Vláda je pro dostavbu Temelína, začne jednat s ČEZ

Jakub Novák
22. 7. 2013 6:00
Otázkou zůstává, jestli Rusnokův kabinet vydrží do rozhodování o tendru
Jaderná elektrárna Temelín.
Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Reuters

Praha - Prezident Miloš Zeman na nedělní schůzce sice ujišťoval předsedkyni poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřinu Klasnovou, že Rusnokova vláda nebude rozhodovat o tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, podle zjištění Aktuálně.cz jsou ale postoje ministrů k dostavbě převážně kladné, a prezidentovo tvrzení tak platí spíše pro případ, že Rusnokův kabinet nevydrží vládnout do řádných voleb.

První kroky plánuje podniknout už tento týden ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, jenž by se měl sejít se zástupci ČEZ a informovat se o termínech a aktuální situaci.

"Pokud by byla lepší energie, tak sem s ní, ale zatím nic lepšího nemáme - podívejte se, jak to u nás s obnovitelnými zdroji energie dopadlo," naráží Cienciala na problémy, které přinesla neuvážená podpora fotovoltaických elektráren.

K zastáncům jaderné energetiky a dostavby temelínské elektrárny patří také nový ministr dopravy Zdeněk Žák.

"Hlavním důvodem pro mě je to, že energetika bude v budoucnosti rozhodovat o místech prosperity a neprosperity - a my bychom měli chtít být právě v ostrůvku prosperity," říká s důrazem na nutnost využít možnosti energii vyvážet a získat díky tomu v Evropě významnější vliv právě skrze energetiku.

Hlasité ano zeleného ministra

Proti dostavbě není ani ministr životního prostředí Tomáš Podivínský, který hned první den ve funkci vyrazil na exkurzi právě do zmíněné jaderné elektrárny. Významnou podporu projektu vyjádřil také v online rozhovoru na serveru iHned.cz minulý týden.

"Jaderná elektrárna je čistý, bezuhlíkatý zdroj elektrické energie, i proto jej podporuji. Do Temelína jsem na svoji první pracovní cestu mimo Prahu vyrazil záměrně, bezpochyby symbolicky… o tuto problematiku se zajímám více jak 15 let a velmi mi záleží na tom, aby naše země byla surovinově, energeticky i ekonomicky - a z toho sekundárně i politicky - dlouhodobě nezávislá," citujeme jednu z jeho odpovědí.

"Můj vztah k Temelínu je pozitivní, i když je hloupé, že máme chalupu téměř ´pod věžemi´. Pokud budeme o případném rozšíření hlasovat, podpořím ho," přidává se ke svým kolegům také šéf resortu zdravotnictví Martin Holcát.

A ano Temelínu zní i od dalších ministrů napříč resorty - Jiřího Balvína, Jana Kohouta, Martina Peciny, Vlastimila Picka nebo Františka Lukla.

Vzhledem k nedostatečným podkladům nebo čistě z neznalosti celého problému, který je tematicky mimo jejich resort, nemá k Temelínu žádný vyhraněný postoj jediná ministryně Marie Benešová a její kolegové Dalibor Štys nebo Miroslav Toman.

"Jak se cítím pevný v kramflecích v oboru zemědělství, tak se nechci tvářit, že jsem odborníkem na energetiku. Pokud by se tato vláda měla k Temelínu vyjádřit, musel bych se v té věci významně lépe zorientovat, než se v ní orientuji dnes," nechal se například slyšet Toman.

 

Právě se děje

Další zprávy