Fischer ujel a vzkázal: Rusnok mi nabídku nedal

ČTK ČTK, Jakub Novák
29. 6. 2013 11:24
Hledání vlády pokračovalo třetím dnem, Rusnok má zatím jen čtyři ministry
Jan Fischer
Jan Fischer | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Designovaný premiér Jiří Rusnok ukončil páteční sérii jednání o obsazení vlády, ve schůzkách bude pokračovat po víkendu. Novinářům řekl, že se sestavováním svého úřednického kabinetu je zhruba v polovině, vládní sestavu chce mít hotovou do konce příštího týdne.

V pátek se Rusnokův kabinet rozrostl pouze o jednoho člena, bývalý ředitel České televize Jiří Balvín přijal místo ministra kultury. Rusnokovy nabídky vládních křesel zatím vyslyšeli čtyři oslovení.

Prezidentem Milošem Zemanem jmenovaný předseda nové vlády jednal o obsazení úřednického kabinetu třetí den. "Jsem s tím vesměs velice spokojen," řekl Rusnok novinářům. Už má domluveny schůzky na příští týden, kdy by měl formování nové vlády. "Podaří se mi termín dodržet. Tento týden jsem na to měl de facto tři dny a jsem skoro v polovině. Takže za těch pět dnů to určitě zvládnu," řekl.

Jiří Balvín přijal nabídku stát se ministrem kultury. Bývalý ředitel České televize to řekl v pátek odpoledne po schůzce s Jiřím Rusnokem v Kramářově vile. Designovaný premiér má tak již čtvrtého potvrzeného ministra.

Po Balvínovi se sešel s bývalým předsedou úřednické vlády z let 2009 až 2010 Janem Fischerem a šéfem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Hanákem. Fischer uvedl, že s Rusnokem o žádné personální nabídce nemluvili. Hanák potvrdil, že ministrem také nebude.

Neúspěšný prezidentský kandidát Fischer jednal s Rusnokem asi půl hodiny. Vilu opustil za volantem svého vozu a přítomným novinářům gestikulací naznačil, že o obsahu setkání nechce mluvit.

Později v tiskové zprávě uvedl, že Rusnok se zajímal o jeho názory na současnou politickou situaci a na proces skládání vlády. "Na opakované dotazy odpovídám, že o žádné personální nabídce jsme nemluvili," dodal.

Hanák: Do politiky určitě nevstoupím

Po Fischerovi do Rusnokova dočasného sídla dorazil prezident Svazu průmyslu a dopravy Hanák. Po hodinové schůzce novinářům řekl, že sám v žádném případě do politiky nevstoupí.

"Pan premiér to ctí, takže mi nenabízel ani průmysl, ani dopravu, protože jako přátelé známe svoje názory," řekl. Přiznal ale, že s Rusnokem řešil obsazení funkcí ministrů průmyslu a obchodu, dopravy, financí, práce a sociálních věcí a životního prostředí, kterým by se mohl stát viceprezident svazu Radek Špicar.

Hanák pouze k jeho nominaci uvedl, že je to rozumná volba a že Špicar musí využít každou šanci pro svoji budoucí kariéru. Nechtěl komentovat, kdo jsou adepti na další probíraná ministerstva.

Uvedl ještě, že s Rusnokem diskutovali o možných variantách vládního prohlášení. Navrhl mu deset oblastí, které by "za byznys" v něm měly být zapracovány "na to krátké období". Zmínil se o stabilizaci podnikatelského prostředí, vazbě na státní rozpočet, dopravní infrastruktuře, vědě, výzkumu a inovacích.

Hanák je jedním z poradců prezidenta Miloše Zemana, který Rusnoka pověřil sestavením dočasné vlády. Jeho jméno dříve padalo v souvislosti s možným angažmá ve vládě odborníků. Sám Hanák ale už v pondělí podobné dohady popřel.

Balvín: Bude to věkem

Nalezení čtvrtého jména však nic nemění na tom, že se sestavování "překlenovacího" kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka významně zadrhává. Řada oslovených osob totiž nabídku vládnout již odmítla nebo si nechává čas na rozhodnutí.

Jiří Balvín
Jiří Balvín | Foto: ČT

Ne tak Balvín. "Nabídku pana premiéra Rusnoka jsem přijal - možná to bude mým věkem, už jsem toho dost zažil. Nabídku a její přijetí beru jako pomoc panu premiérovi," nechal se po jednání slyšet Balvín.

