Nečasův konec jsme sledovali online

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
16. 6. 2013 23:59
V pondělí podám demisi, uvedl Petr Nečas po jednání koalice.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Premiér Petr Nečas končí. Podá v pondělí demisi jako předseda vlády. Oznámil to novinářům po setkání špiček koaličních stran. Nečas zároveň odstoupí z postu předsedy ODS, učiní tak na pondělním jednání Výkonné rady strany.

"Ani na okamžik jsem nepředpokládal, že bych se já měl stát nějakým pomyslným balvanem, který toto řešení bude nějak ztěžovat nebo komplikovat. Jsem velmi bojovný člověk, ale jsem si přesně vědom, kdy je ten okamžik, kdy už není možné pokračovat dál. Ten okamžik nastal a já za něj přejímám plnou politickou odpovědnost," uvedl Nečas.

Potvrdily se tak spekulace, že sobotní uvalení vazby na ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou výrazně oslabilo pozici Petra Nečase .

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a LIDEM by měla podle stranických lídrů pokračovat, ale pod jiným premiérem. Podle Nečase by měla kandidáta na nového předsedu vlády nominovat znovu ODS. ČSSD a KSČM požadují rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby

Kromě Nagyové soud uvalil vazbu rovněž na exposlance ODS Petra Tluchoře, bývalého ministra zemědělství za ODS Ivana Fuksu a v neděli odpoledne také na třetího z bývalých poslanců Marka Šnajdra.

Ve vazbě jsou také další exploslanec za ODS Marek Šnajdr, bývalý náměstek ministra zemědělství Romana Boček a někdejší šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. Jeho nástupce Milan Kovanda je stíhán na svobodě.

Vývoj sledujeme v online reportáži:

23:58 - Věci veřejné oznámily, že nepodpoří staronovou vládu, pokud v ní odstupujícího premiéra nahradí první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba. Agentuře ČTK to řekla šéfka poslaneckého klubu opoziční strany Kateřina Klasnová.

23:34 - "Krok Petra Nečase vítáme. Úterní hlasování o nedůvěře je v tuto chvíli zbytečné. Rozhodnutí je nyní na panu prezidentovi, jako nejlepší řešení přesto vidím rozpuštění sněmovny a vyhlášení předčasných voleb," říká místopředseda ČSSD a hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Místopředseda ČSSD Michal Hašek potvrdil, že strana preferuje předčané volby. "Rezignace Petra Nečase je jediným možným vyústěním současné vládní krize. ČSSD je připravena neprodleně zahájit jednání s parlamentními politickými stranami a s prezidentem republiky o nalezení ústavní cesty k co nejdřívějším novým volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Snaha hledat nového premiéra z ODS či znovu vzkřísit koalici ODS, TOP 09 a LIDEM neodpovídá politické realitě České republiky a byla by pouhou snahou udržet se za každou cenu ve vládních křeslech," uvedl Hašek v prohlášení.
 

23:20 - "Rozhodnutí se nedivím, situace byla neudržitelná. Výměna premiéra ale není řešením. Nejlepší a jediné řešení je pro nás v tuto chvíli rozpustění Poslanecké sněmovny," reagoval na oznámení premiéra po jednání K9 místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek .

23:12 - Ministr financí Miroslav Kalousek poděkoval Petru Nečasovi za vykonanou práci a odpovědné politické rozhodnutí. České televizi řekl, že koaliční vláda bude buď pokračovat, nebo budou předčasné volby. Je proti vzniku úřednické vlády.

23:03 - Předsedkyně LIDEM Karolína Peake vydala k Nečasově demisi stručné prohlášení: "Rozhodnutí Petra Nečase bylo jediné možné."

Místopředseda ODS Martin Kuba přichází na nedělní jednání grémia strany. Kuba je jdním z kandidátů na nového premiéra.
Místopředseda ODS Martin Kuba přichází na nedělní jednání grémia strany. Kuba je jdním z kandidátů na nového premiéra. | Foto: Ludvík Hradilek

23:02 - "Návrh na nového premiéra musí udělat ODS a my jej pak projednáme v rámci strany. Doufám, že strana vygeneruje někoho všeobecně přijatelného, nevídím to jako obtížnou věc. Pokud se nepodaří udržet koalici, budou předčasné volby," říká po jednání předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

23:00 - "Začíná vyjednávání o novém složení vlády, koalice má v současné době v Poslanecké sněmovně většinu, a proto by měla vláda pokračovat. Nový premiér by měl být člen ODS," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

22:52 - Nečas odstoupí i z funkce předsedy ODS. Učiní tak na pondělním zasedání Výkonné rady strany.

22:48 - Nečas uvedl, že jeho rozhodnutím podat v pondělí demisi a odejít z čela ODS se zbytečným stává úterní hlasování ve Sněmovně o vyslovení nedůvěry vládě, která už fakticky bude spolu s premiérem v demisi. Nečas řekl, že tímto krokem vznikne prostor pro hledání nového premiéra z Občanské demokratické strany. Potřeba bude podle něj jednat také s prezidentem Milošem Zemanem.

22:30 - Petr Nečas po jednání koaličních špiček oznámil, že v pondělí podá demisi na funkci předsedy vlády.

Britská BBC bleskově informuje o Nečasově konci.
Britská BBC bleskově informuje o Nečasově konci. | Foto: Repro BBC News

21:36 - Koaliční schůzka začala. Uskutečňuje se ve formátu K9. Každá strana do něj tedy vyslala tři své zástupce. Za nejmenší koaliční stranu LIDEM na jednání přišel ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, šéfka strany a vicepremiérka Karolína Peake a místopředsedkyně liberálních demokratů Dagmar Navrátilová. Za TOP 09 na jednání přišli předseda strany Karel Schwarzenberg, ministr financí Miroslav Kalousek a šéf hnutí STAN a poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík

21:10 - Před schůzkou koaličních špiček jedná grémium ODS přímo na Úřadu vlády.

20:30 - Premiér Petr Nečas přistál na pražském letišti v Kbelích. Přijíždí na jedno z nejtěžších jednání své politické kariéry, nedjřív ve 21:30 (o půl hodiny později, než se předpokládalo) se čeká jednání s koaličními partnery ve Strakově akademii a bude se rozhodovat o osudu vlády. Nečas přiletěl z jednání ve Varšavě.

Členové vedení ODS před Strakovou akademií.
Členové vedení ODS před Strakovou akademií. | Foto: Ludvík Hradilek

O své funkce po Nagyové přijdou i další obvinění. Ministr průmyslu Martin Kuba navrhne podle ČT odvolání obviněného Ondreje Páleníka z funkce ředitele Správy státních hmotných rezerv. Podle ministra dopravy Zbyňka Stanjury skončí Roman Boček v představenstvu Českých drah.

19:50 - „V Královehradeckém regionu je svolána regionální rada na pondělní večer. Do té doby jistě budeme konfrontováni s dalšími informacemi. V tuto chvíli je ale zřejmé, že situace kolem předsedy ODS je velmi komplikovaná a jeho setrvání v čele vlády den ode dne obtížněji obhájitelné. Jednozačně ale zatím platí poslední usnesení Výkonné rady, jejíž další termín konání je naplánován na úterní dopoledne. ODS má řádně zvolené vedení a po více než dvaceti letech své existence má i mechanismy, jak si poradit s nastalými situacemi," řekl Aktuálně.cz poslanec a člen královehradecké ODS Pavel Staněk.

19:35 - Ministr financí Miroslav Kalousek ČTK řekl, že Marku Šnajdrovi skutečně nabídl pozici v dozorčí radě Čepra, jak dnes obviněný Šnajdr řekl soudu. Kalousek již také dostal předvolání k podání vysvětlení, na policii podle svých slov půjde zřejmě koncem příštího týdne.

Nabídku Šnajdrovi prý učinil ale až delší dobu poté, co se takzvaný rebel vzdal poslaneckého mandátu. Šnajdr přestal být poslancem na začátku listopadu. Do dozorčí rady Čepra byl jmenován v prosinci. Jejím předsedou byl pak zvolen letos v únoru. Ministr financí také bez dalších podrobností řekl, že Šnajdra vybral po konzultacích v odborných i politických kruzích. Neodpověděl na otázku, jestli se tak stalo na žádost ODS.

