Poslanec ODS Mečíř složil mandát po třinácti dnech

Domácí Domácí, Jakub Novák
24. 4. 2013 20:15
Mečíř nahradil ve sněmovně Zdenku Horníkovou, která se stala viceprezidentkou NKÚ

Praha - Poslanec za ODS Martin Mečíř složil po třinácti dnech působení ve sněmovně svůj mandát.

"Především z rodinných a pracovních důvodů," sdělil deníku Aktuálně.cz v textové zprávě.

Podnikatel a radní Trutnova nahradil v dolní komoře parlamentu Zdeňku Horníkovou. Tu 11. dubna jmenoval prezident Miloš Zeman novou viceprezidentkou Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), čímž ztratila svůj mandát ve sněmovně.

Mečíře nyní ve sněmovně nahradí Jozef Kochan, který byl poslancem již od roku 2004. Ve volbách v roce 2010 ho ovšem voliči z prvního místa kandidátky vykroužkovali.

Do dolní komory se Kochan dostal jako náhradník, v lednu 2004 se stal po dvou neúspěšných kandidaturách poslancem místo zvoleného Jiřího Patočky.

Ve sněmovně pak byl Kochan členem sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Mandát poslance pak obhájil i ve volbách v roce 2006 a stal se místopředsedou sněmovního výboru pro zdravotnictví a členem výboru pro evropské záležitosti.

Kochan byl v minulosti kritizován za to, že příspěvek na pronájem poslanecké kanceláře platil sám sobě, respektive své manželce, v jejímž domě si kancelář zařídil. Severu iHNED řekl, že na tom, komu peníze platí, nezáleží.

Horníkovou jako kandidátku do funkce zástupkyně šéfa NKÚ Miloslava Kaly zvolila 3. dubna Poslanecká sněmovna. Nyní už bývalá poslankyně porazila v tajné volbě Radima Bureše z Transparency International, kterého navrhla vládní TOP 09.

Již dříve oznámila, že rezignuje také na post předsedkyně občanských demokratů v Královéhradeckém kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy