Hozená rukavice Hradu: Němcová má podporu 101 hlasů

Domácí Domácí
25. 6. 2013 13:41
Situace se vyjasnila po dopoledním jednání poslanců strany LIDEM
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Koalice má 101 podpisů na podporu vlády sestavené na půdorysu současné koalice.

Situace se po ranní nejistotě vyjasnila poté, co se nakonec poslanci LIDEM připojili k "politickému řešení".

Podporu tomuto usnesení vyjádřili i nečlenové strany Martin Vacek a Radim Vysloužil.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz to řekl Viktor Paggio.

"Paní Němcová má podporu jako osoba a má podporu pro započetí procesu tvorby vlády. Samozřejmě bude záležet na prioritách dané vlády. Já jsem pro to, aby se pokračovalo na stávajícím půdorysu, na stávajícím programovém prohlášení vlády," řekl.

Později to potvrdila také koalice po jednání K9 s tím, že 101.hlasem je Michal Doktor.

"Členové jednotlivých poslaneckých klubů podepsali listinu o podpoře koaliční vlády - nasbírali jsme 101 hlasů poslanců a již jsem o tom informovala také pana prezidenta," řekla před novináři kandidátka na premiérku Miroslava Němcová.

Zeman má "své vlastní řešení"

"Pan prezident během našeho krátkého telefonátu řekl, že ano, že to vnímá jako jasné stanovisko, ale že to nic nemění na tom, co včera avizoval, že má své vlastní řešení. Také řekl, že vítá, že jde o většinu 101 hlasů," popsala Němcová Zemanovu reakci.

"Prezident jmenuje vládu, u které je jisté, že většinu nezíská. To je krok, který nás posunuje na hranu ohrožení státu, to bychom si měli všichni uvědomit. Stát stojí na zákonech a právu, ale jestli se to u nás stane nezajímavým, vidím to bledě. Doufám proto, že pan prezident jmenuje vládu, která vychází z Parlamentu," řekl šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Už dříve se koalice shodla za určitých podmínek na tom, že by premiérkou této vlády, která by se obměnila jen minimálně, byla dosavadní předsedkyně Poslanecké sněmovny za ODS Miroslava Němcová.

Očekává se, že prezident Miloš Zeman přesto jmenuje premiérem někoho "bez politického mandátu". Už v neděli totiž prohlásil, že "nezklame své voliče" a že nepreferuje pokračování Nečasovy vlády jen s minimálními obměnami.

"Vládu převezme nikoliv odborník, takový by se do takové vlády nehrnul. Bude to nějaký kamarád pana prezidenta a - vzhledem k okolnostem - velmi dobrý kamarád," komentoval to v úterý Miroslav Kalousek (TOP 09).

Současná koalice tak patrně nezmění Zemanovo rozhodnutí, ale může deklarovat spolehlivou většinu ve sněmovně. Podle všeho spoléhá na to, že poté, co premiér jmenovaný Zemanem nedostane důvěru sněmovny, už v druhém pokusu dá prezident republiky šanci kandidátovi koalice - tedy Miroslavě Němcové.

 

Právě se děje

Další zprávy