"Hlavní úloha je vybojovat pro resort co nejvíce peněz," řekl také novinářům Balvín. Na dotaz, zda je to reálné ve vládě, která nemá jistou důvěru ve Sněmovně, odpověděl: "Budu bojovat."

Kromě něho se premiér v pátek sešel například ještě s bývalým tajemníkem ministra financí Karlem Štoglem, viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy Radkem Špicarem nebo rektorem VŠB-TU v Ostravě Ivo Vondrákem.

Štogl svou návštěvu nekomentoval, Špicarovi bylo nabídnuto místo ministra životního prostředí.

Špicar: "Všechny nabídky zvažuji, takže i tuto"

"Za nabídku jsem poděkoval, protože si jí vážím. Slíbil jsem, že dám panu premiérovi vědět v pondělí ráno," řekl novinářům Špicar s tím, že uvažuje o všech nabídkách, které v životě dostal, takže bude uvažovat i o této.

Špicar je kromě svého působení ve Svazu průmyslu a dopravy ČR rovněž ředitelem české pobočky amerického think tanku Aspen Institute, jejíž vznik finančně podpořil miliardář Zdeněk Bakala. V minulosti pracoval jako ředitel vnějších vztahů automobilky Škoda Auto.

Vondrák podle svých slov dostal nabídku na post ministra školství, ale odmítl ji s odvoláním na své pracovní vytížení - jak kvůli řízení školy, tak kvůli projektu superpočítače IT4Innovations. "Tuto možnost jsem nevyužil," potvrdil Aktuálně.cz.

Jiří Rusnok přijal nelehký úkol. Těžké je sehnat ministry, ještě těžší bude sehnat podporu ve sněmovně.
Jiří Rusnok přijal nelehký úkol. Těžké je sehnat ministry, ještě těžší bude sehnat podporu ve sněmovně. | Foto: Vojtěch Marek

Rusnok s touto nabídkou původně oslovil současného ministra v demisi Petra Fialu, ten však po schůzce s premiérem svůj původní názor nezměnil a nabídku odmítl. Další potenciální kandidátka na ministryni školství, Miroslava Kopicová, na dotaz Aktuálně.cz popřela, že by na tento post aspirovala. "A pan premiér to ví," nechala se slyšet.

Co se personálního obsazení týče, doporučil Vondrák Rusnokovi "zajištění kontinuity" současného vedení. "Shodli jsme se na tom, že nejlepším řešením by bylo, aby to dělal někdo, kdo na ministerstvu v současnosti působí," řekl Vondrák.

Do Kramářovy vily zavítal také ekonom Miroslav Zámečník, který však s Rusnokem pouze diskutoval, jak by se dalo pomoci české ekonomice a o budoucnosti Národní ekonomické rady vlády (NERV). Rusnokovi prý také řekl názor na dva možné kandidáty na ministry.

Těžké hledání

Místo v Rusnokově vládě tak zatím kromě Balvína oficiálně přijali pouze tři další lidé. Na nabídku kývl Martin Pecina jako ministr vnitra, Marie Benešová (ČSSD) jako ministryně spravedlnosti a Miroslav Toman, jenž by měl vést ministerstvo zemědělství. Někteří další kandidáti byli osloveni a čeká se na jejich vyjádření.

Rozhodnout se má potenciální ministr zahraničí Jan Kohout, který své rozhodnutí oznámí v polovině příštího týdne. Kromě Fialy dostal ze současných dosluhujících ministrů nabídku pokračovat ještě ministr obrany Vlastimil Picek, který se však vyjádří až po svém návratu ze zahraničí.

Podívejte se: Třetí úřednický premiér Jiří Rusnok si přišel na Hrad pro jmenování

Na začátku příštího týdne by měl své rozhodnutí Rusnokovi sdělit současný náměstek Fakultní nemocnice Motol Martin Holcát. V pátek se má s premiérem sejít také dosavadní první náměstek ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského Daniel Braun - ten však tuto nabídku zřejmě odmítne.

Ostatně podobně učinili i jiní náměstci z dalších ministerstev - z rodinných důvodů nabídku odmítli dosavadní náměstek ministra financí Jan Gregor i náměstek ministryně práce pro legislativu Petr Šimerka.

Jasno není ani v případě ministerstva průmyslu a obchodu - podle informací Aktuálně.cz nabídl Rusnok post jeho šéfa jedenašedesátiletému Jaroslavu Ungermanovi, který pracuje v expertní komisi Českomoravské konfederace odborových svazů. Ungerman však tuto věc odmítl komentovat.

 

Právě se děje

Další zprávy