Špidla: Smíření Zemana s ČSSD byl politický akt

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 3. 2013 6:00
Bývalý předseda ČSSD a premiér bilancuje v rozhovoru sjezd sociálních demokratů
Nemáme tolik straníků, aby spravovali zemi.
Nemáme tolik straníků, aby spravovali zemi. | Foto: Ludvík Hradilek

Ostrava - Sjezd byl věcnější než obvykle a jsem rád za politické gesto Miloše Zemana, hodnotí průběh sjezdu ČSSD její někdejší předseda a sociálnědemokratický premiér Vladimír Špidla.

Právě z této perspektivy je jeho hodnocení posledního sjezdu už sedm let opoziční strany, která se už vidí, jak po volbách do sněmovny převezme vládu, zajímavé.

"Smíření" ČSSD s Milošem Zemanem vidí střízlivě: "To bylo míněno politicky. To není žádné, že si připijeme na bratrství nebo že se obejmeme."

Vladimír Špidla pro ČSSD dýchá: podle něj je sociální demokracie "nejkompetentnější stranou" v České republice. Na námitku, že by s ním třeba jiné strany nesouhlasily, suverénně odpovídá: "To je jedno. Teď děláte rozhovor se mnou."

Aktuálně.cz: Jak hodnotíte průběh tohoto sjezdu?

Špidla: Vidím to docela dobře, protože sjezd se opravdu zabýval tím, co je nejdůležitější, a to je odpovědnost sociální demokracie k zemi a co udělat, abychom situaci změnili. Takže to byl sjezd obsahově věcnější než obvykle.

A.cz: Označil byste vedení vzešlé z toho sjezdu jako vedení Sobotkovo?

Víceméně Sobotkovo. Sjezd vždycky řeší dílčí a mocenské otázky strany. A pokud stojí za to, tak to nikdy nevyřeší jen na jednu stranu, ale poměr směrů. Teď je to vyjádření politického uvažování sociální demokracie, která je blíže Sobotkovi.

A.cz: Nicméně třeba Jiří Dienstbier, kterého si do vedení přál Bohuslav Sobotka, neprošel. Je to chyba, nebo to podle vás není pro ČSSD žádný problém?

Bude to mít samozřejmě důsledky. Ale chyba nechyba... Takové prostě bylo rozložení sil a je to třeba přijmout. Pro Jiřího Dienstbiera se otevírá prostor soustředit se na práci stínového ministra spravedlnosti.

Fotky: Nivelizační sjezd ČSSD v Ostravě

A.cz: Řekl jste: Bude to mít důsledky. Jaké?

Jiří Dienstbier je zajímavá politická osobnost, jejíž vliv zasahuje za běžné hranice našeho elektorátu. Čili myslím si, že je to nevýhoda z hlediska získání hlasů, protože sociální demokracie musí teď získat hlasy v co největším rozsahu, abychom se maximálně přiblížili absolutní většině a byli schopni zemi změnit.

Zemanovo smíření je politický akt

A.cz: Když ve svém vystoupení mluvil Miloš Zeman o přátelství a lásce, věříte tomu usmíření s ČSSD?

Musíme si uvědomit, že vystoupení prezidenta je vždycky politické vystoupení. Čili to bylo míněno politicky. To není žádné, že si připijeme na bratrství nebo že se obejmeme. Ale jasně tím prezident dal najevo, že je ochoten spolupracovat jaksi víc, než by se běžně předpokládalo. V tomhle směru je to posun.

Podporu Zemana jsem uvítal.
Podporu Zemana jsem uvítal. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Takže jste podporu ze strany prezidenta uvítal...

Jistěže ano. Protože pro sociální demokracii je nezbytné získat podporu ze všech politických struktur a maximální podporu od voličů. A prezident je významná ústavní instituce a jeho podpora se rozhodně počítá.

A.cz: Ale nebylo trochu schizofrenní říct: Jako prezident jsem nadstranický, jako občan si přeji vaše vítězství?

Podívejte, Václav Klaus mockrát hovořil proti globálnímu oteplování, ačkoliv politika vlády byla jinak definovaná. Politika vlády a ústavních institucí byla schválit lisabonskou dohodu, přesto Václav Klaus vystupoval veřejně proti.

Bohužel, čeští prezidenti po mém soudu nectí Ústavu tak, jak je napsaná, a tváří se, že je rozdíl mezi vyjádřením prezidenta jako občana a prezidenta jako prezidenta. Ale prezidentem jste - vždy když mluvíte veřejně - na dvacet čtyři hodin denně. Jiná věc je, když jste doma s manželkou a rodinou.

A.cz: Když uzavřeme téma Miloš Zeman: Věříte, že premiérem po případných vítězných volbách bude z řad ČSSD skutečně Bohuslav Sobotka?

Já nevím, co udělá prezident, teoreticky má volnou možnost. Ale je značně nevkusné, když dělá něco jiného, protože on má respektovat vůli voličů.

Není škrt jako škrt

A.cz: Když se podíváme na možnou budoucí vládu ČSSD, Bohuslav Sobotka už před sjezdem pro náš deník řekl, že škrtat bude muset každá příští vláda. Nejste tedy v koutku duše rádi za ty škrty, které teď provádí pravicová vláda?

To rozhodně ne. Je škrt a škrt. Je důležité rozpočet restrukturalizovat, dávat peníze na prorůstové elementy, třeba na školství a podobně.

