Okamura: Za rok chci do sněmovny, abych změnil ústavu

Tereza Holanová Tereza Holanová
31. 3. 2013 12:06
Podporu bere podnikatel od každého, od nestraníků po komunisty
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kromě Andreje Babiše se chce příštích parlamentních voleb zúčastnit i další podnikatel - Tomio Okamura.

Vlastní stranu majitel cestovní kanceláře Miki Travel a od podzimu také senátor ještě nemá. Nejdříve si chce zjistit, zda bude v Česku o jeho myšlenky zájem.

Podpořit jej podle jeho slov může kdokoliv, nestraník i komunista. Pokud bude souhlasit s tím, že je nutné změnit českou ústavu.

Aktuálně.cz: Během přednášky na Vysoké škole ekonomické jste prohlásil, že dáváte dohromady hnutí, se kterým chcete za rok kandidovat v parlamentních volbách. Můžete k tomu říct něco víc?

Tomio Okamura: Teď záleží na tom, zda získám pro svoji myšlenku celorepublikovou podporu. Pokud ji budu cítit, tak bych samozřejmě do voleb šel. V současné době začínám teprve tuto myšlenku sdělovat občanům. Jezdím po krajských městech, kde sonduji, zda by se lidé chtěli přidat.

A.cz: Pokud to vyjde, co bude hlavní myšlenkou vaší strany?

Tak v první řadě musím zdůraznit, že nepůjde o žádnou politickou stranu, ale o hnutí. To znamená, že mám zájem o podporu každého občana České republiky nehledě na stranickou knížku a jestli je to odeesák, komunista, nestraník. Budeme mít totiž pouze jeden bod programu.

A.cz: Jaký přesně?

Změnu ústavy směrem k přímé demokracii, to znamená přímou volbu starostů, poslanců, hejtmanů, zároveň odvolatelnost všech těchto politiků v referendu, pokud nesplní svůj program. Takže prvně prosadit zákon o referendu a pak už si to lidé vlastně rozhodnou sami, co chtějí.

Pakliže se mi podobné hnutí podaří dát dohromady, tak podpoří vládu pouze pod jednou podmínkou - a tou je zmíněná změna ústavy. Aby se to podařilo, musíme získat alespoň deset procent hlasů, abychom měli třeba dvacet poslanců, což by na základě mé vlastní zkušenosti stačilo, aby na takovém počtu záviselo bytí a nebytí vlády.

A.cz: O změně ústavy mluvil minulý týden i prezident Miloš Zeman.

Oba zdůrazňujeme, že je třeba změnit systém, nicméně moje návrhy jsou mnohem radikálnější.

A.cz: Na VŠE jste také zmínil, že byste si dokázal představit vládu, ve které by hypoteticky seděli Steve Jobs a ekonom Milton Friedman.

Mně by vůbec nevadilo, aby byli ministry skutečně odborníci, kteří vzejdou z veřejných výběrových řízení. Hmotně a trestně odpovědní manažeři. Nemohlo by se stát to, co například s paní Parkanovou - zakázky byly předražené o tři čtvrtě miliardy a ona dál sedí v parlamentu a pobírá peníze. Naopak by nám je měla přitom platit.

A.cz: Pokud byste tedy skutečně kandidoval, nebude těch menších stran tolik, že si akorát přeberou voliče? Máme tu Věci veřejné, Babišovo Ano 2011, potom Lidovce, Zelené…

Změnu ústavy máme takto silně danou v programu jenom my. Navíc jsem už získal zkušenost s přímou volbou do Senátu, takže z nezájmu opravdu nemám strach.

A.cz: V návrhu na změnu ústavy se docela shodujete s ekonomem Pavlem Kohoutem.

No, já předpokládám, že s většinou občanů České republiky, minimálně v mém volebním obvodě je to zcela jasné.

A.cz: Chystáte se při zakládání zmiňovaného hnutí navázat nějakou spolupráci se známými podnikateli nebo ekonomy?

Já nechci žádné politické proklamace, potřebuji pouze všechny, se kterými se shodnu na té jedné myšlence. Ono je úplně jedno, kdo mě podpoří, když je ten člověk slušný, pracovitý a ne odsouzený zloděj nebo nějaký neřád. Jsem rád za každého.

A.cz: Rozumím, ale bylo by logicky ve vašem zájmu obklopit se i nějakými respektovanými osobnostmi, ne?

Sháním podporu skutečně u všech, skrz politické spektrum. Jsem v kontaktu s desítkami občanských iniciativ a hnutí z celé České republiky, teď je ta fáze vysvětlovací a agitační.


 

 

Právě se děje

Další zprávy