Rusnok hledá ministra financí. Černým koněm je Fischer

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
2. 7. 2013 14:15
Podle zjištění Aktuálně.cz již Fischer nabídku dostal, veřejně ji zatím nepotvrdil
Jan Fischer při prezidentské volbě.
Jan Fischer při prezidentské volbě. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Neúspěšný kandidát na českého prezidenta Jan Fischer by mohl být tím, kdo usedne na žhavé křeslo ministra financí v Rusnokově úřednické vládě.

Deníku Aktuálně.cz to jako "velmi pravděpodobnou" variantu řekl zdroj dobře obeznámený s vyjednáváním o nové vládě. Tento zdroj dokonce tvrdí, že nabídka Janu Fischerovi už padla. "Myslím, že určitě," říká kategoricky.

Sám Jan Fischer informaci nepotvrzuje, jeho okolí odkazuje na Fischerovo prohlášení z minulého týdne, podle kterého "nabídka nepadla". I dnes Fischer tvrdí v Hospodářských novinách, že by tuto "hypotetickou nabídku" zvážil. O konkrétních resortech odmítá spekulovat, pouze odkazuje na ty, které "ještě zbývají".

Horké křeslo šéfa státní kasy

Podle všeho tedy Jan Fischer nabídku zvažuje. Stejné signály zaznívají i z tábora sociální demokracie. "Nevylučoval bych to," říká vysoce postavený člen ČSSD, ale nechce být konkrétnější.

Naopak senátor Zdeněk Škromach v SMS zprávě pouze sdělil: "To by mě překvapilo. Nebyl to Švejnar?"

Každopádně pokud Jan Fischer nabídku přijme, usedne do velmi horkého křesla.

"Opět by se ukázalo, že k členství v nové vládě jsou nutné dva základní kvalifikační předpoklady: mít čas a nemít co ztratit. Pokud by to pan Fischer přijal, byl by to pravděpodobně poslední zoufalý pokus, jak doplatit prezidentskou kampaň," komentoval zprávy o Janu Fischerovi jako ministru financí ministr v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09). Jan Fischer totiž jako jediný kandidát v prezidentské volbě dosud neuzavřel účetnictví za svoji kampaň a stále dluží přes pět milionů korun.

Kalousek si na nového ministra už brousí zuby

Právě rozpočet na příští rok je oficiálně tím hlavním důvodem, proč vzniká Rusnokova vláda. Bude to ona, kdo připraví (přepracuje) státní rozpočet, který už vzniká na ministerstvu financí a který musí vláda předložit poslancům do konce září.

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek.
Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

To může být koneckonců i vláda v demisi poté, co nedostane v Poslanecké sněmovně důvěru.

A právě ministr financí bude ten, koho může dosavadní koalice cupovat nejdřív na schůzích rozpočtového výboru sněmovny a posléze na schůzi všech poslanců.

"Už jsem slyšel, že Kalousek nabídl předsedovi rozpočtového výboru Suchánkovi, že mu bude dělat jakéhosi neplaceného poradce a nového ministra si užijí," říká dobře informovaný zdroj z nitra dosavadní koalice. Miroslav Kalousek není členem rozpočtového výboru, ale takto by mohl koaličním poslancům v "grilování" nového ministra "pomoci".

Nový ministr tak riskuje, že bude na veřejně přístupných schůzích výboru pod tlakem a bude obhajovat rozpočet, u kterého není jisté, zda pro něj sněmovna zvedne ruku. Podle momentálních prohlášení to vypadá, že spíše ne.

 

Právě se děje

Další zprávy