Zatýkání v kauze okolo Nagyové, které mělo původně začít až na konci týdne, urychlil informátor Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Zjistil totiž, že bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček se chystá vycestovat do Španělska. Detektivové vyhodnotili jako velmi pravděpodobné, že se Boček už do Česka nevrátí. Píše to ve svém pondělním vydání časopis Respekt.

Roman Boček.
Roman Boček. | Foto: ceskedrahy.cz

Marek Šnajdr podle jeho advokáta Lukáše Trojana při výslechu uvedl, že nabídka na funkci v Čepru přišla od ministra financí Miroslava Kalouska. Soud podle advokáta potřebuje vyslechnout dva svědky a jedním z nich je Kalousek. "Nabídl ji (funkci v dozorčí v radě Čepra) ministr Kalousek, ale s poměrně značným, řeknu více než měsíčním, možná ještě delším odstupem po jeho rezignaci," řekl Trojan.

"Doufám, že předseda přijme přímou odpovědnost za stav a skutečnosti, které jsou v tento okamžik známé, myšleno k obvinění paní Nagyové. Pokud to neudělá sám, doufám, tak učiní Výkonná rada ODS a změní se její páteční stanovisko," řekl Aktuálně.cz předseda ODS v Karlovarském kraji Jiří Vaněček.

"V případě, že se bude řešit náhradník a že je tato otázka vůbec ve hře, tak z mého pohledu má největší politický mandát daný členskou základnou první místopředseda Martin Kuba. Po předsedovi je to nejvyšší stranický funkcionář s platným mandátem daným členskou základnou, navíc je i členem vlády," dodává.

Podle předsedy vlády Petra Nečase není žádná politická funkce doživotní, premiér má ale prý podporu své ODS, řekl novinářům ve Varšavě, kde je na nasummitu zemí visegrádské skupiny a Japonska.

Kvůli dalšímu osudu vlády se v neděli večer sejdou špičky koaličních stran. "Budeme jednat. Podstatou politiky je jednání. A podstatou politiky je také, že žádná funkce není doživotní. Takže takto jsem k tomu vždycky přistupoval," řekl novinářům Nečas.

Výkonná rada se podle něj sejde ještě před konáním sněmovního hlasování o nedůvěře vládě, o které požádala opoziční ČSSD, v neděli to však určitě nebude.

"Já jsem viděl fotky, které měly být fotkami od paparazzi, od bulváru, s velkým časovým odstupem. A považoval jsem je za provokaci," okomentoval Nečas informaci, že údajně ještě před policejním zásahem viděl fotografie vzniklé při sledování své ženy Radky vojenskou rozvědkou.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa přijíždí na grémium ODS.
Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa přijíždí na grémium ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

18:05 - "Na výkonné radě jsme přijali usnesení, kterým jsme předsedu Nečase podpořili na základě informací, které jsme tehdy měli. Celá situace se od té doby posunula - to, k čemu poté došlo, považujeme za velmi závažné. Za této situace a na základě aktuálních informací se já i další členové naší regionální organizace domníváme, že by z toho měl předseda Nečas vyvodit osobní odpovědnost a očekáváme, že bude v následujících hodinách či dnech rezignovat," říká pro Aktuálně.cz šéf olomoucké regionální organizace Robert Knobloch.

16:43 - Okresní soud v Ostravě poslal po téměř tříhodinovém jednání do vazby třetího z bývalých rebelujících poslanců ODS Marka Šnajdra, informovala o tom ČT.

Jeho případ byl složitější v tom směru, že po svém odchodu ze sněmovny získal funkci s nižším platem a celou transakcí si tak pohoršil. Podle slov jeho obhájce advokáta Lukáše Trojana byl vzat do vazby z obavy, že by ovlivňoval některé osoby z dozorčích orgánů firmy Čepro a ministra financí Miroslava Kalouska. Ten by měl být zároveň jedním ze svědků předvolaných v souvislosti se Šnajdrem.

