Müllerové chybí na dávky v hmotné nouzi až 4 miliardy

ČTK ČTK
7. 4. 2013 18:25
Důvodem je růst objemu, peníze chce ministryně získat v rámci rozpočtových opatření
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvu práce a sociálních věcí budou letos scházet miliardy korun na výplatu sociálních dávek kvůli růstu jejich objemu.

Například až čtyři miliardy korun budou chybět na dávky v hmotné nouzi.

Ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) to v neděli uvedla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Peníze chce získat v rámci rozpočtových opatření.

"Budeme muset požádat (ministerstvo financí) o navýšení," uvedla Müllerová.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k tomu ale řekl, že peníze bude třeba najít v rámci rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí, které na výdaje dostává nejvíce ze všech úřadů.

Je přesvědčen o tom, že potřebnou sumu v tomto rozpočtu spolu s ministryní najde. Dodal, že jako ministr financí žádné volné peníze nemá.

Müllerová poznamenala, že objem výplaty dávek narůstá raketově v souvislosti se zvyšováním nezaměstnanosti, složitá bude tedy i situace s podporou v nezaměstnanosti.

Loni ministerstvo na dávkách v hmotné nouzi vyplatilo 7,8 miliardy korun, letos to podle Müllerové bude "nad deset miliard korun".

Ministerstvo má také problémy kvůli rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zrušil zakázku na systém výplaty sociálních dávek. Proti verdiktu se odvolalo.

Podle Müllerové by standardní výběrové řízení na dodavatele nového systému trvalo déle než rok. Proto připravuje krizovou variantu, a to "předběžné výběrové řízení na dobu určitou".

V něm by bylo osloveno několik firem, nikoli pouze současný provozovatel systému, uvedla ministryně.

Müllerová zdůraznila, že výpadek systému sociálních dávek nelze připustit. Pokud by lidé zůstali bez dávek, ministryně by na svou funkci rezignovala.

Štěch: Odstřihněte se od Šišky

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) doporučil, aby Müllerová provedla na ministerstvu audit, vrátila se k původnímu systému výplaty dávek a odřízla se od aktivit spojených s bývalým náměstkem Vladimírem Šiškou.

Ten je obviněn z korupce v souvislosti s rušenou zakázkou na systém výplaty dávek.

Ministerstvo pod někdejším vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) na nový systém neorganizovalo tendr, ale připojilo se k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu Technology Solutions.

Česko ji má od roku 2008, uzavřelo ji ministerstvo vnitra jako centrální zadavatel. Obě ministerstva od ÚOHS dostala také půlmilionové pokuty.

 

Právě se děje

Další zprávy