SPOZ má nového šéfa. Mynáře střídá neznámý Štengl

Martina Machová Lucie Stuchlíková Martina Machová, Lucie Stuchlíková
23. 3. 2013 17:31
Přesedou se stal pardubický politik Zdeněk Štengl, místopředsedou Martin Nejedlý
Nový předseda SPOZ Zdeněk Štengl
Nový předseda SPOZ Zdeněk Štengl | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Novým předsedou Strany práv občanů Zemanovců se stal dosavadní 1. místopředseda a pardubický politik Zdeněk Štengl.

Na čtvrtém sjezdu dostal 150 hlasů. Štengl, který byl od začátku favoritem volby a nakonec také jediným kandidátem, nahradí odstupujícího Vratislava Mynáře.

Ten ho také uvítal ve funkci a předal mu putovní dar, který před dvěma lety sám obdržel od Miloše Zemana - dřevěné vejce SPOZ.

Prvním místopředsedou se stal Martin Nejedlý. Mezi řadové místopředsedy se probojoval Radek Augustin, Dita Portová a Vladimír Kruliš.

Odstupující předseda Mynář ve svém hodnotícím projevu pochválil spolustraníky za práci, kterou odvedli při prezidentské kampani. "V průběhu voleb se ukázalo, že je nejlepším kandidátem a nyní máme nejlepšího prezidenta České republiky, jakého si můžeme přát," řekl Mynář.

Zároveň ale připustil, že vedení stranu kvůli prezidentské kampani zanedbávalo. "Malinko jsme to šidili. Úkolem nového vedení bude to napravit," dodal Mynář.

Spolustraníky vyzval, aby se začali připravovat na příští volební rok. "Nesmíme si dovolit nedostat se do Parlamentu. Jinak budou všichni říkat, že naším jediným úkolem bylo dostat na Hrad Miloše Zemana. Nesmíme očekávat, že nám teď vše samo spadne do klína," uzavřel Mynář.

Místopředseda Martin Nejedlý shrnul hospodářskou situaci strany. V loňském roce měla podle něj SPOZ příjmy ve výši 26 milionů, výdaje kolem 30 milionů. Pro porovnání - příspěvek ze státního rozpočtu podle poslední zveřejněné výroční zprávy z roku 2011 byl 8,8 milionů korun, na členských příspěvcích získali 480 tisíc korun, šlo ale o nevolební rok. Dary přišly ve výši 910 tisíc korun.

Přišel Komárek i Šlouf

Mezi hosty se objevil například čestný předseda ČSSD Valtr Komárek, který Zemana podpořil v rámci prezidentské kampaně, nebo Karel Srp, šéf jazzové sekce, který pro Zemana uspořádal večírek na oslavu jeho vítězství.

Zájem médií vyvolal příchod Miroslava Šloufa, který na sebe upozornil během druhého kola prezidentských voleb, kdy prohlásil, že se podílel na Zemanově kampani.

Současné vedení SPOZ i Zeman to odmítli a Šlouf rezignoval na šéfa pražské stranické buňky. "Je stále členem SPOZ v Praze a je jejím delegátem," vysvětlovala přítomnost enfant terrible strany mluvčí Hana Burianová.

Delegáti jednají v uzavřeném sále, kam mají přístup pouze fotografové. Ostatní novináři dění mohou sledovat pouze na obrazovkách v předsálí.

 

Právě se děje

Další zprávy