Marek Šnajdr.
Marek Šnajdr. | Foto: Ludvík Hradilek

Šéf strany Věci veřejné Vít Bárta v průběhu televizní diskuze na ČT připomněl situaci, kdy ministři za jeho stranu vypověděli poslušnost a odmítli rezignovat. Podle něj byla Nagyová jednou z klíčových osob, které za jejich rozhodnutím stály.

"Znovu připomínám, že Pavel Dobeš vypověděl poslušnost straně VV po řádném zasedání poslaneckého klubu a grémia, které se rozhodlo, aby všichni naši ministři rezignovali," uvedl Bárta.

"Potom, co se toto stalo, se nejdříve Pavel Dobeš sešel s Karolínou Peake a následně za přítomnosti paní Nagyové a pana ministra Martina Kuby (ODS) se potkali v nočních hodinách s premiérem a druhý den ráno Pavel Dobeš odmítl poslechnout poslanecký klub a grémium VV," řekl Bárta.

Ten se o tom, podle svých slov, dozvěděl přímo od Nagyové, s níž byl zvyklý jednat od doby, kdy byl ministrem dopravy.

"Členská základna u nás chce další vysvětlení. Nečas bude muset vysvětlit, zda opravdu viděl snímky ze sledování své ženy a co s tím dělal. Pokud toto nevysvětlí, tak to bude mít těžké. Pokud se ukáže, že informace, které nám podal na výkonné radě nebyly pravdivé nebo úplné, pak si dokážu jeho odchod představit a moji podporu mít nebude," říká mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati.

"Prosakující informace je však třeba vyhodnocovat uvážlivě a je potřeba nejprve slyšet názor toho, koho se týkají, než jim začnete věřit. Jinak jsem rád, že má policie konečně možnost konat bez toho, aby ji politici omezovali, tak jak tomu bylo - dle mého názoru - za minulých vlád. A za to patří dík právě Nečasovi a jeho vládě," dodává.

"Pokud orgány činné v trestním řízení shledaly nástup poslanců Šnajdra, Fuchsy a Tluchoře do dozorčích rad výměnou za přežití vlády za protizákonný, tak se z logiky věci musí zaobírat i Josefem Dobešem, respektive řečí Miroslava Kalouska, který za hlasování pro daňový balíček obdržel 800 milionů pro své Hnutí pro sport," píše na svých stránkách šéf strany Věci veřejné Vít Bárta.

Přiznání šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy může urychlit sdělení obžaloby ostatním lidem zapojeným do kauzy zneužití vojenské rozvědky. V diskuzním pořadu České televize to řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

"Byl jsem u několika jeho výslechů a můžu říct, že se k tomu generál Kovanda vyjádřil způsobem hodným vojáka a generála," nechal se v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním slyšet Ištvan. Kovanda se podle jeho slov v sobotu k nelegálnímu sledování premiérovy manželky Radky Nečasové přiznal.

Ištvan zároveň dodal, že v souvislosti s celým procesem může být otevřena jakákoliv doposud nevyšetřená či již uzavřená kauza.

Krátce po druhé hodině začalo jednání, které rozhodne o nejbližším osudu exposlance ODS Marka Šnajdra.

Pokud vláda v úterý (či jindy) padne, měly by co nejdříve nastat předčasné volby, míní Karel Schwarzenberg. Vicepremiérka Karolína Peake nechce v této věci zatím vyjadřovat žádné stanovisko, nicméně žádnou z možností nevylučuje.

Peake naznačila, že koaliční vláda by mohla pokračovat, ale bez Petra Nečase.

"Vláda by se měla věnovat nyní řešení povodní a realizaci svého programu, nicméně, pokud se nepodaří najít žádné řešení, pravděpodobně bychom možnost předčasných voleb podpořili," řekl místopředseda ODS Martin Kuba.

Místopředseda ODS Martin Kuba v pořadu Otázky Václava Moravce hájí přidělování pozic ve veřejné správě či podnicích s podílem státu - "Jde skutečně o součást politického procesu," řekl Kuba a šéfovi sociálních demokratů v souvislosti s tím připomněl přidělení funkce eurokomisaře pro bývalého premiéra Vladimíra Špidlu.

Kuba zároveň současnou razii označil za úspěch této vlády, která umožnila policii, aby "sáhla také do nejvyšších pater politiky".

