Spor o sKartu: ODS trvá na zrušení, přidali se LIDEM

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
9. 4. 2013 18:28
Ministryně práce navrhuje kompromis, ODS se ani ten nelíbí a chce kartu zrušit
Foto: ČS

Praha - Vládu čeká další kolo boje o kartu sociálních systémů - tzv. sKartu. A podle všeho skončí poločasem: TOP 09 sKartu dál hájí, ODS ji chce zrušit a LIDEM opatrně vyčkávají.

Podle vyjádření z obou hlavních vládních stran nechce ani jedna "tvrdé" hlasování na vládě. Případ sKarty tak možná rozlouskne až koaliční jednání.

"Předpokládám ostré jednání na vládě. TOP 09 prostě nechce přiznat, že se tento projekt nepovedl," říká expertka ODS na sociální oblast, poslankyně Lenka Kohoutová. ODS už ústy premiéra doporučila ministryni projekt zcela zrušit.

Teď se k ní přidala i nejmenší strana ve vládě, LIDEM Karolíny Peake.

"Pokud nebudou předložena jasná čísla dokazující smysluplnost a výhodnost projektu sKarta pro stát a daňové poplatníky, nemá cenu se dál trápit a je na místě projekt ukončit," prohlašuje teď Karolína Peake.

A ministr za LIDEM, předseda Legislativní rady vlády Petr Mlsna kritizuje, že variantu zrušení ministryně práce nenavrhla.

"V situaci, kdy dochází k tak významnému posunu ve využívání sKarty (kdy zcela duplicitně s jinými průkazy totožnosti bude povinně používána jako identifikační průkaz ve vztahu k Úřadu práce), považujeme za žádoucí vyhodnotit i variantu úplného zrušení sKarty," píše legislativní rada ve svých připomínkách.

Právě na její stanovisko přitom vláda čekala - a právě proto podle informací Aktuálně.cz odložila projednávání až na tento týden.

"Celý problém sKarty je zhysterizovaný ze strany ODS. Ano, ministerstvo práce udělalo chybu, že navzdory slibům nebyla karta od počátku jen dobrovolná, to se teď napravuje," brání projekt předseda poslanců za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík.

Kompromis ODS neuspokojuje

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová jde na vládu s návrhem legislativních změn, které mají být kompromisem, ale ODS zatím vůbec neuspokojují.

"Změny budou vstřícnější vůči občanům, kteří si budou moci nově zvolit, zda chtějí dostávat od státu sociální dávky na svůj účet, nebo složenkou," řekla Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Jinými slovy: výplata dávek přes sKartu bude dobrovolná, zároveň ale každý, kdo bude jakýmkoli způsobem chtít státní sociální dávky čerpat, bude muset sKartu mít jako jakýsi průkaz.

"Ministerstvo nemůže předložit návrh na zrušení projektu, neboť je vázáno dříve uzavřenou smlouvou," oponuje ale mluvčí resortu Filipová a odkazuje na smlouvu s Českou spořitelnou, ve které se ještě Drábkovo ministerstvo zavázalo, že projekt torpédovat nebude.

Smlouva skutečně říká: "Ministerstvo se zavazuje, že nebude vyvíjet žádnou činnost, která by vedla ke zmaření účelu této smlouvy nebo k podstatné změně okolností významných pro fungování systému administrace dávek. Zejména vyvine maximální úsilí, aby v době trvání této smlouvy nedošlo ke zrušení nebo podstatnému omezení vyplácení dávek prostřednictvím platebních funkcí karty oproti stavu ke dni uzavření této smlouvy."

Věcný, nebo politický problém?

"S-Karta je do budoucnosti ta cesta, v mnoha zemích funguje. Jen je teď nesmysl nutit starší generaci, která nikdy platební karty nepoužívala, aby si takto vybírala důchod," říká za TOP 09 Petr Gazdík.

"Jenže my budeme chtít vysvětlit, proč vůbec má být poměrně drahá sKarta jen jakousi průkazkou, v čem je její identifikační funkce, jak tvrdí ministerstvo práce," nesouhlasí poslankyně Lenka Kohoutová.

V pozadí se obě strany podezřívají z toho, že problém sKaret není ani tak věcný jako politický - a souvisí s pomalu se blížícími volbami. Na jedné straně ODS připomíná už své dřívější výhrady vůči sociální kartě, na straně druhé často ráda opakuje, že i za "problémy" v resortech TOP 09 je bita ona.

"Nejdřív přišla hysterická reakce ČSSD, na tu teď navázala neméně hysterická reakce ODS. Pro toho, kdo bude chtít, to bude karta do bankomatu, pro ostatní jen průkazka," dodává Gazdík.

"My budeme chtít prostě vědět, v čem je ta její identifikační funkce, o které mluví paní ministryně," namítá poslankyně Kohoutová.

Původně měl být projekt sKaret znamenat elektronické vyplácení dávek státní sociální podpory tak, že Česká spořitelna bude peníze od státu distribuovat na účty těch, kteří dávky pobírají. Posléze se ukázalo, že banka hodlá zřizovat pro každého zvláštní účet.

Původně měl také systém sKaret dobrovolný. Dobrovolnost sKaret slíbil exministr Drábek na koaličním jednání - netvrdí to jen zástupci ODS, ale i TOP 09. Vyhláškou ministerstva se ale karta stala fakticky povinnou: musí ji mít všichni, kteří chtějí nějaké dávky pobírat.

 

Právě se děje

Další zprávy