Ostrá nóta na Slovensko, zdevastovali hroby legionářů

Jan Gazdík Jan Gazdík
27. 5. 2013 19:00
Ministerstvo obrany poslalo ostrou protestní nótu slovenskému ministerstvu vnitra
Kromě dvaadevadesáti Čechů, Moravanů a Slováků odpočívají v hromadném hrobě i Rusové, Němci či Maďaři, kteří zemřeli ve vojenské nemocnici v Nových Zámcích v době první světové války.
Kromě dvaadevadesáti Čechů, Moravanů a Slováků odpočívají v hromadném hrobě i Rusové, Němci či Maďaři, kteří zemřeli ve vojenské nemocnici v Nových Zámcích v době první světové války. | Foto: Obec legionářská

Praha/Bratislava - Ministerstvo obrany poslalo ostrý protestní dopis slovenskému ministerstvu vnitra.

Jde v něm o to, že ve městě Nové Zámky byly zdevastovány válečné hroby stovky československých legionářů, kteří na jihovýchodním Slovensku bojovali v roce 1919, když zdejší území okupovala armáda komunistické Maďarské republiky rad.

Píše o tom ve svém aktuálním vydání deník Insider, který uvádí, že pod dopisem je podepsána ředitelka odboru pro válečné veterány Iveta Hlásecká. Podrobnosti protestu sice odmítla sdělit, avšak zdroj Insideru řekl, že incident považuje Praha za nevídané porušení mezivládní dohody mezi Českem a Slovenskem v péči o válečné hroby.

Infobox

Přečtěte si další podrobnosti v placeném deníku Insider: Co tvrdí tamní radnice a kdo všechno už incident řeší?

Památník legionářů přežil éru nacistické i komunistické totality. Nyní kdosi těžkou technikou srovnal se zemí hlavní náhrobek, na němž původně stálo sousoší. Kdo to byl, se bezpečně neví, avšak odpovědnost nepřímo převzala novozámecká radnice.

Přednosta úřadu Peter Ágh Insideru sdělil, že zlikvidování hrobů je nedorozumění. "O těchto hrobech jsme neměli informace. Nebyly nikde vedené jako vojenské hroby. Náhrobek už nebyl v dobrém stavu, a tak jsme se ho rozhodli odstranit."

Informace o hrobech legionářů získal prý teprve nedávno a udělá vše, co je v jeho silách, aby je opravil.

Slovenský historik Ferdinand Vrábel, spolupracovník Společnosti Milana Rastislava Štefánika, však za incidentem vidí maďarské extremisty. "Primátora Nových Zámků Gejzu Pischingera už několik let upozorňujeme na neúnosný a zanedbaný stav hrobů československých legionářů - a tohle je výsledek," řekl Insideru historik Vrábel, jinak také člen správní rady Společnosti Milana Rastislava Štefánika.

Prohlédněte si, jak se pietní místo v Nových Zámcích během desítek let měnilo.

 

Právě se děje

Další zprávy