Zeman už splácí státní dluh, měsíčně pošle 60 tisíc

Domácí Domácí
19. 6. 2013 19:10
Účet, kam prezident chce platit do konce funkce, spravuje PPF banka miliardáře Kellnera
Prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman ve středu potvrdil zahájení činnosti nadačního fondu, který má snižovat státní dluh České republiky. Bankovní účet, kam mohou lidé posílat své příspěvky, spravuje PPF banka, kterou vlastní český miliardář Petr Kellner.

Zeman uvedl, že on sám si nastavil trvalý příkaz až do konce svého funkčního období a měsíčně bude přispívat třetinou svého platu, která činí asi 60 000 korun.

"První splátku jsem již odevzdal a kromě toho jsem podepsal trvalý platební příkaz do března roku 2018," uvedl Zeman s tím, že jeho příspěvek zbaví dluhu asi čtyři obyvatele.

"Doufám, že se ke mně přidají i lidé s vysokými příjmy, podobně jako se tomu děje i v západní Evropě nebo ve Spojených státech," dodal prezident.

Příprava fondu se podle něj zpozdila kvůli české byrokracii, zejména kvůli jedné soudkyni rejstříkového soudu, podle níž snižování státního dluhu není veřejně prospěšný účel. Zápis byl nakonec učiněn asi před dvěma týdny.

Zeman také uvedl, že doufá v psychologický tlak na odstraňování některých podle něj zbytečných položek v rozpočtu, který představil ministr financí Miroslav Kalousek.

Ekonom Jiří Rusnok dodal, že fond sloužící k uvolňování "dluhového sevření" bude mít nízké náklady. "Fond bude mít minimální administrativní náklady, bude fungovat na čistě dobrovolné bázi," řekl Rusnok.

Ve správní radě kromě prezidenta republiky, který bude předsedou, zasedne například kancléř Vratislav Mynář, Jaroslav Hanák, Jaroslav Zavadil, Jan Dvořáček z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a rovněž i sám Rusnok.

Číslo bankovního účtu Nadačního fondu na splácení státního dluhu je 123123/6000.

 

Právě se děje

Další zprávy