Fischer splatil dluh. Za šest dní sehnal 5,3 milionu

Domácí Domácí
9. 7. 2013 12:30
Neúspěšný prezidentský kandidát a budoucí ministr má dost peněz na dluhy z kampaně
Otisk Fischerova transparentního účtu u Raiffeisenbank
Otisk Fischerova transparentního účtu u Raiffeisenbank | Foto: Repro: Aktuálně.cz

Praha - To je ale náhoda... Přes půl roku sháněl neúspěšný prezidentský kandidát sponzory, kteří by za něj zaplatili více než pětimilionový dluh z předvolební kampaně. Marně.

Ovšem stačilo pár dní, během kterých žil s nálepkou příštího ministra financí v Rusnokově vládě, a účet prezidentské kampaně Jana Fischera přestal být v červených číslech.

Na transparentní účet Jana Fischera, který si zítra dojde na Hrad pro jmenování do křesla správce státního eráru, dorazilo za posledních šest dní zhruba 5,3 milionu korun. A Fischer má tak dostatek peněz na splacení dluhů. 

"Veškeré závazky z prezidentské volební kampaně byly dnes vyrovnány," řekl v České televizi Fischerův asistent Martin Hakauf.

Nejnověji přišly v úterý. Ráno dva miliony od Davida Sivora, před polednem pak 980 000 od Štefana Havlíka, který pracuje jako autorizovaný inspektor. V pondělí dostal Fischer 1,34 milionu, které mu věnoval podnikatel Ladislav Dráb, pro kterého Fischer nyní pracuje.

Minulý týden obdržel Fischer milion od právníka Daniela Paľka ze společnosti BSP Lawyer Partners, který mu tak pomohl snížit dluh za předvolební kampaň činící přes pět milionů.

Sám Fischer tvrdí, že sponzory už měl nějakou dobu dohodnuté. Jejich jména ale nechtěl prozradit.

Momentka z předvolební kampaně.
Momentka z předvolební kampaně. | Foto: Vojtěch Marek

Peníze dluží dvěma věřitelům, jedním z nich je společnost Media Master, která zprostředkovávala reklamní kampaň na pobočkách České pošty.

"Ano, jde o Media Master. Kolik v tuto chvíli firmě dlužíme, nevím," uvedl Martin Hakauf z Fischerova týmu. Sama firma odmítá věc komentovat, ještě v březnu ale volební tým společnosti dlužil přes 4 miliony. Kdo je druhým věřitelem, Hakauf nesdělil.

Nejvíce peněz na prezidentskou kampaň dostal Fischer od podnikatele Tomáše Chrenka, který mu dal 14 milionů korun.

Významným sponzorem je také směnárník Mikuláš Šveda se čtyřmi miliony. Ti už ale v minulých měsících dali najevo, že o další sponzoring nemají zájem.

Od Ladislava Drába, v jehož energetické společnosti CE Group od května pracuje, dostal Fischer již dříve 2,9 milionu. S nástupem do ministerské funkce, respektive den před jmenováním, ve firmě končí.

"Není technicky možné, aby u nás zůstal. Proto k dnešnímu dni pan Fischer končí," řekl Aktuálně.cz Fischerův dosavadní zaměstnavatel Ladislav Dráb s tím, že náhradu za něj zatím firma nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy