KDU-ČSL ve volbách do EP povede Pavel Svoboda

ČTK ČTK
9. 6. 2013 15:46
Dvojkou bude Michaela Šojdrová a třetí místo na kandidátce připadlo Tomáši Zdechovskému
Pavel Svoboda na starším snímku.
Pavel Svoboda na starším snímku. | Foto: Ludvík Hradilek

Olomouc - Kandidátku KDU-ČSL pro volby do Evropského parlamentu povede bývalý místopředseda lidovců Pavel Svoboda.

Dvojkou bude členka celostátního výboru strany Michaela Šojdrová a třetí místo na kandidátce připadlo Tomáši Zdechovskému z místní organizace KDU-ČSL v Hradci Králové.

Čtvrtý post obsadí bývalý radní Jihomoravského kraje a někdejší místopředseda strany David Macek. Pořadí kandidátů pro volby do EP v neděli v Olomouci schválili účastníci celostátního sjezdu KDU-ČSL.

Právník Svoboda pracuje jako vysokoškolský učitel v oboru právo Evropské unie. V předchozích letech Svoboda zastával post velvyslance České republiky u Rady Evropy, předsedy Legislativní rady vlády či poradce ministra zahraničních věcí.

Svobodu na lídra kandidátky navrhlo několik regionů, KDU-ČSL na Zlínsku na tomto místě chtěla mít Šojdrovou, která pochází z Kroměříže a nyní pracuje na České školní inspekci.

Z 240 platných hlasů získal Svoboda na sjezdu v Olomouci 134 hlasů. Pro druhou Šojdrovou v neděli hlasovalo 98 delegátů, Zdechovský obdržel 48 hlasů a Macek 36 hlasů.

Volby do Evropského parlamentu se příští rok budou konat nejspíš 23. a 24. května, pravděpodobně ve stejnou dobu jako volby sněmovní. Dosud měla KDU-ČSL v europarlamentu dvě místa, která zastávali Zuzana Roithová a Jan Březina.

 

Právě se děje

Další zprávy