Aparát Poslanecké sněmovny začal připravovat rozpuštění

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
28. 6. 2013 5:30
Vyvstává spousta otázek, nad kterými se nikdo nezamýšlel, zní od poslanců i právníků
Takoví jsme byli...
Takoví jsme byli... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - I když Jiří Rusnok sestavuje novou prezidentovu vládu, aparát Poslanecké sněmovny začal pro všechny případy připravovat scénář pro situaci, že by poslancům ze dne na den skončil mandát.

To znamená, že by v rychlém sledu událostí byla sněmovna rozpuštěna, což by otevřelo cestu k předčasným volbám.

Píše o tom ve svém aktuálním vydání deník Insider, podle něhož má v kanceláři sněmovního kancléře Petra Kynštetra vzniknout jakýsi manuál, co dělat, kdyby zákonodárci dolní komory museli narychlo odevzdat poslanecké průkazy, karty opravňující ke vstupu do sněmovny nebo vrátit služební hardware.

"Vyvstává spousta otázek, nad kterými se nikdo nezamýšlel," vysvětluje požadavek na úředníky sněmovny předseda klubu komunistických poslanců Pavel Kováčik a obratem Insideru otázky vypočítává. "Kdo bude proplácet faktury, které do sněmovny budou nadále chodit? Poroste penále za nezaplacené účty, když se sněmovna uzavře?"

Pavel Kováčik byl ten, kdo na grémiu sněmovny logistický problém náhlého rozpuštění otevřel.

Kancléř Petr Kynštetr prý - podle Kováčikova popisu - zareagoval větou, že by se sněmovna prakticky uzavřela.

"Jenže jsou tam praktické problémy," připomíná předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. "Asi bychom museli vyklidit kanceláře, ubytovnu, a ti, kteří by byli znovu zvoleni, by se pak zase nastěhovali zpátky," zamýšlí se nad dopady ústavní situace, v níž by se ocitla sněmovna poprvé v historii.

Přečtěte si celou zprávu v placeném deníku Insider: Co nyní žádá po sněmovních legislativcích Miroslava Němcová a jaká jsou další úskalí "seberozpuštění" sněmovny?

 

 

Právě se děje

Další zprávy