Jejich škrty spočívají v tom, že se likvidují základní systémy, které vytvářejí sociální jistotu, to je děs! Škrty, které rozvrátily proexportní politiku, systém služeb zaměstnanosti, který - jistěže relativně - fungoval, ale tohle je destrukce, škrty, kvůli kterým se důchody zvyšují jen o třetinu inflace, takže statisíce lidí vrháte do chudoby. Ztrácejí střechu nad hlavou a jsou podvyživení.

A.cz: Vy si skutečně myslíte, že je to tak zlé?

Je to tak zlé. Ale to není vidět, tito lidé nekřičí, protože už jsou staří a nemají tu páru. Ale já to sleduji, prudce narůstá materiální deprivace, kdy asi 20 procent domácností důchodců nemůže tak do tří týdnů zmobilizovat dva tisíce korun. To se nedá akceptovat.

Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: Víte co, ale léta slyším tytéž recepty, třeba lepší výběr daní. Ale dobře víme, že i ministr Zemanovy vlády Pavel Mertlík nakonec ve sněmovně přiznal, že se jen podařilo snížit růst daňových nedoplatků...

Ale podívejte se: když jsem spravoval Českou správu sociálního zabezpečení, tak jsme vybírali víc než 100 procent sociálních odvodů oproti předpisu. Protože jsme dokázali vybírat daňové nedoplatky. Čili to možné je.

Ale rozumíte, můžete zavést jinou strukturu daní - a to uděláme. Můžete zavést majetková přiznání, a to taky uděláme. Můžete změnit exekuční zákon a to má okamžitě sociální důsledky. Můžete obnovit činnost CzechInvestu a okamžitě získáte peníze. Můžete radikálně líp využívat evropské peníze. Oni teď ztrácejí několik set miliard - to je zhruba dvě stě tisíc pracovních míst.

Peníze strčené do důchodců se vrátí

A.cz: Ale evropské peníze se přece ztrácejí i na úrovni krajů pod vedením ČSSD...

Ale neztrácejí se. Jasně že ani kraje nejsou dokonalé.

A.cz: Ale minimálně dva operační programy přece problémy měly...

Ano. Dva operační programy měly problémy. Ale Jihozápad - to už zvládli. Ale prakticky všechny operační programy spravované ministerstvy mají problémy. Vezměte si životní prostředí. Nebo doprava - vždyť tam se ani některé programy neodvážili předkládat, protože to bylo prostě na hadry.

A.cz: Nechci to příliš zjednodušovat, ale v programu máte: udržet deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP a zároveň chcete rušit poplatky ve zdravotnictví, zvednout minimální důchody. Nejsou to tedy jen předvolební sliby?

To nejsou. My říkáme, že je třeba lépe hospodařit, což není jenom škrtat. A důchody musíte rozumně valorizovat, ne vrhat lidi do chudoby, to je neakceptovatelné. Zároveň se tím přeci zaměřujete na vnitřní poptávku. Peníze, které strčíte do důchodců, okamžitě vstupují do vnitřní poptávky, třeba nákup rohlíků o dva. Pravice náš vnitřní trh úplně pouští z hlavy.

My říkáme: rozumná politika je růstovým impulsem. A ten se projeví i v tom, že budeme mít vyšší příjmy. Ne asi o moc, ne zásadně. Prostě to nebude snadné.

Že za vlád ČSSD nebyla krize? Co to říkáte?

A.cz: Neporostou ale výdaje rychleji než zvyšování příjmů?

Ale vždyť výdaje už rostou teď. Čím víc škrtají, tím víc rostou. Ta politika se nepovedla. Už Pisa ve 12. století vyvinula bilanci - musíte mít pro a proti. A ta bilance, kterou teď pravice udělala, se zhroutila a je to sešup dolů.

A.cz: Ale kde má volič jistotu, že vaše bilance bude lepší?

Protože jsme spravovali zemi, a celkem úspěšně.

A.cz: Ale nebyla finanční krize...

Jak to, že nebyla? Co to tady říkáte? Nezhroutily se české banky? Měli jsme těžkou finanční krizi.

A.cz: Ale byla lokální...

Ano, ale byla prakticky stoprocentní. To je pravda. Proto jsme převzali těch šest nebo sedm set miliard a byli jsme schopní je převést do státního rozpočtu a umořit je růstem. Na naše poměry to byla krize gigantického rozsahu.

A.cz: Bohuslav Sobotka navrhuje namixovat stínovou vládu ze straníků a nestranických expertů, Michal Hašek upřednostňuje stranické experty. Ke komu byste se přiklonil vy?

To je zase tak strašně jednoduché, že je až zvláštní, že se kolem toho vede taková diskuse. Sociální demokracie je největší a nejkompetentnější strana v České republice...

A.cz: Jiné strany by s vámi určitě nesouhlasily...

To je jedno, teď děláte rozhovor se mnou.

Máme pětadvacet tisíc lidí. Na správu jednoho státu potřebujete takových dvacet tisíc lidí, vysoce kvalifikovaných. No z pětadvaceti tisíc lidí to nevytáhnete! Náš rekrutační zdroj není dostatečný k tomu, abychom spravovali zemi.

Na druhou stranu máme skutečně hodně kompetentních odborníků - třeba jenom v poradním sboru Masarykovy akademie máme asi šestnáct skutečných profesorů. Takže ta otázka není nijak dramatická.


 

Právě se děje

Další zprávy