Kmoníček o velvyslancích: Zemanovi stačí podpis Nečase

Zuzana Hronová Michal Žák Zuzana Hronová, Michal Žák
28. 4. 2013 14:04
O šéfovi diplomacie v ústavě nic není, shoduje se s ním ve sporu o velvyslance Pavel Rychetský
Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg
Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Má ve vyhroceném sporu o obsazení diplomatických misí pravdu prezident Miloš Zeman, anebo ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Hraje se přitom o Livii Klausovou coby velvyslankyni na Slovensku či Vladimíru Remkovi v Rusku.

"O ministru zahraničí není v ústavě nic. Princip kontrasignace rozhodnutí prezidenta republiky je, že prezident rozhoduje a musí si zařídit souhlas premiéra," prohlásil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

"Prezident pověřuje a odvolává. Potřebuje k tomu premiéra. Ten může, ale nemusí přenést svou kompetenci na ministra zahraničí. O něm tam v ústavě není ani slovo," volil podobná slova šéf hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček, mimochodem dřívější Schwarzenbergův podřízený.

Svébytní lidé

Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček | Foto: Reuters

Podle něj jedná hlava státu "naprosto standardně, podle praxe, která je tu nastavena od roku 1989". Jediné, co podle něj je nestandardní, je medializace celého problému.

"Ve chvíli, kdy se otázka jmenování dostala na veřejnost, média se tím začala obsesivně zajímat. Mým úkolem je, abych z této navýsost atraktivní věci udělal nudné téma, které přestanou novináři sledovat a přestanou se aspoň 14 dní na ně ptát obou aktérů," prohlásil Kmoníček.

"Karel Schwarzenberg i Miloš Zeman jsou svébytní lidé, kteří k tomu vždy řeknou něco, co jednání nijak neposune."

To pro Rychetského nejsou spory o velvyslance novinkou, "jen se to nevedlo přes média".

Ať ji pozve na kávu, radí Svoboda

Rozepře v televizi hodnotil i někdejší šéf české diplomacie Cyril Svoboda. "Zveřejňovat nějaká jména kandidátů je nevkusné, žádné jméno nemělo uniknout," řekl.

Podle něj by se měl Karel Schwarzenberg sejít s bývalou první dámou. "Mohl by Livii Klausovou pozvat na kávu s vodou, probrat s ní celou věc a zjistit, co umí, zda je schopná se stát velvyslankyní a ne ten problém zapouzdřit."

 

Právě se děje

Další zprávy