Ministr Blažek chce nechat přezkoumat policejní zásah

ČTK ČTK
19. 6. 2013 17:03
Ministr chce také přezkoumat, jestli bylo nasazení odposlechů v souladu s předpisy
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha - Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nechá přezkoumat, zda byl zásah policie, při kterém byla před týdnem zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství, adekvátní.

Ministr dodal, že nechce posuzovat vinu či nevinu obviněných, ale jde mu o přiměřenost zásahu. V souvislosti se zásahem vláda padla a nyní úřaduje v demisi.

Blažek řekl, že posouzení vypracuje společně s odborníky na ústavní, správní a trestní právo. Hotové by mělo být v řádu týdnů, závěry ministr předloží Parlamentu.

"Nejde o posuzování viny a trestu v té věci. Je potřeba zkoumat, jestli zásah 400 policistů kvůli třem bývalým poslancům, jedné ženě a dvěma lidem z vojenské kontrarozvědky opravdu odůvodňoval takový zásah ozbrojených sil v budovách vlády a dalších budovách soukromých osob," řekl ministr. Podle Blažka vláda jeho návrh jednomyslně podpořila.

Ministr chce také nechat přezkoumat, jestli bylo odposlouchávání nejbližších spolupracovníků premiéra přiměřené a v souladu s předpisy.

Dodal, že je znepokojen, že se do médií dostávají fakta z trestních spisů. Požádal prý kvůli tomu i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby učinil taková opatření, aby informace neunikaly.

Kvůli obvinění Nagyové, která byla šéfkou kabinetu Petra Nečase, premiér v pondělí rezignoval.

 

Právě se děje

Další zprávy