Budeme volit jinak? Odborník před novými návrhy varuje

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
30. 3. 2013 19:00
Nápad ODS je už třetím za poslední rok, který chce změnit volby do sněmovny
ODS hledá témata před volbami.
ODS hledá témata před volbami. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - ODS chce prokázat, že to se svým novým tahákem v podobě návrhu na zavedení většinového systému pro volby do sněmovny, myslí vážně. 

Připomeňme si, co ODS navrhuje: Volit poslance ve dvou stech jednomandátových obvodech, a to - na rozdíl od voleb senátních - jen v jednom kole. Vítězem by se prostě stal ten, kdo by získal nejvíc hlasů (byť třeba ne většinu).

Volby do Senátu by podle představ ODS mohly zůstat tak, jak jsou: také většinový, ale dvoukolový systém.

Změnu voleb poslanců poté, co ji začala oficiálně "prosazovat" výkonná rada strany, předloží zřejmě ještě do konce volebního období.

"Předpokládám, že takovýto návrh zákona by mohl být předložen ještě v tomto volebním období," řekl Aktuálně.cz místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Strana to navrhne i s vědomím, že změna nemá šanci projít.

Nepovede se? Máme téma voleb!

Pokud neuspěje (což je téměř jisté), vytáhne ODS toto téma opět v kampani před dalšími volbami.

"Budeme chtít toto téma mít jako jednu z klíčových věcí našeho volebního programu v případě, že v tomto volebním období neprojde. Budeme to chtít prosazovat i po volbách," dodává Pospíšil.

"Je jasné, že to neprojde," dodává jeden z poslanců ODS, který nechce být jmenován.

K tomu, aby změnu voleb ODS skutečně prosadila, by ale potřebovala souhlas opoziční ČSSD, která ovládá Senát. Podle Ústavy se totiž na změnách volebního zákona musí obě parlamentní komory shodnout, v tomto případě tedy poslanci nemohou senátory přehlasovat.

Přes ČSSD vlak nepojede

"Taková věc potřebuje širokou politickou debatu. Každopádně do voleb se to stihnout nedá," říká místopředseda sněmovny za ČSSD Jan Hamáček .

Představy ODS se přiřadily k dalším nápadům, které se na české politické scéně v posledním roce objevily (nebo byly oprášeny). Jde zejména o návrhy Karla Janečka, zakladatele protikorupčního fondu, nebo návrh prezidenta Miloše Zemana, který nedávno představil při návštěvě Senátu.

Prakticky vzato může ODS sama zákon předložit, zatímco prezident Zeman nebo Karel Janeček by museli přesvědčit některé zákonodárce. Miloš Zeman už prohlásil, že se o to pokusí.

Zajímavé je, že jak návrh ODS, tak Janečkův, marketingově mluví o "přímé volbě poslanců", respektive o tom, že by si občané "přímo volili svého reprezentanta". Současný poměrný systém je přitom přísně vzato také přímou volbou.

Lebeda: Jako v Británii by to nefungovalo

"Návrh ODS je klasický anglosaský model, který na kontinentu nemá obdoby," upozorňuje expert na volební systémy, politolog Tomáš Lebeda.

Jeho účinky hodnotí takto: "Vzniká velká disproporce mezi procenty hlasů a získanými mandáty. Stručně řečeno: velké strany jsou výrazně nadreprezentované, malé silně podreprezentované. Mandáty získají velké strany nebo naopak malá regionální, dobře organizovaná strana."

Tomáš Lebeda.
Tomáš Lebeda. | Foto: Aktuálně.cz

V českém prostředí nemusí mít systém navíc stejné dopady jako v Británii.

"To je naivní představa. Svou roli tam hrají tradice, historie," dodává Lebeda.

Představy prezidenta Zemana jdou trochu jiným směrem: zachovat poměrný systém, ale zvýšit počet obvodů na 35 a přepočet provést klasickou d'Hondtovou metodou (která se používá dnes).

V praxi by to ovšem znamenalo, že by se v každém obvodu volilo zhruba jen 5 až 6 poslanců.

Zeman vytáhl návrh z dob oposmlouvy

"V podstatě je to opozičně-smluvní dohoda. Malé volební okrsky zvýhodní opět velké strany, malé budou podreprezentované nebo v okrsku nebudou mít žádný zisk," hodnotí tuto představu politolog Lebeda.

Nelíbí se mu ani opakovaný Zemanův nápad, tzv. panašování, tedy možnost dát hlas kandidátům z různých stranických listin (podobně jako např. při volbách do obecních zastupitelstev).

"To může být atraktivní pro voliče, ale oslabuje to vnitřně parlamentní strany, které by ve stranickém režimu měly být kompaktní. Navíc by se soupeři stali i jednotliví kandidáti vlastní strany," kritizuje nápad Lebeda.

"Domnívám se, že ve chvíli, kdy by pak vlády byly ještě slabší, profitovala by na tom druhá složka moci výkonné, tedy prezident," uzavírá.

Nápad Karla Janečka - volit vždy 2 poslance v 81 obvodech, přičemž každý volič by disponoval dvěma kladnými a jedním záporným hlasem - naopak Tomáš Lebeda moc hodnotit nechce.

"To je uměle vykonstruovaný systém, který nikdy nikde nefungoval. Pokud nemáme empirická data, můžeme jen spekulovat, jaké by byly jeho dopady - a díky negativnímu hlasu je obrovsky nepředvídatelný," říká jen opatrně politolog.

 

Právě se děje

Další zprávy