Zeman: V úterý řeknu jméno premiéra úřednické vlády

Domácí Domácí
24. 6. 2013 21:10
Zeman po tripartitě potvrdil, že hodlá jít proti vůli všech parlamentních stran
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: Reuters

Praha - Miloš Zeman v pondělí potvrdil, že při řešení současné politické krize hodlá jít proti přání všech parlamentních politických stran.

Zatímco ty preferují buď vládu pod taktovkou Miroslavy Němcové (ODS, TOP 09, Lidem), anebo předčasné volby (ČSSD, KSČM, VV), prezident hodlá v úterý oznámit jméno premiéra úřednické vlády.

Sdělil to v pondělí odpoledne po jednání zástupců tripartity, kterého se poprvé zúčastnil.

Jmenování ministrů bude podle Zemana na premiérovi. Nicméně dodal, že by byl rád, aby ve vládě byli zastoupeni i členové tripartity.

Nová vláda by měla fungovat alespoň tři měsíce. Vyřešit by mohla například otázku minimální mzdy.

"Ona vláda odborníků, ať bude mít jakkoli dlouhý mandát, může otázku minimální mzdy vyřešit," uvedl Zeman. Premiér Petr Nečas nicméně uvedl, že minimální mzda je zásadním rozhodnutím.

Jednání tripartity se kromě prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Nečase zúčastnila také ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09), prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a šéf odborového svazu Jaroslav Zavadil.

Podle Zavadila panovala na jednání výjimečná shoda. "My jsme se vlastně shodli skoro ve všem," uvedl.

Hanák, který je zároveň jedním ze Zemanových poradců, popřel dohady, že by ho prezident mohl jmenovat premiérem. Vždy prý říkal, že nevstoupí do politiky, a tuto zásadu dodrží i nyní, sdělil ČTK.

V souvislosti s postem premiéra se spekulovalo i o Zavadilovi. Ten to označil za úsměvné. "Já bych na to nikdy nepřistoupil," řekl v České televizi a odmítl také možnost, že by úřednické vládě působil jako ministr.

Tripartita projednávala například čerpání prostředků z evropských fondů, vysokoškolský zákon, vědu a výzkum, občanský zákoník nebo minimální mzdu.

Tři varianty pro navyšování minimální mzdy

Návrh na zvýšení minimální mzdy má několik variant. Zatímco zaměstnavatelé navrhují zvýšení na 8400 korun, odbory se vyslovují pro částku 8600 korun. Müllerová pak navrhla kompromisních 8500 korun, za které se plně postavil i Miloš Zeman.

Mezi klíčová témata pondělního jednání patřilo zejména čerpání prostředků z evropských fondů, kde je podle premiéra Petra Nečase nutné úspěšně dokončit současné programovací období a připravit nové po roce 2014. Hanák uvedl, že evropské fondy jsou naprosto zásadní věcí. "Naše obavy jsou, že budeme do Bruselu vracet desítky miliard," řekl.

Jednalo se i o zavádění nového občanského zákoníku a příslušné doprovodné legislativy. Nečas vysvětlil, že se jedná o desítky změn. "Pokud se nám vyhoví v připomínkách, nebudeme negovat účinnost občanského zákoníku, tak jak je stanovena," uvedl Zavadil s tím, že ve třetím čtení by už snad mělo následovat hlasování.

Tématem byla i problematika vysokoškolské reformy. "Tady se daří dosahovat poměrně širokého konsensu, například s akademickou obcí," řekl Nečas. Zeman zopakoval, že předloží návrh, aby vysokoškolské profesory jmenoval ministr školství. Hanák za svaz průmyslu a dopravy kritizoval slabou podporu technického vzdělání.

Tripartita se zabývala také vědou a výzkumem. Nečas shrnul, že v posledních letech dochází k poměrně významnému navyšování rozpočtu v této oblasti, nicméně efektivita vynakládaných prostředků je diskutabilní. V Česku vzniká šest velkých vědeckých zařízení. Hanák se vyslovil pro změnu přístupu. "Chceme novou strategii pro vědu, výzkum, inovace. Chceme, aby se zlepšila statistika," sdělil Hanák.

Projednávat se budou i sociální otázky

Tripartitu ještě čeká projednávání sociální oblasti. "Čeká nás projednání sociálních otázek - řešení zaměstnanosti, úřadů práce a minimální mzdy," uvedla Müllerová. Podle ní by minimální mzda měla mít jak motivační, tak i ochrannou funkci. Problém vidí v tom, že minimální mzda se už několik let nezměnila, ale sociální dávky se navyšují. Motivační funkce proto v tomto ohledu zaostává.

Na brífinku pro novináře se pak zástupci tripartity věnovali i tématu druhého důchodového pilíře. Nečas vyjádřil zklamání, že do něj vstoupilo málo lidí. Oproti tomu Zeman se netajil svým kritickým přístupem, podle Zavadila pak byl celý systém špatně nastaven.

 

Právě se děje

Další zprávy