Fischer slíbil splatit dluh za den. Má další peníze

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
8. 7. 2013 20:14
Fischerovi zůstává dluh 3 miliony, splatit jej slíbil do úterý
Jan Fischer.
Jan Fischer. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Jan Fischer, budoucí ministr financí a vicepremiér ve vládě Jiřího Rusnoka, slíbil, že zbývající dluh za předvolební kampaň, který přesahuje čtyři miliony korun, splatí do úterý.

V minulých dnech se neúspěšnému prezidentskému kandidátovi podařilo snížit závazky o milion korun. Peníze mu poslal právník Daniel Paľko ze společnosti BSP Lawyer Partners.

V pondělí večer se na účtu objevily další peníze, a to 1 340 000 korun. Věnoval je podnikatel Ladislav Dráb, pro kterého Fischer nyní pracuje.

Jména zbylých sponzorů, které má již údajně dohodnuté nějakou dobu, Fischer stále nechce zveřejnit. Peníze dluží dvěma věřitelům, jedním z nich je společnost Media Master, která zprostředkovávala reklamní kampaň na pobočkách České pošty.

"Ano, jde o Media Master. Kolik v tuto chvíli firmě dlužíme, nevím," uvedl Martin Hakauf z Fischerova týmu. Sama firma odmítá věc komentovat, ještě v březnu ale volební tým společnosti dlužil přes 4 miliony. Kdo je druhým věřitelem, Hakauf nesdělil.

Fischer také zkrátil termín, do kterého hodlá dluhy vyrovnat. Původně hovořil o 26. červenci, poté, co ho premiér Rusnok navrhl na post ministra financí, ale splácení "urychlil".

"Uvidíte sami na mém transparentním účtu, že je to otázka dnů, spíš hodin. Nedlužím ani korunu žádnému z daňových poplatníků. Je to můj soukromý závazek, se kterým se v nejbližší době vyrovnám," reagoval Fischer na otázky novinářů, kdy doplatí své dluhy.

Ještě před týdnem dlužil politik 5,3 milionu, nyní se mu podařilo dluh stáhnout na 2,96 milionu. Z peněz Fischer zaplatil tisk plakátů a pronájem reklamních panelů.

Kdo zaplatí zbylé 3 miliony, stále není jasné. "Jména sponzorů nebudeme zveřejňovat, počkejte si na transparentní účet," odbývá otázky Fischerův asistent Martin Hakauf.

Paľko podle informací Aktuálně.cz už Fischerovi další peníze nepošle, celkem mu již na kampaň přispěl částkou 4,7 milionu. S Ladislavem Drábem se redakci nepodařilo spojit.

Kdo zaplatí účty?

Nejvíce peněz na kampaň dostal Fischer od podnikatele Tomáše Chrenka, který mu dal 14 milionů korun. Významným sponzorem je také směnárník Mikuláš Šveda se čtyřmi miliony. Ti už ale v minulých měsících dali najevo, že o další sponzoring nemají zájem.

Od Ladislava Drába, v jehož energetické společnosti CE Group od května pracuje, dostal Fischer již dříve 2,9 milionu.

Budoucí ministr financí v Drábově firmě zodpovídá za strategické řízení projektů energetického komplexu Rožná a připravovaného vysokotlakého plynovodu Mozart.

Komplex Rožná má v rámci CE Group na starosti společnost GSCeP, a.s. Tato firma je spojená s dalším z Rusnokem navržených ministrů - v dozorčí radě spolu s Drábem sedí budoucí šéf ministerstva vnitra Martin Pecina.

 

Právě se děje

Další zprávy