Němcová? Raději bych vládu odborníků, řekl Zeman

Markéta Šrajbrová Markéta Šrajbrová
23. 6. 2013 19:25
Miloš Zeman má vytipovány čtyři osobnosti, které by se úkolu mohly zhostit
Prezident Zeman. Na snímku v okamžiku, kdy přijal demisi Petra Nečase.
Prezident Zeman. Na snímku v okamžiku, kdy přijal demisi Petra Nečase. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vůbec poprvé od pádu Nečasova kabinetu prezident Miloš Zeman naznačil, jaká je jeho představa o budoucí vládě.

V obnoveném pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán řekl, že by politickou situaci nejraději řešil jmenováním "vlády odborníků".

"V zásadě mám jasno a moje rozhodnutí bude takové, které nezklame moje voliče v prezidentských volbách," řekl Zeman. Během předvolební kampaně měl mimo jiné billboardy s nápisem "Stop Nečasově vládě". Předvolební slib podle Zemana přitom ještě není úplně naplněn. "Nečasova vláda, byť je v demisi, je stále ještě vládou," řekl prezident.

Oficiálně se hodlá vyjádřit v úterý v 15 hodin; o tomto rozhodnutí mluví prezident jako o doposud nejtěžším.

V hledáčku má prý čtyři osobnosti, které by mohly převzít premiérskou funkci, a budoucí předseda vlády by podle Zemana nutně nemusel mít politický mandát.

"Odborná vláda je složena z profesionálů, nikoli amatérů. Tito profesionálové se vyznají ve své problematice a nemusejí se s ní seznamovat až ve chvíli, kdy usednou do ministerského křesla," vysvětlil Zeman.

Podle prezidenta se možnost vlády odborníků nevylučuje s možností předčasných voleb. "Odborná vláda by mohla vládnout, jak do předčasných, tak do řádných voleb," řekl.

Zeman připomněl, že rozhodnutí o předčasných volbách leží na Poslanecké sněmovně, která by se nejprve musela usnést na "seberozpuštění". K tomu je potřeba 120 hlasů.

Pokud by se Zeman skutečně rozhodl jmenovat úřednického premiéra, 120 hlasů na rozpuštění sněmovny by bylo pokupě okamžitě. Variantu úřednické vlády totiž odmítají v podstatě všechny politické strany.

Rozpočet ať sestaví odborník

Nová vláda bude podle Zemana v první řadě muset připravit návrh státního rozpočtu.

"Je samozřejmé, že tato vláda, ať bude vládnout do předčasných, či řádných voleb, bude mít za úkol sestavit státní rozpočet. Proto bude třeba vybrat takové lidi, kteří budou rozpočtu rozumět, nebudou amatéry. Ti pak návrh buď předají vládě, která vzejde z předčasných voleb, protože ta na to moc času mít nebude, nebo bude nutné návrh prohlasovat v Poslanecké sněmovně v případě, že se odmítne rozpustit," řekl prezident.

Sprostí podezřelí

Hlava státu velice ocenila zásah policie z minulého týdne na Úřadu vlády a jiných místech republiky.

Jana Nagyová při policejním převozu v Ostravě.
Jana Nagyová při policejním převozu v Ostravě. | Foto: Reuters

Podle Zemana je rozdíl, když je politik odcházející do penze oceněn funkcí, pro kterou je kvalifikován, a když aktivní politik podepíše něco jenom proto, aby dostal trafiku.

V případě takzvaných kmotrů by podle Zemana pomohl zákon o majetkovém přiznání, který se on sám pokoušel v Parlamentu třikrát prosadit. Neuspěl ani ve chvíli, kdy ve sněmovně sedělo 111 levicových poslanců. "Nabízí se tedy otázka, zda je opravdu důležité, jestli vládne pravice, nebo levice, a nezáleží-li spíše na tom, kolik je v té levici či pravici zlodějů, pardon, sprostých podezřelých," uvedl prezident.

Zeman a redaktor Radiožurnálu Jan Pokorný se také vrátili k prezidentovu inauguračnímu projevu a "ostrůvkům negativní deviace".

"Potěšil mě potlesk, který se rozlehl Vladislavským sálem napříč stranami při zmínce o některých novinářích. Co mě naopak nepotěšilo, je fakt, že jsem od té doby nečetl ani jediný text, který by byl reflexí toho, že celý Vladislavský sál tuto poznámku ocenil potleskem. Novináři nikdy nepřipustili, že by to mohla být aspoň trochu pravda. A neschopnost sebereflexe je známkou nízké inteligence," řekl Zeman.

Při zmínce o mafii politici podle Zemana netleskali proto, že ji považovali za omšelou frázi. "Jak se nyní ukazuje, fráze to není," dodal.

Se štěnětem je více problémů

Ivana Zemanová a prezidentský pes Darcy.
Ivana Zemanová a prezidentský pes Darcy. | Foto: Kancelář prezidenta republiky

Momentální politické dění v České republice prý v zahraničí vysvětluje bonmotem. "Nedávno jsem své ženě koupil štěně. A s tím štěnětem je mnohem více problémů než s koalicí," řekl prezident s tím, že vnitrostátní problémy by se jen zřídka měly vynášet do zahraničí.

Prezident Zeman souhlasil s obnovení havlovské tradice Hovorů z Lán po třináctileté pauze.

Z Lán se bude vysílat zhruba jednou za čtvrt roku. "Jsem rád, že mám možnost promlouvat nejen k politickým představitelům, kteří se mění a odcházejí jak pára nad hrncem, ale také k občanům, kteří zůstávají," řekl na závěr prvního vysílání z Masarykovy pracovny.

 

Právě se děje

Další zprávy