Exministr Chmiel: Policie ignoruje důkazy o mé nevině

Domácí Domácí
26. 4. 2013 16:24
Namísto podpory mě hodili přes palubu, stěžuje si Chmiel na postup ministerstva
Foto: MZV ČR

Praha - Veškeré důkazy o nevině exministra Fischerovy vlády Juraje Chmiela, obviněného ze zneužití pravomocí v souvislosti se zadáním veřejných zakázek, policie ignoruje. Tvrdí to ve svém prohlášení sám bývalý vysoký diplomat.

Chmiel, tehdy ještě jako velvyslanec v Austrálii, podle svých slov postupoval přesně podle písemných pokynů z ministerstva, které v té době vedl Karel Schwarzenberg.

"Přestože mám veškeré písemné důkazy, že se celá záležitost odehrála jinak, než je konstrukce obžaloby, tak tyto důkazy jak policie, tak státní zástupce zatím ignorují. Na jejich základě lze lehce vyvodit, že jsem žádný ze skutků, ze kterých jsem obviněn, nespáchal a že jsem postupoval přesně podle písemných pokynů z ústředí MZV," píše.

Podle obžaloby měl Chmiel spáchat trestný čin rozdělením téměř dvoumilionové zakázky týkající se informační kampaně v Tichomoří na údajně pět dílčích částí, a porušit tak jak zákon o veřejných zakázkách, tak další předpisy.

V roce 2008 potom údajně zadal třem předem zvoleným firmám vypracování studií týkajících se zámoří a cestovního ruchu. Ty však se zadáním schváleného projektu nesouvisely a navíc - navzdory  zadání - žádným způsobem nepropagovaly české společnosti v zahraničí.

Státu tím měl způsobit škodu ve výši zhruba 1,5 milionu korun.

Výpovědi svědků ve prospěch obžalovaného

Chmiel poukazuje na to, že během tří stání u soudu, která k tomuto případu proběhla, se žádný z šesti svědků nevyslovil v jeho neprospěch.

"Někteří ze svědků jasně potvrdili moji verzi a i to, že jsem jednal dle písemných instrukcí z ústředí MZV, a divili se, že jsem vůbec stíhán," píše Chmiel.

"Jeden svědek - a to ten, který v roce 2011 podal trestní oznámení, v úvodním prohlášení řekl, že žádné trestní oznámení nechtěl podat a nepodal a myslel si, že podává jen vysvětlení. Popsal, co se na policii dělo, včetně uvedení konkrétních jmen," pokračuje.

Upozorňuje také na tu část svědkovy výpovědi, v níž se hovoří o neoprávněných kontrolách Chmielovy soukromé pošty.

Chmiel si také stěžuje na postoj ministerstva, které ho i přesto, že má údajně k dispozici veškeré podklady potvrzující jeho verzi, a pro které od roku 1992 pracoval, namísto podpory hodilo přes palubu.

 

Právě se děje

Další zprávy