TOP 09 pošle zřejmě do čela sněmovny Langšádlovou

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
22. 6. 2013 19:00
Koalice právě v Břevnovském kláštěře jedná o tom, jak obnovit společnou vládu
Helena Langšádlová po zvolení místopředsedkyní TOP 09
Helena Langšádlová po zvolení místopředsedkyní TOP 09 | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud dá prezident a sněmovna, mohlo by mít Česko mezi nejvyššími ústavními činiteli dvě ženy.

Poté, co ODS nominovala na premiérku Miroslavu Němcovou a nabídla TOP 09 místo v čele sněmovny, navrhne zřejmě druhá největší koaliční strana na post předsedkyně dolní komory parlamentu Helenu Langšádlovou.

O znovuobnovení vlády nyní jedná koalice v Břevnovském klášteře. ODS sem poslala Martina Kubu, Miroslavu Němcovou a Marka Bendu, za TOP 09 jsou zde Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová.

O tom, že právě ona může být nominována do čela sněmovny, hovoří zdroje, které Aktuálně.cz oslovilo před večerním jednáním . Přesněji řečeno: ODS nominaci místopředsedkyně TOP 09 očekává a o stejném jméně off record hovoří i zdroj z TOP 09.

"Ano, myslím, že hra bude na Langšádlovou," říká jeden z členů grémia ODS.

Sama Langšádlová však odmítla informaci potvrdit. "Je věcí koalice, koho navrhne na předsedu sněmovny. Navíc záleží i na tom, zda prezident pověří Miroslavu Němcovou sestavením  vlády," řekla Aktuálně.cz.

Právě na osobě v čele sněmovny nyní koaliční jednání o příští vládě drhne. Hlavně poté, co ODS nominovala dosavadní předsedkni dolní parlamentní komory Miroslavu Němcovou na post premiérky a TOP 09 požaduje, aby se v první řadě našla a zvolila za Němcovou náhrada.

Oficiálně TOP 09 požadavek mít svého straníka v čele sněmovny nevznesla, ale veřejně jí takovou možnost dal najevo úřadující předseda ODS Martin Kuba.

ODS u prezidenta v Lánech.
ODS u prezidenta v Lánech. | Foto: Vojtěch Marek

Čas pracuje pro Zemana

TOP 09 vadilo, že to s ní dopředu - ještě před veřejným oznámením - ODS nekonzultovala. A ústy svého prvního místopředsedy Miroslava Kalouska hned ve středu prohlásila, že "ODS jeden problém vyřešila a druhý nastolila".

Teď TOP 09 trvá na tom, že nejdřív se zvolí (tajnou volbou) nový předseda sněmovny, teprve poté se bude jednat o vládě. Zároveň ale v pátek prohlásila, že Miroslava Němcová je pro ni přijatelný kandidát.

Koalici ale tlačí čas. Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech zástupce komunistů, navečer dorazí i lídři ČSSD, pro něž jsou jediným východiskem ze současné vládní krize předčasné volby. K nim vede cesta přes rozpuštění sněmovny a 120 poslaneckých hlasů, přičemž KSČM a ČSSD disponují dohromady 70 hlasy.

Zároveň má prezident Zeman možnost jmenovat premiérem kohokoliv. K nominaci Miroslavy Němcové se nevyjádřil, jen oznámil, že tak učiní v úterý po vyhodnocení schůzek s představiteli parlamentních stran.

 

Právě se děje

Další zprávy