Klaus hodnotí Zemana: Dělá věci, které bych já nedělal

ČTK ČTK
26. 3. 2013 14:19
Nicméně Václava Klause první kroky jeho předchůdce nepřekvapily
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalého prezidenta Václava Klause nepřekvapila činnost jeho nástupce Miloše Zemana v prvních dnech ve funkci. Zeman podle něj dělá věci, které by on nedělal. Klaus to řekl na dotazy novinářů při uvedení své nové knihy projevů nazvané Deset.

Společně s knihou v úterý oficiálně představil svůj pražský institut. Klaus také označil žalobu pro velezradu, kterou na něj podala část senátorů, za nedůstojnou politickou hříčku.

"Žádné překvapení nevidím," uvedl Klaus k prvním Zemanovým krokům po jeho uvedení do funkce. Zeman se například v pondělí zúčastnil jednání s odboráři. Zástupcům Českomoravské konfederace odborových svazů nabídl, že bude prostředníkem dialogu mezi vládou, zaměstnavateli a odbory.

Po nástupu do úřadu Zeman přijal na Pražském hradě hejtmany krajů, které pochválil, že pracují lépe než vláda. Na jednání kabinetu dorazil o týden později. Navštívil i schůzi Senátu. Nový prezident již před nástupem do úřadu sliboval, že bude ve funkci aktivní hlavou státu.

Na jeho předchůdce Klause podali senátoři žalobu pro velezradu. Ve středu se o ní bude znovu radit Ústavní soud. Podle Klause je celý případ jasný a průzračný. Již dříve senátory kritizoval, že je žaloba pokusem očernit jeho prezidentské období.

Členové horní komory Parlamentu v ústavní žalobě vyčítají Klausovi novoroční amnestii, otálení s podpisem dodatku Evropské sociální charty a případ soudního čekatele Petra Langra, o jehož soudcovských aspiracích Klaus navzdory pravomocnému verdiktu nijak nerozhodl.

Dále senátorům vadí to, že Klaus nepodepsal doplněk Lisabonské smlouvy o novém záchranném fondu eurozóny a že v posledních měsících nenavrhoval další kandidáty na ústavní soudce.

 

Právě se děje

Další zprávy