Špidla: Životní prostředí je výzva, ministra bych bral

Martina Machová Martina Machová
8. 5. 2013 6:00
Expředseda ČSSD se vrací do domácí politiky jako stínový ministr životního prostředí
Vladimír Špidla na kongresu ČSSD v Ostravě.
Vladimír Špidla na kongresu ČSSD v Ostravě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vladimír Špidla se vrací. Tentokrát ovšem ne jako první muž socialistů, ale jako jejich případný kandidát na ministra životního prostředí.

Někdejší šéf Strakovy akademie by se v případě vítězství ČSSD stěhoval na ministerstvo, které společně s resortem kultury nepatří mezi ty, o které by se politici drali. Tedy snad vyjma Strany zelených. A Špidla přiznává, že by to dělal rád a že mu o "zlaté medaile" nejde.

Udělení ministerstva, které je běžně při rozdělování vládních funkcí považováno za méně důležité a čas od času se objeví nápad ho zrušit a agendu převést pod tematicky blízké zemědělství, ovšem ve vazbě na jméno expremiéra budí vášně ve Špidlově domovské straně.

Jeho jméno v Sobotkově vládě stínů vzbudilo vlnu nevole a otázky, zda by vládu se Špidlou na jakémkoli ministerstvu byl ochoten jmenovat prezident Miloš Zeman. "Je třeba učinit první krok a pak se uvidí," říká na to citátem Napoleona Bonaparta Špidla v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A.cz: Jak vnímáte reakci na vaše jmenování stínovým ministrem životního prostředí, a tedy možným kandidátem na skutečného ministra?

VŠ: To jsou věci, kterým jsem ani nevěnoval pozornost. V zásadě ale můžu říci, že jsem byl rád, že ta věc byla zvažována a že byla pro a proti.

A.cz: Vaši straničtí kolegové volbu zpochybňovali například tím, že jste symbol prohry nebo že bývalý premiér by se tímto způsobem neměl vracet…

Že se objevil argument, že jsem symbolem prohry, tak tento argument je možný, na druhou stranu jsem i symbolem vítězství. Když jsem přebíral sociální demokracii a byl zvolen do jejího čela, tak jsme měli 14 procent hlasů a prohráli jsme senátní volby jednou s výsledkem jedna a jednou s výsledkem nula. Čili jsme byli totálně na dně a pak přišlo docela dobré vítězství. Takže já mám za sebou vítězství i prohry.

Foto: CPA Eduard Erben

A.cz: A myslíte, že by se měl vracet premiér právě tímto způsobem, tedy jako ministr?

Musím říci, že jsem o tom nepřemýšlel. Nevím, jestli je to dobře, nebo špatně. Ale já nemám statusové myšlení. Mne zaujala možnost vytvořit fúzi sociální a zelené politiky, o níž jsem přesvědčený, že je to dlouhodobá budoucnost pokrokového hnutí, a jeho centrem by měla být sociální demokracie. Když se otevřelo toto pole a tato práce, tak jsem to přijal, ne ovšem bez váhání. A jestli je to dost nahoře a jestli ta medaile je zlatá, o tom jsem nepřemýšlel a ani mne to nenapadlo.

A.cz: Nad čím jste váhal? Kvůli odbornosti, nebo kvůli časovému hledisku?

Protože to je opravdu velká věc. Odpovídalo to zcela mé dlouhodobé politické představě. Když si přečtete mé projevy z doby, kdy jsem byl předseda, tak se tam objevuje téma rudozelené koalice. To byla má politická představa, že je to tak správné. A teď se najednou otevře příležitost tu představu naplnit, jenže až po deseti letech. Musíte přemýšlet, jestli to dokážete, a říci si, jestli budu mít dost času, jak to udělám s vnoučky a tak podobně. Tak jsem o tom chvilku přemýšlel a pak jsem řekl, že ano, protože ta představa fúze a sociálních a ekonomických aspektů politiky je budoucnost pokrokového hnutí.

A.cz: Kdyby sociální demokracie zvítězila ve volbách a mohla získat toto ministerstvo, tak byste o něj usiloval?

Kdyby sociální demokracie zvítězila, já měl za sebou zvládnutou agendu a bylo by vidět, že to jde kupředu, tak ano.

Prohlédněte si fotoreportáž ze sjezdu ČSSD v Ostravě:

A.cz: Myslíte, že vaše jméno na seznamu ministrů může být překážkou ke jmenování vlády prezidentem?

Napoleon sice není má oblíbená postava, ale měl docela pěkný výrok. Řekl nějakému váhavci: "Je třeba učinit první krok a pak se uvidí." Nezabývám se tím.

A.cz: V souvislosti s vaší nominací do stínové vlády jsem zaznamenala i interpretaci, že je to takový Sobotkův "šťouch" vůči Zemanovi či vyhrazení se Sobotky vůči Zemanovi. Kromě vás má ve stínové vládě i Lubomíra Zaorálka, Jiřího Dienstbiera. To jsou rovněž lidé, kteří nejsou miláčci Hradu, spíše naopak.

Předseda Sobotka sestavuje vládu, kterou chce sestavit jako maximálně kompetentní, takže jsem rád, že jsem se v ní objevil, a jestli tam jsou další úvahy, které jste formulovala, tak to se musíte zeptat předsedy strany. Ale nevěřím tomu.

Foto: eu2009.cz

A.cz: Dovedete si představit situaci, že by Sobotka nebyl premiér a byl by jím například Michal Hašek?

Nezabývám se tím, nic takového si nepředstavuji. Jsem přesvědčený, že předseda Sobotka získal významný mandát na sjezdu, to je prostě jasné. A o tom, kdo bude premiér, rozhodne volební výsledek. Jestli sociální demokracie dokáže tuto historickou situaci zvládnout a pořádně vyhraje, tak nepřipadá v úvahu, že by byl kdokoli jiný ministerským předsedou než ten, kdo ji vedl. Závisí to na volebním výsledku a na tom, zda jsme schopni vytvořit představu o tom, co je budoucnost à la sociální demokracie vůči této dekadenci, kterou teď žijeme.

A.cz: Šel byste na ministerstvo i v případě, že své kolegy o svých názorech nepřesvědčíte?

Samozřejmě že ano. Politika je otázka kompromisů a prohrát, pokud ten zápas prohrajete korektně, je součást politického života. Je vyloučeno prosadit vše a je to i nelidské. Nemůžu si myslet, že když povedu debatu s resortem průmyslu, že zájmy mého resortu, které nadřazuji, jsou v každém okamžiku eticky nadřazeny těm ostatním. Že tamto je špinavý průmysl a toto je to transcendentno. Je potřeba znovu a znovu zvážit ty protichůdné zájmy a vytvořit kompromis, který může fungovat.

A.cz: Sledujete kroky Miloše Zemana v prezidentské funkci?

Nijak zvlášť se o to nezajímám, ale ocenil jsem, že změnil politiku k Evropské unii. To je pro mne vysloveně politicky pozitivní věc. A to bych řekl, že je prozatím dost, z toho, co se stalo, takže mně to vyhovuje.

 

Právě se děje

Další zprávy