Na vládu si teď nejde vsadit, zní z ODS

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
15. 6. 2013 7:25
Rozhovor s Romanem Jurečkem a Davidem Šeichem po jednání špiček ODS
Roman Jurečko
Roman Jurečko | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výkonná rada ODS se postavila za svého předsedu a premiéra i poté, co policie zadržela mj. jeho nejbližší spolupracovnici Janu Nagyovou, šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula nebo trojici "rebelů", dřívějších poslanců za ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra.

Sám Petr Nečas na briefingu po pátečním jednání širšího vedení své strany připustil, že ho podpořily dvě třetiny přítomných, třetina ne.

Už příští týden jeho vládu čeká hlasování o nedůvěře, které vyvolala ČSSD. Jazýčkem na vahách je teď vládní TOP 09, která premiéra podmíněně podpořila, po zveřejnění některých policejních dokumentů ale např. šéf jejích poslanců Petr Gazdík upozornil, že to, co z dokumentů vyplývá, je "posun oproti tomu, co říkal premiér ve sněmovně".

Špičky ODS nechtěly po jednání výkonné rady příliš poskytovat rozhovory. "Berte to tak, že toto usnesení (podporující Petra Nečase - pozn. A.cz) může být jen začátek," řekl mnohovýznamně člen vedení strany, který ale poskytnou rozhovor odmítl.

Naopak ochotni mluvit byli místopředseda plzeňské regionální ODS Roman Jurečko a poslanec David Šeich.

Aktuálně.cz: Vás osobně premiér a předseda ODS přesvědčil?

Roman Jurečko: Myslíte, jak jsem hlasoval? Já jsem se zdržel a odešel.

A.cz: Měl by tedy podle vás premiér odstoupit, považujete za možné, aby vláda pokračovala?

Vnitřně mi na celém příběhu vadí to šmírování nešmírování. Nechápu, co by pak musel dostat Vít Bárta. Zažívám to na své kůži pořád. Tohle z mého pohledu nebylo vysvětleno tak, jak bych potřeboval.

A.cz: A vláda by měla z vašeho pohledu skončit, nebo ne?

Když jsem seděl na výkonné radě, připadal jsem si jako v nějakém klidném rybníku - a vedle mě proudí divoká řeka. Nevím, jestli bohužel, nebo bohudík, ale vy - média - jste o krok dopředu. Já tam něco za zavřenými dveřmi projednávám a vy chrlíte nějaké další informace, už unikají odposlechy. Takže jsem zatím zdrženlivější - a uvidíme, co přinese víkend, jak to dopadne v Ostravě, jestli na někoho bude uvalena vazba.

A.cz: Příští týden bude hlasování o nedůvěře vládě...

Máme mít ještě před tím jedno jednání výkonné rady.

A.cz: Troufáte si odhadnout, jestli má vůbec vláda šanci to ustát?

Ne. Nevím, kdo by si to troufal odhadnout. Může se stát ještě mnoho věcí.Vezměte si třeba, jak Marka Dalíka vezli jednou policisté vrtulníkem... Počkejme si.

A.cz: Vás přesvědčil předseda Nečas svým vystoupením na jednání výkonné rady?

David Šeich: Je to asi tak - v tuto chvíli získal naši podporu. Ujistil nás, že o žádné z těch věcí nevěděl, tedy, že je nenařizoval ani o nich nebyl informován.

A.cz: Pro jeho podporu hlasovaly dvě třetiny přítomných, třetina tedy byla proti. Co by se muselo stát, aby přišel o podporu výkonné rady?

Muselo by se ukázat, že lhal, a o věcech, které šetří policie, věděl. Ale stát se může cokoliv - úterý, kdy se má konat další výkonná rada, je možná až příliš pozdní termín.

A.cz: Je tedy možné, že se sejdete už dříve?

Vzhledem k dynamice celého procesu to možné je - limitem je neděle, kdy je předseda na setkání premiérů v zahraničí. V pondělí se potom koná zasedání několika, zhruba šesti, regionálních rad.

A.cz: Má ODS šanci za současného stavu ustát hlasování o nedůvěře vládě?

To záleží na koalici jako takové a zda se podaří premiérovi oba koaliční partnery přesvědčit. Vláda to má šanci ustát, i když nevylučuji žádný směr vývoje. Zatím nás ujišťují o podpoře, tak tomu bylo i před jednáním výkonné rady, kdy jednali zástupci vedení koaličních stran.


 

Právě se děje

Další zprávy