Lidovce dál vede Bělobrádek. Chce návrat do sněmovny

ČTK ČTK
8. 6. 2013 21:00
Zuzana Roithová nominaci odmítla. Prvním místopředsedou zůstal Marian Jurečka
Foto: Aktuálně.cz

Olomouc - Lidovce nadále povede jejich dosavadní předseda Pavel Bělobrádek, kterého v sobotu do čela strany zvolili kandidáti sněmu KDU-ČSL v Olomouci.

Bělobrádek při volbě předsedy KDU-ČSL neměl protikandidáta a získal 244 z 272 odevzdaných hlasů.

Na předsednickou funkci sice lidovci ze Zlínského kraje nominovali také europoslankyni a prezidentskou kandidátku Zuzanu Roithovou a nynějšího prvního místopředsedu Mariana Jurečka, oba se ale v sobotu kandidatury na nejvyšší stranický post vzdali.

Prvním místopředsedou KDU-ČSL byl zvolen Marian Jurečka, který tento post zastával i před sjezdem. Za místopředsedy zvolil sjezd v prvním kole Zuzanu Roithovou a dosavadního místopředsedu Jana Bartoška.

V druhém kole byl místopředsedou lidovců zvolen náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a Klára Liptáková, která tento tento post obhájila. Naopak neuspěl bývalý předseda strany a senátor Jiří Čunek.

Zpátky do poslaneckých lavic

"Je to silný mandát, což je dáno i tím, že jsem kandidoval jako jediný. Nicméně i tak to beru jako silný mandát a výraz spokojenosti s vedením (strany) za posledního dva a půl roku," řekl po volbě novinářům Bělobrádek.

Bělobrádek věří, že lidovci opět usednou ve Sněmovně, kterou kvůli nízkému volebnímu výsledku ve volbách v roce 2010 opustili. Odhadl, že KDU-ČSL by při sněmovních volbách mohla získat zhruba deset procent hlasů. Pokud by strana, jejíž preference se podle různých průzkumů pohybují na hranici potřebných pěti procent, uspěla, mohla by být důležitým jazýčkem na vahách při sestavování koalice.

Předseda KDU-ČSL ale upozornil, že strana nepůjde do vlády za každou cenu a nesleví ze svých programových principů, mezi které patří funkční stát, kvalitní podnikatelské prostředí a sociální soudržnost společnosti.

"Lidem, kteří jsou zklamání vládou a tím, že sociální demokraté spolupracují s komunisty a chtějí je zvát i do Strakovy akademie, chceme ukázat, že je tady i třetí politický proud, který není rychlokvaškou a není založený na jedné osobnosti," uvedl Bělobrádek.

KDU-ČSL podle Bělobrádka nebude v případě volebního úspěchu přívěskem levicové či pravicové politické strany. "Musíme být třetí silou a sebevědomou alternativou k vládním stranám a souručenství na krajských zastupitelstvech," řekl Bělobrádek.

Lidovci podle něj musí mít vlastní vizi a pokud nenajdou partnera, který ji umožní uvést v život, tak do vlády nevstoupí. Bělobrádek vyloučil, že lidovci usednou do vlády spolu s komunisty. V úvahu nepřipadá ani kabinet podporovaný KSČM.

KDU-ČSL dodal důvěru úspěch v loňských krajských a senátních volbách. Lidovci získali 61 mandátů v krajských volbách a ve volbách do Senátu svůj post obhájil senátor Jiří Čunek a uspěli i dva nestraníci na společných kandidátkách s KDU-ČSL. Pomoci by straně mohl také bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a kněz Daniel Herman, kterého KDU-ČSL v květnu přijala do svých řad.

Rady od prezidenta Zemana

Lidovecký sjezd navštívil prezident Miloš Zeman, který ocenil Bělobrádkovu odvahu, s jakou se v roce 2010 chopil vedení strany. "Vážím si ho jako člověka, který ve velmi nesnadné situaci lidové strany měl tu odvahu převzít její vedení a pokusit se vrátit vaši stranu na půdu Poslanecké sněmovny. Tato úcta není předstíraná, protože poměrně málo politiků má skutečnou odvahu a váš předseda tuto odvahu prokázal," řekl Zeman účastníkům sjezdu.

KDU-ČSL Zeman poté doporučil, aby ve svém programu nekladla důraz například na progresivní zdanění, což je vlajková loď programu ČSSD, či církevní restituce, jež jsou zase erbovním znamením TOP 09. Lidovci by podle Zemana měli mít svoje vlastní nosné téma, které prezident zatím postrádá. KDU-ČSL by podle Zemana po sněmovních volbách slušela role nevládní strany, která se snaží zachovat svůj volební program a hlasuje podle něj v parlamentu.

"V tom případě se nemusí strana zaprodávat, nemusí dělat kompromisy, na kterých prodělá, a nemusí být v opozici za každou cenu. Může tedy podpořit každý rozumný návrh v souladu s jejím programem," míní Zeman.

KDU-ČSL může podle Zemana těžit z toho, že má řadu úspěšných komunálních politiků. "Přeji tedy lidové straně, jakož i všem ostatním stranám, které usilují o vstup do parlamentu, aby nejdříve poznaly samy sebe, zvolily si vyhraněné představitele a program, který bude rozčilovat, provokovat a vyvolávat vášnivé diskuze, ale nikdy nebude vyvolávat nudu. To je to, oč v politice jde," podotkl Zeman, který zopakoval, že příští rok ve sněmovních volbách odevzdá svůj hlas Straně práv občanů - zemanovcům.

Delegáti sjezdu KDU-ČSL sice prezidenta přivítali ve stoje, jeho projev ale odměnili pouze vlažným potleskem. "Atmosféra na sjezdu KDU-ČSL je v tomto ohledu zcela jiná než v letos březnu v Ostravě, kde se sešla sociální demokracie. Zdá se, že KDU-ČSL ve vztahu k prezidentovi vystupuje sebevědomě a nebojí se konfrontace," komentoval prezidentovo vystoupení Jurečka.

 

Právě se děje

Další zprávy