Kalousek varoval Fischera před nátlakem Lukoilu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 7. 2013 18:15
Dceřiná společnost Lukoilu chce podle Kalouska zisk z operací státních firem
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Miroslav Kalousek (TOP 09) varoval nového ministra financí Jana Fischera před údajným nátlakem dceřiné společnosti Lukoilu, která chce mít zisk z operací firem, v nichž spravuje inisterstvo financí stoprocentní státní podíl.

Bývalý ministr financí ve středu při předávání úřadu Fischera veřejně upozornil na požadavky dceřiné společnosti "přiživovat se na operacích společností Čepra, Mera, Letiště Praha."

"Jsem rád, že nemám důvod pochybovat o tom, že nový ministr bude těmto tlakům čelit stejně nekompromisně, jako jsem čelil já," řekl Kalousek.

Po tiskové konferenci novinářům řekl, že zájmy ruské naftařské společnosti jsou také zájmy místopředsedy Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ).

Čestným předsedou SPOZ je prezident Miloš Zeman, který vznik úřednické vlády inicioval. Jednatelem společnosti Lukoil Aviation Czech je místopředseda strany Martin Nejedlý, považovaný za jednoho z nejvlivnějších lidí ve straně. Byl také klíčovým mužem zodpovědným za financování Zemanovy prezidentské kampaně.

Podrobnosti o údajném nátlaku české pobočky Lukoilu Kalousek neuvedl. "Pokud někdo zdůrazňuje managementu podniku, že by mohl mít problém, když nevyhoví některým smluvním návrhům, tak by měl mít jistotu, že bude mít podporu ministerstva," dodal pouze.

Podle Jiřího Rusnoka by měl Fischer svůj resort řídit přiměřeně a opatrně. "Všem nám na tom záleží a je to v našem bytostném zájmu," řekl na tiskové konferenci Rusnok.

Fischer velké personální změny nechystá

Nový ministr financí Jan Fischer v úřadu nechystá žádné velké personální změny. V roli šéfa státní pokladny chce nastartovat růst české ekonomiky, rád by také investoval do dopravní infrastruktury, vědy a výzkumu.

Fischer to ve středu řekl při uvedení do funkce, které absolvoval jako první z členů úřednické vlády premiéra Jiřího Rusnoka.

"Nehodlám přicházet s nějakými radikálními opatřeními z hlediska daní," uvedl Fischer. Daňovou soustavu chce prý stabilizovat, ministerstvo financí bude více dohlížet na výběr daní.

Kalousek novinářům řekl, že Fischerovi předává resort stabilizovaný věcně i personálně. Svému nástupci bude k dispozici i nadále, aby spolu mohli konzultovat detaily fungování ministerstva. Kalousek zdůraznil, že prioritou je nyní sestavování státního rozpočtu.

Prezident Zeman jmenoval Rusnokův kabinet dnes dopoledne. Část nových ministrů se funkcí ujme dnes, zbytek ve čtvrtek. Zeman vznik úřednické vlády prosadil proti vůli bývalé vládní koalice. ODS, TOP 09 a LIDEM se již nechali slyšet, že Rusnokovu kabinetu ve Sněmovně nevysloví důvěru.

 

Právě se děje

Další zprávy