Zemanovi se líbí nadstandardy, s Hegerem řešil kouření

Radek Nohl Radek Nohl
14. 5. 2013 6:20
Ministr zdravotnictví jednal s prezidentem také o situaci ve zdravotnictví
Ministr Leoš Heger.
Ministr Leoš Heger. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Při schůzce mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem se mluvilo o financování zdravotnictví i sporu s lékařskou komorou.

A i když je Hegerův úřad v poslední době kritizován také ze strany koaličních partnerů, sklidil ministr na půdě Hradu pochvalu. Zemanovi se překvapivě líbí jeho plán se zavedením takzvaných nadstandardů.

Během pondělního jednání nakonec došlo také na Zemanův zdravotní stav. "Bavili jsme o tom, že když je člověk ve vyšším věku, tak určité neduhy má a tak jsme naťukli jeho kouření," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Heger.

Aktuálně.cz: O čem jste se na schůzce s prezidentem Zemanem bavili a jak k ní vůbec došlo?

Jednalo se o iniciativu pana prezidenta. Zve si ministry postupně, já jsem zdaleka nebyl první. Přede mnou u něj byl třeba pan ministr Fiala. On si tak mapuje situaci a ptá se na situaci v resortech.

Ptal se mě na to, jak to vypadá se zdravotnictvím, se stabilitou a já jsem mu referoval o tom, jak se vyvíjí financování, jak se snažíme zvyšovat efektivitu, když nejsou peníze ve státním rozpočtu, aby se do zdravotnictví mohly přilévat.

Miloš Zeman.
Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Ptal se na úhradovou vyhlášku. Dokonce jsme mluvili o nadstandardech. A to mě potěšil, protože on si myslí, že nadstandardy jsou správná cesta, pokud se podaří udržet medicínu v rozumné kvalitě. Nadstandardy by mohly být možností, jak dostat více peněz od bohatších lidí do systému.

A.cz: V posledních dnech Hrad říkal, že má pan prezident virózu. Doporučil jste mu jako lékař něco?

Ne, o tom jsme nemluvili. Bavili jsme o tom, že když je člověk ve vyšším věku, tak určité neduhy má a tak jsme naťukli jeho kouření.

Je jasné, a tak koncipujeme to naše protikuřácké tažení, že nemáme zájem přesvědčovat zavilé kuřáky a být nějak militantní vůči nim, spíše apelujeme na mladé lidi, aby nezačali kouřit.

A.cz: Řekl vám, zda zákon o kouření podpoří nebo nepodpoří?

Tohle téma jsme neotvírali. Pouze říkal, že svými prezidentskými vety bude velmi šetřit.

A.cz: Dohodli jste se na další spolupráci?

Že bychom se domlouvali na nějaké spolupráci, to říct nemohu. Nabízel mi, že kdybych kdykoliv potřeboval něco řešit v resortu, že můžu požádat u audience u něj. Mluvil o tom, že je potřeba lépe komunikovat, i když ví, že je to obtížné.

Je ale nutné, abychom se s lékařskou komorou občas sešli. Což se shodou okolností stalo zrovna dneska, protože jsme s panem Milanem Kubkem (šéfem České lékařské komory - pozn. red.) přednášeli na Žofínském fóru.

A.cz: Byl naopak s něčím nespokojený?

To říct nemohu. Za ty věci, za které jsme velmi kritizovaní, byl neutrální.

A.cz: Dojde k nějaké schůzce ve formátu - Zeman - Heger - Kubek?

Ne, to zatím není v plánu.

Prezident Zeman řešil s ministrem situaci ve zdravotnictví i své kouření? Staňte se fanouškem mé stránky na Facebooku a své názory pište zde

 

Právě se děje

Další zprávy