Odbory: Podnikatelé jako paraziti? Trochu silná káva

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 3. 2013 16:20
Dozvuky sjezdu ČSSD: Začíná se diskutovat o vládních plánech sociální demokracie
Jaroslav Zavadil.
Jaroslav Zavadil. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

* Do textu jsme doplnili vyjádření Bohuslava Sobotky.

Praha - Označit podnikatele jako parazity je přehnané. Odbory se bleskově ohradily proti výrokům stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka, který v rozhovoru pro iDnes prohlásil, že živnostníci "parazitují na zaměstnancích".

"Ten způsob vyjádření byl nešťastný," řekl Aktuálně.cz i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, jeden z hlavních řečníků na sjezdu ČSSD.

A na svém blogu na Aktuálně.cz je za nešťastné označil i staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Nesouhlasím s výroky Jana Mládka, ve kterých mluvil o parazitním chování živnostníků. Byly to výroky urážlivé a nešťastné. Také proto, že je bylo možné okamžitě absolutně špatně interpretovat."

Nicméně svého stranického kolegu podpořil s tím, že jde o problém, o kterém se musí mluvit.

Příkřejší slova pochopitelně zní z vládního tábora.
 
"Bylo by dobré, aby sociální demokracie svůj postoj k živnostníkům vyjasnila. Nelze totiž tvrdit, že socialisté usilují o snižování nezaměstnanosti, a zároveň dělat vše pro to, aby zkomplikovali život osobám samostatně výdělečně činným," prohlásil předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

"Zvýhodnění živnostníků pomocí nižších odvodů má kompenzovat této skupině občanů skutečnost, že se vzdali zaměstnaneckých výhod a jistot a o svou obživu se snaží vlastními silami, vlastní iniciativou. Dávat rovnítko mezi statisíce českých živnostníků a švarcsystém je nesprávné a nespravedlivé," dodává Gazdík.

Mládek o parazitech mluvil v souvislosti s tzv. švarcsystémem, kdy firmy často zaměstnávají lidi nikoliv na pracovní smlouvu, ale živnostenský list. Sazba na sociální pojištění je u těchto lidí velmi nízká, navíc zaměstnavatel nemusí platit nic.

"My na to samozřejmě dlouhodobě upozorňujeme a jsme rádi, když někdo najde odvahu s tím něco dělat. Není správné mít rozdílné pojišťovací podmínky - ať už sociální, nebo zdravotní - pro zaměstnance a živnostníky. Ale slova o parazitech - to je silný tabák," vysvětluje postoj odborářů Jaroslav Zavadil.

A dodává: "Pro poctivé podnikatele bychom rádi viděli jiné formy podpory ze strany státu než jiné pojišťovací sazby: daňové odpisy, dotační politiku."

Podle Mládkova vystoupení na sjezdu ČSSD bude právě boj proti švarcsystému prioritou. Hlavní problém podle něj spočívá v tom, že se nevybírají peníze na sociální pojištění. "Dospělo to tak daleko, že řada takzvaných osob samostatně výdělečně činných, pokud se nic neudělá, bude mít minimální důchod," varoval.

Podle sjezdových materiálů a vystoupení je zřejmé, že ČSSD hodlá zrušit koncept superhrubé mzdy, změnit daňovou reformu, kterou chce současná vláda odstartovat nejpozději v roce 2015. ČSSD hodlá zavést progresivní daň z příjmu (horní sazba 38 %), daň pro firmy 21 namísto současných 19 % (pro banky, telekomunikační a energetické firmy pak 30 %).

Podle Sobotky se uvažuje také o opětovném zavedení registračních pokladen.

Zároveň ale už ČSSD nemluví o opětovném snížení DPH, zatím pouze o tom, že "neporoste".

 

Právě se děje

Další zprávy