Levice dorazí do Lán, koaliční politici hledají dohodu

Domácí Domácí
22. 6. 2013 8:40
Večer se sejde koalice. ODS nabízí křeslo šéfa sněmovny TOP 09
Do Lán míří šéf ČSSD Bohuslav Sobotka i první místopředseda Michal Hašek
Do Lán míří šéf ČSSD Bohuslav Sobotka i první místopředseda Michal Hašek | Foto: Ludvík Hradilek

Lány/Praha - V sobotu budou hlavním tématem u prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech předčasné volby.

Míří tam špičky ČSSD. Ta chce hlavu státu vyzvat, aby udělala všechno pro rozpuštění současné Sněmovny a vyhlášení nových parlamentních voleb.

Zeman přijme také představitele KSČM.

O víkendu budou pokračovat také koaliční jednání. Večer mají koaliční špičky řešit obsazení postu šéfa Sněmovny po Miroslavě Němcové, kterou ODS navrhuje na premiérský post.

První místopředseda ODS Martin Kuba v pátek připustil, že TOP 09 by v případě přesunu Němcové do čela vlády mohla obsadit třetí nejvyšší ústavní funkci.

"Když TOP 09 přijde s nějakou úctyhodnou a důvěryhodnou osobou, tak my s tím nebudeme mít problém," prohlásil v Událostech, komentářích na České televizi.

Padesát na padesát

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg zase sdělil, že jeho strana ani on sám osobně se předčasných voleb vůbec neobávají a na setrvání současné koalice striktně nelpějí. "Prostě to zkusíme a uvidíme. Naše šance vidím lehce přes padesát procent," řekl k pokusu o sestavení nové vlády.

"Když se to nepodaří, pak bychom to neměli nějak protahovat a rozpustit sněmovnu," dodal.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa si TOP 09 klade podmínky ohledně postu předsedy sněmovny z ryze taktických důvodů. Řekl v pořadu Interview ČT24.

Místopředseda strany Miroslav Kalousek /TOP 09/ tak podle šéfa KSČM chce získat příležitost složit kabinet. Při případném třetím pokusu o sestavení vlády totiž podle ústavy prezident jmenuje premiéra na návrh předsedy Poslanecké sněmovny.

ČSSD: Vyzveme prezidenta, aby udělal vše pro nové volby

Místopředseda ČSSD Michal Hašek nastínil v ČT plán své strany. Ta chce počínaje sobotním jednáním prezidenta pozvolna začít přesvědčovat, že vypsání nových voleb je nejlepších řešením dané situace.

ČSSD již  během dne deklarovala, že vyzve prezidenta, aby udělal všechno pro rozpuštění současné sněmovny a vyhlášení nových parlamentních voleb. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva strany v Lidovém domě to řekl její předseda Bohuslav Sobotka.

"Jednoznačně budeme apelovat na prezidenta republiky, aby postupoval tak, jak koneckonců říkal i před prezidentskou volbou. Aby nejmenoval tuto vládu, kterou nyní připravuje ODS a TOP 09 na půdorysu současné Poslanecké sněmovny, a aby udělal všechno pro to, aby došlo k rozpuštění sněmovny a uskutečnění nových voleb," řekl Sobotka.

Podobný názor zastávají i komunisté. "Většina lidí si přeje předčasné volby a pan prezident při přímé volbě prezidenta slíbil, že bude dbát  na názory a potřeby dolních 10 milionů," řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

ČSSD se má se Zemanem sejít v sobotu. V tento den se také sejdou strany dosavadní koalice.

Na zámku v Lánech mezi tím pokračovala jednání o příští vládě. S prezidentem Milošem Zemanem se po ODS sešla i TOP 09. Zeman přijal lídry strany Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska.

"Prezídent se vyjádřil, že by preferoval úřednickou vládu. Ale samozřejmě také zvážil pro a proti všech modelů vládnutí," uvedl po jednání šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

O víkendu prezidenta čekají schůzky se zástupci dalších parlamentních stran. Ta s ODS trvala zhruba dvě hodiny.

"Pan prezident nám sdělil své návrhy a názory na řešení situace. V žádném případě nešlo o konečné jednání," řekl po schůzce místopředseda ODS Martin Kuba.

Spokojeně vypadala také kandidátka na premiérku Miroslava Němcová. "Pro mě je pozitivní, že bylo jednání velmi konstruktivní," doplnila svého stranického kolegu.

"Pan prezident nám řekl, že chce vést jednání i příští týden. Výsledek by měl být znám koncem týdne," popsala další plán.

Krátce po třetí hodině koaliční partner z TOP 09 veřejně podpořil nominaci Miroslavy Němcové na premiérku. Jako podmínku si ale strana stanovila rychlé vyřešení neobsazené funkce předsedkyně Poslanecké sněmovny, kterou dosud Němcová vykonávala.

Na výzvu reagoval už i místopředseda a v tuto chvíli nejvyšší činovník ODS Martin Kuba. Podle něj se ODS může sejít s TOP 09 v neděli večer na společném jednání. "Jestli toto má být tlak na získání křesla, jsme o tom ochotni jednat, ale až nám to tedy TOP 09 řekne přímo," kontroval požadavek TOP 09 Kuba bezprostředně po jednání s prezidentem.

"Jsme připraveni jednat o všem, a pokud spolu máme vládnout, jsem přesvědčen, že obsazení funkce předsedy Poslanecké sněmovny nemá být žádný problém," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy