Budeme se soudit, hrozí koalice ČSSD kvůli důchodům

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
24. 5. 2013 18:20
ČSSD poodhalila, že chce zestátnit část peněz z vládní důchodové reformy
ČSSD v čele sněmovních obstrukcí kvůli důchodům.
ČSSD v čele sněmovních obstrukcí kvůli důchodům. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nápad ČSSD zestátnit část peněz z druhého pilíře důchodové reformy vyvolal odpor v řadách vládní koalice. Tento plán sociálních demokratů poodhalil Aktuálně.cz jejich poslanec a stínový ministr sociálních věcí Roman Sklenák.

"Pan poslanec Sklenák se zřejmě řídí heslem některých politiků ČSSD: kudy chodil tudy krad', sociální demokrat," zareagoval předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

Protože on sám se rozhodl, že do 2. pilíře vstoupí, dodává: "V tom případě jsem připravený se soudit, protože jsem se rozhodl spořit si na důchod ze svého víc právě s vidinou, že stát přidá také víc."

Expertka ODS na sociální problematiku, poslankyně Lenka Kohoutová se přidává: "Sociální demokraté tím jednoznačně ukazují, že nejsou pro svobodné rozhodování lidí. Ti, co se dobrovolně připojí k důchodové reformě, nebudou mít jistotu, že o část peněz zase nepřijdou - oni je prostě zestátní."

ČSSD: Peníze vyvedené ze státu tam zas vrátíme

Roman Sklenák pro Aktuálně.cz prohlásil, že ČSSD chce jen část peněz vložených lidmi do druhého pilíře důchodového systému převést do pilíře třetího, tedy penzijního připojištění.

"Tedy i těm, kteří dosud ve třetím pilíři nespoří. Prioritou je nepřipravit lidi o peníze, které do druhého pilíře vložili ze svého," říká Sklenák.

Ale zároveň dodává, že tři procentní body z hrubé mzdy, které důchodová reforma umožnila lidem "vyvést" z povinného státního systému do nového druhého pilíře ČSSD chce zase zestátnit - tedy vrátit do prvního státního pilíře.

Až dosud ČSSD sice říkala, že druhý pilíř po převzetí moci zruší, že ale peníze střadatelů na důchod převede do dobrovolného připojištění. Opětné zestátnění peněz vyvedených z prvního pilíře neuváděla.

"Třetí pilíř sám o sobě nic neřeší," říká na to Gazdík.

A místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová dodává: "Demografická křivka je přece neúprosná a já zaznamenala jen dva návrhy ČSSD, co s tím: jedno, že by bylo dobré, aby se důchody vyplácely jen 5 let, což znamená, že při průměrném dožití 80 let by lidé museli pracovat do 75. A druhý je tzv. švédský model, tedy to, že se rozdělí jen tolik peněz, kolik se reálně vybere. Což znamená, že by důchody musely výrazně klesnout už teď."

O druhý pilíř zatím malý zájem

Dobrovolné spoření v nových penzijních fondech - druhém pilíři - zavedla od letošního roku současná vládní koalice jako hlavní část důchodové reformy.

Dosud jsou důchody financovány průběžným systémem - lidé odvádějí pojistné do státního systému, ale peníze nejdou na jejich účet (budoucí důchod), nýbrž současným důchodcům.

Po schválení reformy se ale teď lidé mohou rozhodnout, že 3 procentní body z nynějších 28 procent z hrubé mzdy už nebudou platit do státního průběžného systému, ale do penzijního fondu na svůj individuální účet. Podmínkou je, že si přidají další dvě procenta "ze svého".

Státem placený důchod by pak měli jako penzisté nižší, penzijní fondy nicméně tvrdí, že celkový důchod (s použitím druhého pilíře) bude vyšší než těch, kteří se do důchodové reformy nezapojí a zůstanou jen "státními" pojištěnci.

O druhý pilíř je nicméně zatím jen minimální zájem - dosud se zapojilo jen necelých 32 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy