ČSSD vyzvala Benešovou, ať skončí ve straně. Ta odmítá

Radek Nohl Sandra Štefaniková Radek Nohl, Sandra Štefaniková
27. 6. 2013 12:29
Sociální demokraté chtějí, aby ministryně odešla dobrovolně. Vylučovat ji nyní neplánují
Marie Benešová.
Marie Benešová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Marie Benešová by se měla sama vzdát členství v ČSSD, tak zní výzva sociální demokracie. Informaci potvrdil Aktuálně.cz předseda strany Bohuslav Sobotka.

"Členy ČSSD, kteří se budou účastnit na vládě Jiřího Rusnoka, vyzveme, aby ukončili své členství v sociální demokracii," řekl předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Benešová ČSSD ale opustit nechce. "Je to nedůstojné chování pana předsedy, protože se ani neslučuje s postojem sociální demokracie, která chtěla odchod pravicové vlády," řekla Aktuálně.cz Benešová.

"Nevím, co jsem té straně udělala za ostudu. Šest let jsem je reprezentovala, to jim bylo dobré," dodala.

Podle rozhodnutí, které přijal Ústřední výkonný výbor ČSSD minulý víkend, se sociální demokracie na vládě bez voleb nebude podílet. "Pokud by do ní přesto některý ze členů vstoupil, bylo by to v rozporu se stanovami a tímto usnesením," komentoval účast členů sociální demokracie v Rusnokově vládě Sobotka.

Sobotka zároveň odmítl, že by strana Marii Benešovou a jiné členy účastnící se na Rusnokově vládě vyloučila.

"Myslím, že toto není věc k řešení. To se vyřeší tak, že stejně budou kandidovat za SPOZ v následujících volbách," dodal  Sobotka.

Podle stanov strany totiž členství v ČSSD dnem přijetí jejího člena do jiné politické strany nebo politického uskupení automaticky zaniká.

Z ČSSD do SPOZ

Marie Benešová ve středu rozšířila řady známých představitelů Rusnokovy vlády, když přijala nabídku na post ministryně spravedlnosti.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1999 jí tehdejší ministr spravedlnosti nabídl funkci nejvyšší státní zástupkyně, kterou byla až do září 2005. Do ČSSD vstoupila v roce 2007. Od roku 2011 působila jako místopředsedkyně sociální demokracie. Post letos na jaře na sjezdu strany neobhájila.

Podle vyjádření Bohuslava Sobotky by Benešová v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny ráda kandidovala za Stranu práv občanů - Zemanovce (SPOZ) ve Středočeském kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy