Konec sKarty je zase blíže, ODS navrhuje chráněný účet

Jakub Novák
19. 6. 2013 11:00
Ministryně Ludmila Müllerová vyčetla Zbyňku Stanjurovi, že s ní svůj návrh neprojednal
sKarta.
sKarta. | Foto: ČS

Praha - Navzdory zdlouhavým vyjednáváním kolem senátního návrhu rušícího sKarty a vypracování komplexního pozměňovacího návrhu výborem pro sociální politiku přišli poslanci ODS Lenka Kohoutová a Zbyněk Stanjura v rámci druhého čtení s vlastní verzí.

Ta počítá se zavedením takzvaných chráněných účtů, na které by byly posílány sociální dávky a kde by byly chráněny před možností exekuce.

Současní majitelé sKaret, kterých bylo zatím vydáno kolem 275 tisíc kusů, by přitom tyto karty mohli dále využívat - ovšem již pouze jako platební karty.

"Takový účet by bylo možné zřídit u každé banky s bankovní licencí. V takovém případě by zřízení, vedení a rušení takového účtu, stejně jako vydání platební karty, bylo zdarma. Každý klient se může svobodně rozhodnout, kam chce posílat dávky. Zde bude mít tu výhodu, že budou chráněny před exekucemi," řekl na plénu sněmovny Stanjura.

Pokud by si tak člověk zvolil možnost zasílání poštovní poukázkou, tak by za takové doručení zaplatil příslušnou částku.

"Z mého pohledu - pokud si někdo vybere doručení dávky hotově, zaplatí si za toto doručení. Každý ze tří způsobů doručení dávek (chráněný účet, bezúplatný převod na platební účet určený příjemcem nebo poštovní poukázka, pozn. red.) má své náklady a podle své volby si za doručení zaplatí," řekl k tomu.

Návrh Kohoutové a Stanjury také počítá s vyplácením příspěvků na mobilitu dvakrát za rok - důvodem je právě snaha snížit náklady za jejich doručování. Vzhledem k transformaci sKarty v "pouhou" platební kartu se navíc počítá s vydáváním průkazů pro těžce zdravotně postižené občany.

Střet napravo

Jejich návrh se však zatím nesetkal s příliš kladnou odezvou - a začalo to rovnou u ministryně Ludmily Müllerové, která Stanjurovi - kromě jiného - vyčetla zejména to, že se o návrhu dozvěděla teprve včera a že nebyl s ministerstvem nijak diskutován a dokonce ani oznámen.

"Považuji za naprosto nepřijatelné, aby ministerstvo vstupovalo do styku mezi bankou a příjemcem prostřednictvím smluv, které by s bankami uzavíralo. Navíc návrh nepočítá s ochranou soukromých údajů, za což jsme byli kritizováni a pokutováni," nechala se slyšet Müllerová.

Senátorka Božena Sekaninová se posléze postavila za komplexní pozměňovací návrh, ten z dílny ODS však zamítla.

"Komplexní pozměňovací návrh odpovídá senátnímu návrhu a podpořili bychom ho. Naproti tomu poslanecký návrh je velmi odlišný a zasloužil by delší projednání," konstatovala.

 

Právě se děje

Další zprávy