Sobotka: Nového premiéra vybere ODS do konce týdne

Martina Machová Martina Machová
17. 6. 2013 16:46
Výkonná rada ODS sestavila vyjednávací tým, konkrétní jméno zatím neuvedla
Přemysl Sobotka
Přemysl Sobotka | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Občanští demokraté hledají východisko z vládní krize tak, aby prozatím zůstalo volání opozice po rozpuštění Poslanecké sněmovny oslyšeno.

Jako prioritu staví variantu, že nový premiér z jejich vlastaních řad postaví vládu v obdobném koaličním složení, jaké fungovalo dosud. Poslancům ODS, TOP 09 a LIDEM by v takovém scénaři pomohli takzvaní nezávislí poslanci.

"Myslím, že tu reálná šance je," tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

Přiznává rovněž, že ODS s hledáním Nečasova nástupce spěchá, jeho jméno by podle něj mohlo být známo do konce týdne.

Aktuálně.cz: Jak nyní bude ODS postupovat?

Přemysl Sobotka: To, že Petr Nečas podal demisi, považuji za krok, který byl z mého pohledu nutný, a dokonce si myslím, že mohl být učiněn dříve. Vzhledem k tomu, že naše stanovy jsou platné, tak úřadujícím předsedou se stal první místopředseda Martin Kuba a nyní budeme jejdnat, jak postupovat dál ve vyjednávacím trojúhelníku ODS, koaliční partneři, prezident, abychom se pokusili, bude-li 101 hlasů, sestavit koaliční vládu na stejném půdorysu, jako byla vláda Petra Nečase.

A.cz: Myslíte, že 101 hlasů pro takové řešení seženete?

Pokud koaliční partneři budou pevně držet dohody, dá se předpokládat, že někteří nezávislí by mohli pomoct koalici s podporou 101 hlasů vytvořit. Myslím, že tu reálná šance je.

A.cz: Nejsou lepší v situaci, kdy je sněmovna do značné míry rozdrobena, přece jen předčasné volby?

Levice je deklaruje jako nejlepší řešení, ale já si myslím, že je to krajní řešení. V této chvíli bychom měli využít všech ústavních možností, abychom dokončili řádné volební období na půdorysu této vlády. Kromě předčasných voleb, na kterých se musí dohodnout 120 poslanců, je tu ještě varianta úřednické vlády jmenované současným prezidentem.

A.cz: K úřednické vládě, ta by ale posílila vliv prezidenta. ODS by byla ochotna zvednout ruku pro takový projekt spíš než pro předčasné volby?

Pokládáte mi otázku, která je v této chvíli v režimu spekulace, a já nerad spekuluji. Co bude za týden, za měsíc, neumím spekulovat. Nikdo z nás si nedovedl představit před čtrnácti dny, že bude tato aféra.

A.cz: A pro Vás osobně? Co je lepší řešení?

Pro mě osobně je prioritou dokončit čtyřleté období. Nebudu teď odpovídat na to, co je pro mne výhodnější, a co nevýhodnější.

A.cz: V současnosti se hovoří o dvou třech jménech, která by mohla ve funkci premiéra Petra Nečase nahradit, kdo by to podle vás měl být?

Chcete po mně odpověď na otázku, která ještě bude předmětem diskuse. Neumím předjímat, jaké názory bude kdo mít. Podle našich stanov je Martin Kuba úřadujícím předsedou a bude tím hlavním vyjednávacím motorem týmu.

A.cz: A kdo by to měl být podle vás?

Položte mi tu otázku na konci týdne, až bude po diskusi toto jméno vygenerováno. Vše je teď předčasné.

Výkonná rada ODS po pondělním jednání.
Výkonná rada ODS po pondělním jednání. | Foto: Vojtěch Marek

A.cz: To znamená, že chcete mít jméno premiéra známé do konce týdne? Spěcháte na něj?

Čas pracuje proti určitému klidu v jednání. Není možné nechat to v bezprizorním stavu, takže čím dříve to jméno bude a čím dříve dojde k dohodě prezident, koaliční partneři a my, tak tím lépe.

A.cz: Vraťme se ještě k nedělní noci. Petr Nečas už přišel na grémium rozhodnutý, nebo jste o tom ještě diskutovali?

Různá jednání probíhala od čtvrtka. V neděli vyústila v to, že Petr Nečas podal demisi.

A.cz: Co bylo klíčovým argumentem pro to, aby odstoupil? Ještě ten den říkal, že skončit nehodlá.

Výkonná rada mu tehdy vyslovila podporu, která byla limitovaná daným okamžikem, informacemi, které jsme měli, a vysvětlením, které nám dal předseda ODS. Mezi tím se odehrála sobota, neděle dopoledne, uvalení vazby a to byly podle mne momenty, které donutily nebo přesvědčily Petra Nečase, aby převzal politickou odpovědnost.

 

Právě se děje

Další zprávy