Karel Schwarzenberg přiznal, že byl již v rámci celého probíhajícího případu - také v souvislosti se svým výrokem z konce minulého roku, kdy označil postup tří poslanců ODS za "vydírání" - vyslechnut. "Řekl jsem, že to není trestný čin, ale vydírání v rámci politického procesu.

Foto: Vojtěch Marek

Šéfové parlamentních stran se shodují v tom, že za selháním vojenského zpravodajství stála spíše osobní pochybení, než samotný systém.

"S kolegy se shoduji na tom, že šlo o personální selhání. Nešlo o systém, to, že generál přijme rozkaz, který přijmout nemá, nelze to na systém svádět," řekl například první místopředseda ODS Martin Kuba.

Šéf sociální demokratů Bohuslav Sobotka požaduje v tomto ohledu zásadní reformu vojenského zpravodajství spolu se zavedením dvouúrovňového kontrolního systému.

"Jeden by byl tvořen zástupci Poslanecké sněmovny, druhý by potom tvořili například soudci nebo někdo jiní - ti by potom mohli vstupovat třeba i do živých svazků," řekl Sobotka.

"Může vzniknout jiná stojedničková většina ve sněmovně, ale současné složení je neudržitelné," řekl v České televizi Vojtěch Filip (KSČM).

Uvádíme oficiální prohlášení ministra obrany Vlastimila Picka:

"V sobotu 15. června 2013 v podvečerních hodinách jsem na vyžádání obdržel od ÚOOZ oficiální podklady k případu dvou zadržených pracovníků Vojenského zpravodajství. Dokumenty nejprve prostuduji a teprve poté se rozhodnu o dalším postupu. Jsem si vědom, že musím konat, ale zároveň je nutné dbát na to, aby vše proběhlo v souladu s platnými zákony."

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se vyhýbá jakémukoliv vyjádření k současné pozici Petra Nečase, zejména s odvoláním na jeho momentální nepřítomnost, vzhledem k účasti na jednání špiček V4 ve Varšavě.

"Nebudu se o něm vyjadřovat ani ho podrážet v jeho nepřítomnosti. Situace se pořád mění; přál bych si udržení koalice, ale když nebude, tak nebude," řekl v Otázkách Václava Moravce Schwarzenberg.

Jednání o vzetí Marka Šnajdra do vazby proběhne kolem druhé hodiny odpoledne; skončeno by mělo být asi o dvě hodiny později.

"Stranické složení vlády udržitelné je, ale je otázkou politického vkusu, zda za současné situace pod vedením premiéra Petra Nečase. Pokračování vlády pod vedením někoho jiného je jedním z možných východisek," řekla v České televizi vicepremiérka Karolína Peake.

Také další šéfové politických stran přítomných ve sněmovně se shodují na tom, že pokračeování koalice pod vedením jiného premiéra je zatím nejpravděpodobnější variantou.

V televizní diskusi v televizi Prima 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek mluvil nejen o jednání "o předčasných volbách", ale v samotném závěru připustil i "jednání o pokračování této vlády", jen s jiným premiérem. Jeho protějšek z TOP 09 Miroslav Kalousek se vyhýbal jakýmkoliv konkrétnějším prohlášením před nedělním koaličním jednáním.

Premiér Petr Nečas viděl fotografie, pořízené během sledování jeho manželky Radky. Ukázala mu je šéfka jeho kabinetu Jana Nagyová. Zatajila mu však, že sledování provádělo Vojenské zpravodajství na její pokyn.

Informoval o tom server Novinky.cz s odvoláním na obhájce Jany Nagyové Eduarda Brunu.

Obhájce Nagyové také řekl deníku Právo, že důvodem sledování Radky Nečasové byla obava, zda premiérova manželka není ve spojení se sektou Svědci Jehovovy.

"Bála se skandálu a mně řekla, že to byl její hlavní motiv, že si myslela, že ho uchrání před tím skandálem," řekl Bruna Právu.

Nagyová se prý domnívala, že když ke sledování Nečasovy manželky využije Vojenské zpravodajství, podaří se celou věc utajit.

 

 

Právě se děje

Další zprávy