ODS: Odvolání Hermana je důkaz spolupráce ČSSD a KSČM

Domácí ČTK Domácí, ČTK
11. 4. 2013 16:45
ODS zvažuje, že se pokusí kvůli výměně ředitele ÚSTR vyvolat v Senátu jednání
Odvolaný ředitel ÚSTR Daniel Herman.
Odvolaný ředitel ÚSTR Daniel Herman. | Foto: ČTK

Praha - Středeční odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniela Hermana je podle ODS důkazem prohlubující se spolupráce ČSSD a KSČM.

Oznámil to předseda poslanců ODS Marek Benda. Za skandál na hranici pracovněprávní odpovědnosti považuje i personální změny, které chystá nová šéfka ústavu Pavla Foglová, dříve vedoucí Českého centra ve Varšavě. Změny by se měly týkat dvou až tří lidí blízkých Hermanovi a působících v nejvyšším vedení instituce.

Výběr Foglové do čela ústavu nebyl nijak zdůvodněn, poznamenal Benda. Doposud řídila maximálně tři lidi a "její jedinou kvalifikací je, že je kamarádka (předsedkyně rady ústavu) Petrušky Šustrové", prohlásil. Podotkl také, že vůči práci Hermana do zvolení nových členů rady levicovým Senátem nebyly vznášeny žádné vážnější výhrady.

Část vědecké rady ÚSTR oznámila na protest proti odvolání Hermana svou rezignaci.

Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil celou situaci za pokus o politizaci dějin. "Tady někdo chce, aby se strhl politický boj o ÚSTR. To je něco, co se nikdy nemělo stát," uvedl na tiskové konferenci.

Ohradil se také proti slovům o spolupráci s komunisty. "Nikdo z vedení sociální demokracie nikdy o tomto s KSČM nejednal ani nevyjednával," uvedl.

Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier označil výroky ODS za pravicový bolševismus.

ODS zvažuje, že se pokusí kvůli výměně ředitele vyvolat v Senátu jednání. "Jenom říkat, že to takhle je špatně, je v tuto chvíli málo. Je potřeba ty věci zmapovat a pojmenovat," uvedl k rozhodnutí rady místopředseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Formu jednání ale neupřesnil s tím, že se tím bude zabývat senátorský klub. Nepředpokládá ale, že by levice v Senátu umožnila záležitost probrat na schůzi horní komory. "Tam nemáme šanci," uvedl. Jednou z možností by tak mohlo být například veřejné slyšení, dodal.

Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová jako členka a bývalá šéfka rady uvedla, že ústav do čtvrtka fungoval podle určitých demokratických principů.

"Včerejšek byl připraven s velkým časovým předstihem," uvedla s tím, že doufala, že se česká společnost podobných způsobů po 25 letech od pádu komunistického režimu zbavila.

Sobotka: Klíče komunistům

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) připomněl, že komunisté a někteří sociální demokraté se pokusili ústav zrušit už po jeho vzniku a nyní do jeho rady "nominovali lidi, kteří ústav na zadání levice zcela rozloží".

ÚSTR spravuje archiv komunistické Státní bezpečnosti a podle Sobotky je evidentní, že právě k němu chtějí mít komunisté klíče. Sociální demokraté jim je svým včerejším rozhodnutím předali.

"Pevně věřím, že ČSSD nedosáhne toho, aby shromažďování, evidence a studium dokumentů z totalitních dob bylo zastaveno. Šlo by o neodpustitelnou chybu směrem k naší budoucnosti a sebereflexi naší minulosti. A na tom mohou mít zájem jen ti, kteří se totalitních praktik nezříkají," uvedl Sobotka.

Prohlédněte si projekt Stopy totality:

Radní odvolanému Hermanovi vytýkali především způsob, jakým instituci řídil, a také údajně chaotickou digitalizaci dokumentů. Odvolaný ředitel s rozhodnutím nesouhlasí a označil jej podobně jako například premiér Petr Nečas (ODS) za zpolitizované. Za Hermana se postavila část zaměstnanců ÚSTR a odborářů.

Radu kritizují jako zpolitizovanou také někteří historici. Předsedkyně rady ústavu Petruška Šustrová podobně jako předseda ČSSD Bohuslav Sobotka údajně zpolitizované rozhodování rady odmítla.

 

Právě se děje

Další zprávy