Koalice naplňuje "plán Putna", počká si na další pokus

Jakub Novák
25. 6. 2013 17:00
ODS, TOP 09 ani LIDEM sněmovnu nerozpustí, budou čekat na další pokus
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vydržet a následně prezidenta vykázat do příslušných mezí - tedy postup ne nepodobný tomu, k němuž došlo v případě jmenování Martina C. Putny profesorem - bude koalice volit po jmenování Jiřího Rusnoka premiérem.

"Koalice nemůže vyklízet pole patřící politickým stranám," reagoval na jmenování nového premiéra Martin Kuba. Jeho koaliční partner Miroslav Kalousek se komentáři neubránil už během prezidentova projevu.

"Takovou radost ti, Miloši, neudělám," reagoval například na Zemanovo prohlášení, že jedinou možností, jak v Česku vyvolat předčasné volby, je zvolit vládu odborníků.

Kabinet "kamarádů Miloše Zemana"

Rusnokův budoucí kabinet potom označil nikoliv za vládu odborníků, ale vládu kamarádů Miloše Zemana. "Může z jeho vůle vládnout, ale nemůže získat podporu. Odborníkem není ten, kdo je tak nazýván, ale kdo se tak chová. Pan Rusnok se chová jako nezodpovědný kamarád," konstatoval Kalousek.

"V tuto chvíli neexistuje v Poslanecké sněmovně jiná většina než koaliční většina. Přesto prezident tuto vůli sněmovny nerespektoval. Pan prezident by měl mít ambici jmenovat vládu, o níž se domnívá, že podporu ve sněmovně získá. Takto strávíme čas mrtvým pokusem, u něhož je jasné, že důvěru nezíská. Je to nesmyslná ztráta času," nechala se slyšet Miroslava Němcová.

"Z prezidentovy strany jde o vyjádření neúcty a nezodpovědný krok vůči České republice," dodala.

Vicepremiérka Karolína Peake přiznala, že jí jméno Jiřího Rusnoka prezident sdělil na pondělní schůzce, a dodala, že v současnosti nevylučuje možnost, že by poslanci LIDEM podpořili úřednický kabinet - to však podle jejích slov neříká ve snaze "vytvořit si prostor či lavírovat", ale jako konstatování faktu, že tuto možnost strana LIDEM vůbec nediskutovala.

"Otázka podpory Rusnokova kabinetu je předčasnou, ale očekáváme jména jednotlivých členů a program," reaguje na volbu prezidenta šéf komunistů Vojtěch Filip.

Na úvod svého prohlášení před novináři se nechal slyšet, že jmenování nového předsedy vítá, vzhledem k tomu, že současná koalice již ztratila důvěru veřejnosti.

"Návrh paní Němcové postrádá legitimitu," říká s tím, že pokud chce současná koalice pokoušet tři pokusy sestavit vládu, bezpochyby to ohrozí sestavení rozpočtu včas a provizorium je v takovém případě jisté, dodává.

ČSSD stále na cestě k rozpuštění sněmovny

"Všechno to jsou slepé uličky, ať už pokračování vlády současné koalice, případného pokusu ČSSD sestavit vládu či jmenování úřednického kabinetu prezidentem. Jedinou cestou jsou předčasné volby," řekl k tomu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

"Nemůžeme trápit zemi tím, že budeme zkoušet tři pokusy k sestavení vlády. Při této příležitosti bychom chtěli vyzvat pravicové strany k podpoření návrhu na rozpuštění Poslanecké sněmovny," dodává.

"Dnešním rozhodnutím Miloše Zemana byla ukončena agonie spojená s vládou Petra Nečase. Prezident tak přivedl politickou stranu na faktický start," doplnila ho stranická dvojka Michal Hašek.

 

Právě se děje

Další zprávy