Část ČSSD stojí za Benešovou, Koníček členství přerušil

ČTK ČTK
2. 7. 2013 17:20
Sobotka trvá na tom, aby se ti, kdo přijali Rusnokovu nabídku, vzdali členství v ČSSD
Marie Benešová.
Marie Benešová. | Foto: Ludvík Hradilek

Kladno - Kladenská ČSSD se postavila za svoji členku a bývalou místopředsedkyni strany Marii Benešovou, která přijala nabídku stát se ministryní spravedlnosti ve vznikající úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka.

Místní organizace sociálních demokratů přijala stejné usnesení jako jihočeský krajský výbor ČSSD, řekl kladenský sociální demokrat Pavel Volf, jenž je zároveň členem krajského výkonného výboru strany.

František Koníček, jenž má být také členem Rusnokova kabinetu, členství v ČSSD přerušil, sdělil místopředseda středočeské ČSSD Marcel Chládek. Ve středu se bude situací zabývat předsednictvo středočeské ČSSD.

"My zatím nevíme, jestli vláda projde, nebo neprojde, ale zatím se stavíme za svého člena," uvedl Volf k Benešové. Podle něj je důležité, aby případný nový kabinet se členy ČSSD prosazoval sociálně demokratický program.

Aktuální politickou situací se bude zabývat předsednictvo středočeské ČSSD, které podle Chládka bude chtít také vysvětlení, proč se kladenská sociální demokracie za Benešovou postavila.

"To pak nemusíme mít politické strany a každý si ad hoc může tvořit vládu, jakou chce," uvedl Chládek, který bude na schůzi prosazovat názor nejvyššího vedení strany.

Sociální demokracie podle svého šéfa Bohuslava Sobotky trvá na tom, aby členové, kteří vstoupí do Rusnokovy vlády, odešli ze strany.

"Jsem pro to, aby členové ČSSD, kteří přijali nabídku premiéra Rusnoka, v první fázi pozastavili členství v ČSSD. Další postup by pak měl být předmětem jednání," řekl šéf středočeské ČSSD Miloš Petera.

Tři z dosud známých ministrů ve vznikajícím kabinetu Jiřího Rusnoka jsou sociální demokraté. Jeden z nich, Jan Kohout, členství ve straně přerušil v pondělí. Stejný krok podle Chládka učinil také František Koníček, který bude ministrem práce a sociálních věcí.

"Když dva ze tří vyslyšeli tu výzvu a pozastavili členství, tak si myslím, že by paní Benešová tento krok měla udělat také, protože to není vláda ČSSD a sociální demokracie nemůže být spojena s takovýmto slepencem," uvedl Chládek. Novou vládu kritizuje i Sobotka.

Usnesení sociálních demokratů na podporu Benešové je podle Volfa stejné jako to z Jihočeského kraje.

"Jihočeská ČSSD nesouhlasí se zneužíváním současné politické situace k personálnímu vypořádání se s vnitrostranickými oponenty a vyzývá vedení ČSSD, aby jednalo v zájmu občanů ČR," uvádí například usnesení z jednání krajského výboru strany z minulého týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy