Senátoři chtějí zpřísnit omezení anonymních akcií

Jakub Novák
20. 3. 2013 20:30
Skupina senátorů chce tvrdší pravidla pro zájemce o veřejné zakázky či fotovoltaiky
Senát. Ilustrační foto.
Senát. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní návrh, který by měl vést ke zrušení anonymních akcií, našel v Senátu podporu v upraveném, přísnějším znění.

Jeho původní znění totiž senátoři odmítli.

Podle Senátem schváleného návrhu by firmy ucházející se o veřejné zakázky nebo dotace na obnovitelné zdroje musely mít své akcie zaknihované v centrálním depozitáři.

Zatímco senátní ústavně-právní výbor schválil projednávaný návrh ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou, výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí navrhl výše zmíněná zpřísnění.

Ta nakonec našla podporu zejména ze strany levicových senátorů.

Obavy občanských iniciativ

"Důraz senátorů na zaknihované, elektronicky evidované akcie je nutno uvítat. Nicméně tento důraz nesmí omezovat přístup k veřejným zakázkám. Nesmí být rovněž v rozporu s evropským právem. Jinak prokážeme boji proti korupci medvědí službu," okomentoval schválený návrh Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci.

A nejen Nadační fond proti korupci, také další organizace se k této otázce vyjadřovaly a hledaly u senátorů podporu.

"Jednou z organizací, která mě vyzvala, abych ty pozměňovací návrhy nepodpořil, byla překvapivě Rekonstrukce státu. Přestože jsou naše pozměňovací návrhy dalším krokem, tak oni nás vyzývali k jejich nepodpoření - to mi vyrazilo dech. Věřím, že došlo k nějakému omylu," řekl na plénu Senátu šéf senátního klubu ČSSD Petr Vícha.

Foto: Reuters

Bárek: Akcie na jméno nejsou řešení

Konieczny považuje požadavek senátorů na zaknihování akcií za diskriminační. Vládní návrh umožňuje zájemcům o veřejné zakázky, kteří mají akcie na majitele, tři možnosti - uložit je v bance, imobilizovat, nebo převést anonymní akcie na akcie na jméno.

Minimálně poslední možnost však není podle senátora Ivo Bárka (ČSSD) řešení.

"Pokud z papírové akcie na doručitele udělám papírovou akcii na jméno, neznamená to, že budu znát jejího majitele - lze tam napsat třeba manželku, nebo přímo kyperskou společnost. Nebo co když akcie shoří nebo bude skartována," řekl k vládnímu návrhu senátor Ivo Bárek.

Rozpor s EU? Vyloučeno

Konieczny kromě toho také argumentoval tím, že přidání dalšího kvalifikačního požadavku pro veřejné zakázky je v rozporu s legislativou Evropské unie.

To však Bárek vyloučil.

"Stanovení přísnějších podmínek není a nemůže být v rozporu s evropským právem, ověřoval jsem si to," reagoval na tuto výtku senátor. 

Kromě toho zpochybnil možnost dohledatelnosti majitelů u subjektů se sídlem v zahraničí nebo u bank. Ideální cestou je tak podle Bárka právě zaknihování v centrálním depozitáři.

"Vládní návrh sice ruší anonymní akcie, ale neruší anonymní vlastnictví akciových společností. Anonymní vlastníci tak stále budou mít přístup k čerpání peněz v rámci veřejných zakázek," dodal Bárek.

Zahraniční nezaknihovaná společnost bude muset podle Bárka dodat čestné prohlášení s potvrzením zdroje, ze kterého čerpá - v případě, že společnost zalže, půjde o trestný čin.

"Jde o jednoznačnou diskriminaci českých akcionářských firem, které musejí mít zaknihované akcie - oproti tomu firmy z jiných zemí budou akcionářskou strukturu dokládat pouze čestným prohlášením," opakoval mantru některých svých spolustraníků z Poslanecké sněmovny senátor Miloš Vystrčil (ODS).

Podle Vystrčila by měli senátoři schválit vládní návrh zákona a s "tím ostatním" počkat.

Dienstbier: Možnost imobilizace by měla být zrušena

Jiří Dienstbier kritizoval možnost imobilizace, jelikož anonymní společnosti by tak mohly učinit u obchodníků s cennými papíry například v Lucembursku či jinde, a prakticky by tak nebyli jejich majitelé dohledatelní. Podle Dienstbiera by pomohlo úplné vyřazení možnosti imobilizace, mimo jiné ze zákona o obchodních korporacích.

Foto: Ludvík Hradilek

Dienstbier se zastal aktivistů z Rekonstrukce státu, kteří se obávají, že by se nemuselo schválit jinak vůbec nic. Schválením pozměňovacích návrhů však podle něho pouze sněmovna dostane na výběr.

"Jestli se našlo 160 hlasů ve třetím čtení, určitě se najde většina 101 hlasů také na případné přehlasování rozhodnutí Senátu," řekl.

Kromě klubu sociální demokracie podpoří přísnější návrh minimálně také senátoři klubu SPOZ+KSČM+Severočech. Aktuálně.cz to potvrdil jeho předseda Vladimír Dryml.

"Korupci nikdy nevymýtíme, ale můžeme alespoň snížit její pravděpodobnost. Tento zákon je vyvolán určitým tlakem a podivnými věcmi točícími se kolem obnovitelných zdrojů. Je důležité vědět, kam jdou veřejné prostředky. Konečný vlastník, pokud postupuje v souladu se zákonem, se nemá čeho obávat," podpořil návrh Vladimír Dryml (SPOZ).

 

Právě se děje

Další zprávy