Rusnok důvěru pravděpodobně nezíská, říká předseda ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 7. 2013 13:00
Bohuslav Sobotka také přiznal, že ve sněmovně nemá dost hlasů na její rozpuštění
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani tři dny před hlasováním nemají sociální demokraté dost hlasů pro rozpuštění sněmovny. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka to přiznal v diskusním pořadu České televize.

"V tuto chvíli není počet hlasů dostatečný. Není sto dvacet hlasů," prohlásil Sobotka.

Zároveň jen vágně řekl, že ČSSD "průběžně jedná" s dalšími stranami, neodpověděl ale na dotaz, zda se ještě do středy, kdy sněmovna bude o svém rozpuštění hlasovat, sejde s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem.

Právě na TOP 09 mohli sociální demokraté spoléhat nejvíce: Karel Schwarzenberg původně mluvil o tom, že by jeho strana mohla na rozpuštění kývnout poté, co vznikne úřednická vláda. Naopak v zájmu ODS vzhledem k preferencím není vyvolávat předčasné volby.

TOP 09 ale momentálně drží stanovisko, že k rozpouštění sněmovny své hlasy nedá a je třeba čekat na další pokusy o sestavení vlády.

ČSSD si je tedy vědomá, že do středy dost hlasů ani získat nemůže.

"Rusnokova vláda pravděpodobně důvěru nedostane"

Právě postupem poté, co sněmovna téměř jistě sama sebe nerozpustí, obhajoval Bohuslav Sobotka názorové přemety sociálních demokratů v posledních dnech a týdnech.

Začala totiž uvažovat o možné podpoře Rusnokova kabinetu, jmenovaného prezidentem Milošem Zemanem bez dohody politických frakcí ve sněmovně.

ČSSD totiž už zpochybňuje usnesení svého vedení, které říká, že strana úřednickou vládu nepodpoří. První místopředseda strany Michal Hašek už řekl, že by to strana "měla zvážit", přiklánějí se k tomu i další vlivní sociální demokraté a nevylučuje to ani předseda Sobotka.

Vůči vládě má ale výhrady.

Sobotka: Fischer není jediným problémem vlády

Ostatně už v sobotu vyzval Sobotka premiéra Jiřího Rusnoka, aby kvůli podezřele rychle splaceným milionovým dluhům z prezidentské kampaně, nechal odvolat z kabinetu sotva jmenovaného Jana Fischera.

Připustil ale, že to nemusí být zdaleka jediný problém Rusnokovy vlády z pohledu Bohuslava Sobotky. "Problémem může být i legitimita této vlády," řekl v ČT Sobotka.

Sobotka prohlásil, že "není příliš pravděpodobné", by Rusnokova prezidentská vláda přece jenom důvěru dostala.

Podle Sobotky chybí vládě k získání důvěry - i kdyby hlasovala celá opozice - "nějakých deset hlasů". "Jenom doufám, že je získá standardními cestami," dodal Sobotka v narážce na dřívější "nakupování" poslanců.

Přání Miloše Zemana, aby Rusnokova vláda dokončila řádné volební období sněmovny a tedy vládla až do května, se Bohuslavu Sobotkovi nelíbí: "Nehodláme čekat až do řádných voleb."

 

Právě se děje

Další zprávy