Müllerová přidá na sociální služby půl miliardy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 5. 2013 11:27
Částka by měla pomoci především poskytovatelům, kterým hrozí zánik
Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová během jednání vlády.
Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová během jednání vlády. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí přidá 500 milionů korun na sociální služby.

Podle ministryně Ludmily Müllerové by peníze měly putovat k nejpotřebnějším neziskovým organizacím a poskytovatelům, kterým hrozí zánik.

Dotační komise, která rozhodne o tom, jak se peníze rozdělí, zasedne v průběhu června, peníze by se pak ke klientům měly dostat během července.

"Peníze nepodléhají schvalování vlády nebo rozpočtového výboru, o částku jsem žádala přímo ministerstvo financí," dodala Müllerová s tím, že suma vznikla z úspor z loňského roku. Provozovatelé podle Müllerové žádali o miliardu korun.

Ministerstvo kromě toho také rozhodlo, že změna, podle níž měly od příštího roku nově rozdělovat dotace místo ministerstva kraje, se minimálně o rok odkládá.

"Rozhodli jsme změnu odložit, protože ani kraje, ani poskytovatelé služeb nejsou na situaci zcela dobře připraveni," dodala. Návrh na to, aby se změna posunula nejdříve na rok 2015, by měla předložit vládě příští týden.

Ministerstvo otestuje nový systém

Ministerstvo chce i přes posun otestovat nový způsob rozdávání dotací. "Přidávají se stále nové ukazatele a systém se stává nepřehledným. V létě proto představíme nový vyrovnávací model," dodala ministryně s tím, že účinný by měl být již od ledna 2014.

Ministerstvo práce rozdělilo letos na služby pro seniory, postižené a další potřebné 6,05 miliardy korun. Je to o 360 milionů méně než loni. Důvodem byly úspory.

Mnozí provozovatelé uvedli, že pokud jim stát nepošle další peníze, budou muset péči kvůli nedostatku financí omezit či ukončit. Premiér koncem dubna přislíbil, že vláda se bude snažit najít v rozpočtu 350 milionů korun.

Müllerová už dřív řekla, že její resort z rezervy dá dalších 100 milionů korun. Dotace postupně klesají. V roce 2008 činily 8,2 miliardy, v roce 2009 pak 7,4 miliardy, o rok později 6,8 miliardy a předloni 6,2 miliardy Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy