Mládka kvůli "živnostníkům-parazitům" prověří policie

Domácí ČTK Domácí, ČTK
18. 3. 2013 12:35
Stínový ministr financí Jan Mládek se už za svůj výrok ze sjezdu dvakrát omluvil
Jan Mládek z ČSSD
Jan Mládek z ČSSD | Foto: ČSSD

Praha - Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) čelí kvůli výroku o parazitujících živnostnících trestnímu oznámení. Podala je Strana soukromníků ČR, podle níž se Mládek dopustil podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

"Tím, že stínový ministr ČSSD Jan Mládek nazval živnostníky parazity, hrubě urazil celý živnostenský stav v ČR a reálně ukázal, kam míří ČSSD," uvedl místopředseda strany Aleš Hemer. Podle něj jde o útok na celou skupinu obyvatel v Česku.

Mládek v sobotním projevu na ostravském sjezdu nejsilnější levicové strany řekl, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění, a parazitují tak na zaměstnancích.

Jeho slova odsoudili premiér Petr Nečas (ODS) i Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se už o víkendu o Mládkova výroku distancoval.

Učinil tak i v neděli na svém blogu na Aktuálně.cz. "Nesouhlasím s výroky Jana Mládka, ve kterých mluvil o parazitním chování živnostníků. Byly to výroky urážlivé a nešťastné. Také proto, že je bylo možné okamžitě absolutně špatně interpretovat. Živnostníci, kteří se snaží uživit sebe a své rodiny a to v čase ekonomické recese, kterou prodlužuje chybná pravicová vládní politika, nejsou ve vůbec jednoduché situaci. Každý, kdo poctivě pracuje či podniká, si zaslouží uznání."

Mládek se již dvakrát omluvil

Mládek se za svá slova omluvil, myslel je prý jinak. V reakci na informace o podaném trestním oznámení pouze uvedl, že s ním musí nejdříve seznámit.

Stínový ministr se za své "mediálně neobratné" výroky znovu omluvil na pondělní tiskové konferenci.

"Kategoricky odmítám, že jsem hovořil o živnostnících jako parazitech. Měl jsem na mysli výhradně nepoměr daňových příjmů mezi jednotlivými kategoriemi osob," uvedl Mládek.

Podle ČSSD by živnostníci měli mít lepší podmínky než zaměstnanci vzhledem k rizikům svého podnikání, "boji s úřady" a nižší sociální ochraně. "Určité zvýhodnění je nepochybně žádoucí," zdůraznil.

Mládek také řekl, že ač milion českých živnostníků pokládá za důležitý, neméně důležitých je podle něj 3,5 milionu zaměstnanců. "Možná neartikulují své zájmy dostatečně jasně, ale jsou také nesmírně důležití a myslím, že toto pečlivě sledují," podotkl.

Šlo o podněcování k nenávisti vůči skupině osob?

Podle trestního zákoníku se podněcování k nenávisti vůči skupině osob dopustí ten, kdo veřejně podněcuje k nenávisti k některému národu, rase, etnické skupině, náboženství, třídě nebo jiné skupině osob nebo k omezování práv a svobod jejich příslušníků.

Základní sazba za tento trestný čin činí až dva roky odnětí svobody. Pokud jej někdo spáchá rozhlasem, televizí nebo jiným obdobným způsobem, zvyšuje se sazba na šest měsíců až tři léta.

Strana soukromníků je malá neparlamentní strana, která sdružuje právě především živnostníky. Člen předsednictva strany Bedřich Danda je zároveň náměstkem ministra průmyslu a obchodu.

 

Právě se děje

Další zprávy