Zeman jmenoval novou vládu. Nečase nahradil Rusnok

Domácí Domácí
10. 7. 2013 15:00
Kabinet premiéra Jiřího Rusnoka představí program a požádá sněmovnu o důvěru
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu dopoledne na Pražském hradě novou vládu.

Úřednický kabinet v čele s Jiřím Rusnokem tak nahradil dosavadní středopravicovou koalici, která skončila po skandálu spolupracovnice premiéra Petra Nečase Jany Nagyové.

Při slavnostním ceremoniálu Zeman poděkoval Rusnokovi za to, že vládu dokázal sestavit do 14 dnů.

"V České republice je jen málo politiků, kteří dodržují své slovo, a o to víc si toho vážím. Děkuji také všem členům vlády za odvahu, se kterou do vlády vstoupili, za to, že mnozí opustili lépe placená zaměstnání, aby sloužili naší zemi. Chci jim za to poděkovat, protože v České republice je dnes i málo odvahy," dodal.

"Nenechte se otrávit mediální kritikou závistivých hlupáků, kteří v životě nikdy nic pořádného neudělali," poradil novým ministrům prezident.

Prohlédněte si fotky ze jmenování:

Upozornil také na to, že Rusnokova vláda je pro něj vládou odborníků, kteří znají své resorty. Podle něj se tak ministři nemusí seznamovat se svým postem a mohou začít pracovat od prvního dne.

Jejich hlavním úkolem bude podle Zemana zabránit tlakům při vyšetřování současné korupční kauzy a zajistit nezávislost policie i státních zástupců. "Jste zárukou, že se aféry nebudou zametat pod koberec a že z mafiánů se pod politickým tlakem nebudou stávat nevinní občané," doplnil.

Nebyl důvod zůstávat, řekla k odchodu Němcová

Slavnostnímu ceremoniálu přihlížela i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, ihned po jmenování ministrů ale odešla.

"Ve chvíli, kdy vím, že není legitimní, není správné, abych se tam s nimi poplácávala po rameni a přiťukávala si," řekla České televizi Němcová.

Dodala, že na jmenování přišla jako zástupce sněmovny, aby připomněla, že vláda od ní odvíjí svou legitimitu. Novou vládu označila za toxickou.

Ihned po svém jmenování odjela Rusnokova vláda autobusem do Lán k hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Premiér Rusnok se u hrobu poklonil, poté zazněla státní hymna.

Poté se ministři opět vrátili do Prahy, kde Rusnok krátce po 13. hodině ve Strakově akademii převzal od Nečase celý úřad.

Nečas: U premiéra to nejvíc fouká

Bývalý premiér předal Rusnokovi svou kancelář i klíč od korunovačních klenotů.

"Pan premiér je premiérem z těch posledních, který strávil nejvíce času na Evropských radách. Dohodli jsme se proto, že kdybych v budoucnu potřeboval, tak se na něj můžu obrátit o radu," řekl při předání úřadu Rusnok.

Nečasovi také poděkoval za jeho dosavadní práci. "Vím, že je to role velmi složitá a nevděčná a není vůbec jednoduché ji vykonávat," dodal.

Vláda Jiřího Rusnoka.
Vláda Jiřího Rusnoka. | Foto: Vojtěch Marek

A za pravdu mu v tom dal i sám Nečas. "Je to místo, kde je opravdu člověk sám, kde to opravdu nejvíce fouká, ale věřím, že každý, kdo se tam posadí, si toho je vědom," doplnil.

Rusnok také prohlásil, že již sestavuje programové prohlášení, které bude krátké a stručné. Úkoly by si ministři měli rozdat ještě ve středu. Již odpoledne by se totiž měla vláda sejít k prvnímu jednání, které by mělo trvat asi hodinu.

Z původní vlády zůstal jen Picek

V patnáctičlenné úřednické vládě, kterou Zeman prosadil proti vůli většiny v Poslanecké sněmovně, zasedli lidé, kteří mají k prezidentovi blízko.

Ministryní spravedlnosti se stala někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, ministrem vnitra pak Martin Pecina, který zastával stejnou funkci ve Fischerově úřednické vládě v roce 2009.

Pozornost také vzbudila volba někdejšího premiéra a neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Fischera na post vicepremiéra a ministra financí.

Fischer v podstatě současně s oznámením svého vládního působení splatil více než pětimilionový dluh za neúspěšnou prezidentskou kampaň.

Jediným ministrem, který zůstal z Nečasova kabinetu, je šéf obrany Vlastimil Picek.

Do sněmovny dorazí i Zeman

Legitimitu vlády nyní musí potvrdit poslanci. V současné době to ale vypadá, že pro získání důvěry nebude mít dostatečný počet hlasů, tedy požadovanou nadpoloviční většinu z přítomných poslanců.

Do hlasování, které by mělo proběhnout zhruba za měsíc, je ale ještě spousta času a postoje poslanců se s představením vládního programu mohou změnit.

Rusnok při přebírání vlády řekl, že oficiální vyjednávání o podpoře zatím nezačala, příští týden ovšem zahájí schůzky s představiteli poslaneckých klubů a frakcí.

Hradní kancléř Vratislav Mynář ve středu řekl, že Zeman přijde do sněmovny, až bude Rusnok žádat o důvěru.

O rozpuštění sněmovny, pro které je zapotřebí nejméně 120 hlasů, budou poslanci jednat ve středu 17. července na mimořádné schůzi. Pokud by tento návrh schválili, prezident by sněmovnu rozpustil a do dvou měsíců by se musely konat nové volby.

 

Právě se děje

Další zprávy