Vládu úředníků lídři nechtějí, raději rozpustí sněmovnu

Jakub Novák
24. 6. 2013 16:37
Možnost úřednického kabinetu vede sněmovní strany k předčasným volbám
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda úředníků, kterou preferuje prezident Miloš Zeman, je pro většinu členů Poslanecké sněmovny nepřijatelný scénář, před kterým dají raději přednost předčasným volbám.

Tvrdí to alespoň lídři politických stran, které redakce Aktuálně.cz v pondělí oslovila.

Předčasné volby jsou v tuto chvíli nejpravděpodobnější možností také z jiného důvodu - vzhledem k váhání a nejasnému postoji nejmenšího z koaličních partnerů, strany LIDEM, není totiž jisté, zda by se pro podporu staronové koaliční vlády našlo potřebných 101 poslanců.

"Bez demokratického rozhodnutí občanů v nových volbách nebudeme podporovat žádnou vládu. Jediným řešením současné politické krize jsou nové volby," brání se jakékoliv možnosti podpořit případný úřednický kabinet šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Nové volby = nejlepší řešení

"Nejpozději v polovině července proto chceme hlasovat o rozpuštění Poslanecké sněmovny a věřím, že uspějeme," dodává.

"Nové volby = nejlepší řešení," notuje Sobotkovi druhý muž ČSSD Michal Hašek. Ten zároveň dodává, že by sociální demokracie zcela jistě využila nevole ostatních stran k případnému úřednickému kabinetu k tomu, aby získala potřebných 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny.

Za tímto řešením ostatně stojí také komunisté. Jejich šéf Vojtěch Filip pro Aktuálně.cz potvrdil, že předčasné volby - v nejbližším možném termínu - jsou podle něj nejlepším řešením.

"Neslevíme z požadavku na předčasné volby," říká Filip a odkazuje se zejména na ztracenou legitimitu této vlády a zejména potom na spor, která ze stran Věci veřejné/LIDEM v současnosti zastává program původního uskupení, které do sněmovny "vtrhlo" s celkem 24 poslanci.

Quo vadis, LIDEM?

Ostatně právě uskupení LIDEM v současnosti představuje koaliční otazník a z pohledu přežití staronového kabinetu zřejmě zároveň jeho nejslabší článek. Zatímco část jeho členů buď vůbec nezvedá telefony a na dotazy týkající se případné podpory úřednického kabinetu nereaguje či reaguje vyhýbavě, ostatní se tak úplně neshodují.

Zatímco šéfka LIDEM Karolína Peake či její místopředseda Jiří Rusnok možnost úřednického kabinetu nevylučují, bývalý člen předsednictva Viktor Paggio takovému řešení nakloněn není.

Podívejte se: ODS na návštěvě v Lánech

"Opozice chce nové volby, koalice pokračovat a má na to hlasy, úřednickou vládu nechce nikdo. Nominuje-li prezident úřednického premiéra, půjde proti ústavním zvyklostem a jeho inaugurační projev, kde se politickým stranám nabízí jako ´prostředník a moderátor, nikoli soudce´, byl cár papíru," argumentuje Paggio.

"Nevidím důvod pro úřednický kabinet ve chvíli, kdy máme politického nominanta, který disponuje většinou v dolní komoře, a s touto pozicí mířím na úterní jednání," dodává.

V úterý dopoledne by totiž měla strana LIDEM jednat o své konečné pozici v celé věci. "Nebudu to komentovat, záleží na tom, jaké by bylo složení takové úřednické vlády," konstatuje naopak v této věci Rusnok.

"Prosakují informace o smíšené úřednické vládě se stranickými nominanty," dodává s tím, že vzhledem k nejasnému složení případného úřednického kabinetu není možné postoj k němu komentovat.

Peake: "Nechci vydávat bianco šeky"

"Prezident republiky mne informoval o svém pravděpodobném rozhodnutí pro zítřejší den. Shodli jsme se, že jedno řešení nevylučuje do budoucna jiná ústavní východiska ze současné vládní krize...Bez znalosti složení a programu jakékoli nové vlády nechci dopředu vydávat bianco šeky na její podporu. Tak jako nepodepisuji prázdné smlouvy," nechala se následně - po schůzce s prezidentem slyšet Karolína Peake.

Oslovení zástupci ODS mlčí a čekají, jak se prezident k jejich kandidátce Miroslavě Němcové postaví; v pondělí odpoledne potom strana pouze vydala prohlášení, kterým "apeluje" na prezidenta a přehodnocení jeho přístupu k věci.

ODS: "Zemanovo obcházení Parlamentu"

"Na základě výstupů jednání parlamentních stran s prezidentem republiky je jasné, že ani jedna strana nedeklarovala prezidentovi ochotu podpořit úřednickou vládu. Případný pokus o její jmenování v této situaci by ODS považovala za zjevnou snahu obejít Parlament, na jehož důvěře má podle Ústavy České republiky být vláda postavena. Byla by to první úřednická vláda sestavovaná proti vůli všech parlamentních stran," vyjádřila se ODS prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Sochora.

Podle Sochora trvá ODS na tom, že případný úřednický kabinet nepodpoří. O možnosti rozpuštění sněmovny a předčasných voleb se strana zatím nevyjádřila.

Zato poslanci koaliční TOP 09-STAN jsou - jak avizovali již dříve - v případě úřednické vlády ochotni možnost rozpuštění sněmovny podpořit.

Gazdík: "Pro úřednický kabinet není důvod"

"Úřednická vláda není nic, co by bylo v tuto chvíli nutné. Je tu dostatečná parlamentní většina pro podporu koaličního kabinetu," říká šéf poslanců TOP 09-STAN Petr Gazdík.

Prezident podle něj pouze posouvá ústavní tradice a stává se aktivistickým. "Vláda je odpovědná pouze Parlamentu," dodává s tím, že v případě jmenování úřednického kabinetu by předčasné volby byly jednoznačně nejlepším - i když stále ne jediným možným - řešením nastalé situace.

Důvěru úřednické vládě Miloše Zemana nevyjádří ve sněmovně podle Jiřího Paroubka ani dva poslanci ze strany LEV 21, podobný postoj již také dříve vyjádřil Radim Fiala, bývalý poslanec za ODS, toho času spolupracující s Úsvitem přímé demokracie.

 

Právě se děje

Další zprávy