Paggio: Jsme jednotní, vyhrát ale ještě nemusíme

Jakub Novák
25. 6. 2013 13:50
Strana LIDEM veřejně podpořila vládu koaličních stran v čele s Mirkou Němcovou
Viktor Paggio (LIDEM).
Viktor Paggio (LIDEM). | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Koaliční otazník, nejmenší vládní strana LIDEM, se v úterý dohodla na podpoře staronové koaliční vlády.

Poslanec za LIDEM Viktor Paggio uvedl, že toto usnesení podpořili všichni její členové i "externí nečlenové" - tedy poslanci Martin Vacek a Radim Vysloužil.

Nejmenší vládní strana podle Paggia nebude požadovat žádné personální změny ve vládě, apelovat ale bude na dotažení několika předpisů - klíčovým tak zřejmě bude postoj ODS k registru smluv, který je zatím "u ledu".

Vyhráno však koalice nemá.

"Otázka je, zda nás pan prezident vůbec nechá dostat se ke třetímu pokusu o sestavení vlády. Nemá totiž žádné lhůty ke jmenování či odvolávání vlády. Takže ke třetímu pokusu se vůbec nemusíme dostat," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz Paggio.

Aktuálně.cz: V pondělí jste říkal, že není žádný racionální důvod k podpoře úřednické vlády. Změnilo se na tom po dnešním jednání něco?

Viktor Paggio: Nic se nezměnilo a tento můj názor se odráží do pozice, kterou zaujala republiková rada strany, kde se výslovně říká, že podporujeme politické řešení a že jsme připraveni jednat o koaliční spolupráci. Definujeme také naše priority, což je zákon o úřednících, registr smluv či plán úspor Karolíny Peake.

A.cz: Žádné personální změny v novém kabinetu požadovat nebudete?

Není to o personáliích, ale o programu. Je to o to jednodušší, že tyto věci už ve sněmovně jsou. Žádné novinky.

A.cz: Jaké bylo názorové rozdělení na počátku debaty? Byla Karolína Peake pro podporu úřednické vlády, jak se o tom mluvilo v médiích?

Vůbec není důležité, jak to začalo, ale jak to skončilo.

A.cz: Jak tedy ta debata probíhala?

Byla živá… a to je dobře. Důležité je to, co se usneslo. Jak to probíhalo, to je naše interní věc.

A.cz: Tím pádem tedy může koalice počítat se všemi vašimi hlasy pro podporu kandidátky ODS Miroslavy Němcové?

Paní Němcová má podporu jako osoba a má podporu pro započetí procesu tvorby vlády. Samozřejmě bude záležet na prioritách dané vlády. Já jsem pro to, aby se pokračovalo na stávajícím půdorysu, na stávajícím programovém prohlášení vlády. Jen je potřeba urychlit některé věci a prosadit zejména onen registr smluv, to je věc, která by se měla realizovat.

A.cz: Takže není zatím nikdo, kdo by ještě se svojí podporou váhal?

Usnesení celorepublikové rady podepsali všichni přítomní, včetně poslanců Vacka a Vysloužila.

A.cz: Jste připraveni případně podstoupit i dva prezidentské pokusy jmenovat premiéra a počkat si na třetí, kdy bude volen předsedou sněmovny?

Já ano. Ano, i to je možnost - otázka je, zda nás pan prezident vůbec nechá něco takového udělat. Nemá totiž žádné lhůty ke jmenování či odvolávání vlády. Takže ke třetímu pokusu se vůbec nemusíme dostat.

A.cz: V takovém případě byste tedy podpořil rozpuštění sněmovny?

Osobně bych ho podpořil - i když to zatím není na stole. Zaujala mě paní senátorka Wágnerová s možností kompetenčního sporu u Ústavního soudu. Takže těchto možností je víc, není to jen o jednání sněmovny, musíme prozkoumat i další možnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy