Koalice u Zemana neuspěla. Premiérem je Jiří Rusnok

Domácí Domácí
25. 6. 2013 15:38
Prezident tak odmítl návrh koalice, která chtěla Miroslavu Němcovou
Ruku na to. Prezident Miloš Zeman právě jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka.
Ruku na to. Prezident Miloš Zeman právě jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prezident Miloš Zeman jmenoval novým premiérem ekonoma a finančního odborníka SPOZ Jiřího Rusnoka.

Odmítl tak návrh koalice, která si přála Miroslavu Němcovou. Ta svoji kandidátku zároveň podpořila 101 hlasy v Poslanecké sněmovně. Ani to prezidentovi nestačilo.

"Nedělat nic znamená nebýt aktivní prezident a já se zavázal, že aktivní prezident budu," vysvětlil.

Rusnok je podle Zemana váženým, uznávaným ekonomem a odborníkem, nebude se tak jednat o úřednickou vládu, ale o vládu odborníků.

"Jsem si vědom toho, že povedete vládu ve velmi nelehkých dobách, jedním z nejdůležitějších úkolů bude připravit návrh zákona o státním rozpočtu. Jelikož neznám lepšího ministra financí, než jste byl vy, těším se, že tyto úkoly perfektně zvládnete," vysvětlil Zeman.

Kapesníček by nebyl?
Kapesníček by nebyl? | Foto: Vojtěch Marek

Nyní je na Rusnokovi jmenování ministrů. Zeman již dříve uvedl, že je to jeho volba, a v úterý znovu zopakoval, že mu do složení vlády nebude nijak zasahovat. V pondělí ale zároveň dodal, že by byl rád, aby ve vládě byli zastoupeni i členové tripartity.

V úterý Rusnok uvedl, že vládu se pokusí sestavit co nejrychleji, nejpozději do 14 dnů. Nová vláda by měla fungovat alespoň tři měsíce. Předčasné volby by pak případně mohly být v září.

Zeman: Nečasovu vládu nechce nikdo

Rusnok upozornil, že ve sněmovně leží několik desítek klíčových ekonomických i neekonomických zákonů, které je nutné řešit, je také nutné nastavit systém evropských fondů na rok 2014 až 2020. Chce také vyřešit co nejdříve situaci po povodních.

Podle Zemana bude politicky neutrální vláda také garancí toho, aby se zahájené vyšetřování "hospodářských a politických skandálů" dotáhlo do konce a neexistoval by politický tlak.

Základní fakta o Jiřím Rusnokovi:

  • Do svého zvolení působil jako poradce prezidenta a člen NERV.
  • Dosud byl také předsedou představenstva ING Penzijní společnosti, po 30. červnu ho nahradí Renata Mrázová, generální ředitelka pojišťovací části ING.
  • Od dubna 2001 do července 2002 byl ministrem financí, další rok vykonával funkci ministra průmyslu a obchodu.
  • Od června 2002 do dubna 2003 pak byl poslancem.
  • Před rokem 1989 byl kandidátem na členství v KSČ, od roku 1998 byl členem ČSSD, nyní je nestraníkem.
  • V roce 2003 se postavil Špidlovi v boji o předsednické křeslo, ale neuspěl. Podporovali ho především příznivci bývalého šéfa strany - Miloše Zemana.
  • Narodil se 16. října 1960 v Ostravě-Vítkovicích, je ženatý, má tři děti.

Konec Nečasovy vlády tak prezident považuje za nevyhnutelný a její setrvání si podle něj nepřeje celá česká společnost.

"Jak dobře víte, před prezidentskými volbami i po nich jsem vyslovil názor, že tehdejší vláda pana premiéra Nečase by měla skončit. Mám-li dodržet tento názor, pak je naprosto samozřejmé, že musím podniknout kroky, které mi umožnuje ústava, aby se tento názor naplnil," vysvětlil.

Hlasy pro Němcovou nepomohly

Rozhodnutím jmenovat premiéra úřednické vlády se Zeman vydal proti přání všech parlamentních stran a jejich představám řešení současné politické krize.

ČSSD, KSČM a VV zase doufaly v předčasné volby, koalice ODS, TOP 09 a LIDEM preferovala vládu v čele s Miroslavou Němcovou.

Ve snaze odvrátit úřednickou vládu koalice pokračovala i v úterý. Pro podporu nové vlády s premiérkou Němcovou totiž sebrala potřebných 101 podpisů, které by měly Zemana přesvědčit.

Sama Němcová také poukázala na to, že úřednická vláda nemůže získat důvěru sněmovny. Koalice také nepodpoří návrh státního rozpočtu, který by úřednická vláda předložila.

Současná koalice sice nezměnila Zemanovo rozhodnutí, ale může deklarovat spolehlivou většinu ve sněmovně.

Podle všeho spoléhá na to, že poté, co premiér jmenovaný Zemanem nedostane důvěru sněmovny, už v druhém pokusu dá prezident republiky šanci kandidátovi koalice - tedy Miroslavě Němcové.

 

Právě se děje

Další zprávy