Tisk: Jmenování Rusnoka je krokem proti všem

ČTK ČTK
26. 6. 2013 6:55
Komentáře se vzácně shodují. Prezident poprvé v historii ignoruje poměry ve sněmovně
Jmenování Jiřího Rusnoka premiérem.
Jmenování Jiřího Rusnoka premiérem. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Jmenováním Jiřího Rusnoka premiérem udělal prezident Miloš Zeman krok proti všem, shodují se ve svých komentářích české deníky. Zdůrazňují, že takzvané úřednické vlády v minulosti nevznikaly rozhodnutím jednoho člověka, ale jako výsledek kompromisu podstatné části politické scény.

Podle některých komentátorů Zemanovo počínání zemi nepomůže, naopak prohloubí nestabilitu.

Válka Parlamentu

Hospodářské noviny (HN) míní, že podle ústavy sice může prezident jmenovat premiérem kohokoliv, ale měl by respektovat poměry ve sněmovně. "Zeman vůbec poprvé v dějinách Česka sněmovní většinu ignoroval, a dostal se tak do rozporu s elementárními pravidly fungování parlamentní demokracie. Složení vlády má být odrazem výsledku voleb, ne stavu prezidentovy mysli," píše komentátor HN.

Jmenování třetího úřednického premiéra:

Zeman podle něj nevyhlásil válku jen dosavadní koalici, ale celému Parlamentu. Pro budoucnost by pak prý bylo nejlepší, aby se parlamentní strany rychle shodly na vypsání předčasných voleb. "Je to v rukou TOP 09, a když ne Miroslav Kalousek, tak Karel Schwarzenberg a Petr Gazdík by si možná mohli přiznat, že to s legitimitou dosavadní koalice také dvakrát valné není," uzavírají HN.

"Zemanokracie"

Foto: Petr Vyoral

Lidové noviny (LN) dnes vychází s titulkem "Zemanokracie". Komentátor deníku pak v textu na titulní straně zpochybňuje prezidentovo prohlášení, že by po případném neúspěchu Rusnokovy vlády při hlasování o důvěře zvažoval dát druhý pokus většině 101 hlasů dosavadní koalice.

"Jenže proč bychom si měli myslet, že nedá druhý pokus zase Rusnokovi? Po dosavadních zkušenostech udělá sněmovna jenom dobře, pokud už tomuto prezidentovi nebude věřit vůbec nic," píše.

Existují podle něj dvě cesty, jak Zemana "umravnit". Protrpět se k třetímu pokusu, který bude v režii předsedkyně sněmovny, nebo přivodit předčasné volby. "Je naprostou povinností Parlamentu obnovit parlamentní režim," dodává komentátor LN.

V jiném komentáři LN ale podotýkají, že rozpustit sněmovnu není jednoduchý úkol, a Rusnokova vláda tak nemusí mít krátké trvání. "Kromě obvyklých motivů tentokrát pro některé poslance nabývá na závažnosti fakt, že rozpuštěním sněmovny přicházejí o imunitu," podotýká komentátor. Zeman se podle něj bude snažit Poslaneckou sněmovnu rozkližovat a ani nemusí poslancům nic slibovat. "Ústava je dostatečně vágní, případné ústavní spory jsou na dlouhé lokte a nejvyšším arbitrem je Ústavní soud, jehož rekonstrukci Zeman dokončil právě včas," píše.

Protidemokratické čarování

Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Mladá fronta Dnes má na první straně velký titulek "Proti všem". Podle jejího komentátora se prezident vydal na tenký led neústavnosti a pasoval se na nejvyššího soudce. "Projít mu to nesmí. Odvolává se na slib, který dal lidu a který prý nyní plní. Jeho ústavní povinností je respektovat vůli sněmovny, ne jakési své sliby," míní komentátor.

Zeman chce podle něj mít vládu, která mu bude oddaná tak, aby mohl sám vládnout. Nechce ale, byť tvrdí opak, předčasné volby. Jejich pravděpodobný vítěz, tedy koalice ČSSD a KSČM, by totiž prý prezidenta k ničemu nepotřeboval.

"Vrátil by mu do rukou věnce a poslal by jej řečnit k památníkům" podotýká komentátor MF Dnes s tím, že prezident ale nechce řečnit, chce moc a je dost zkušeným stratégem, aby si ji vymohl i na nejtěsnější hraně ústavy. "Pokud prezidentovi protidemokratické čarování projde, čekají nás ukrajinské časy," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy