Osobnosti se zlobí: Zeman napadl svobodu projevu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
12. 3. 2013 16:12
Měl se toho dopustit vymezením se proti části médií v inauguračním projevu
Fotky Reuters z inaugurace Miloše Zemana
Fotky Reuters z inaugurace Miloše Zemana | Foto: Reuters

Praha- Prezident Miloš Zeman svým pátečním inauguračním projevem nepřímo zaútočil na svobodu projevu, když se vymezil vůči části médií. Uvádí to text petice, ve které Zemanova slova odsoudila řada osobností.

Patří mezi ně například spisovatelé Ivan Klíma a Jáchym Topol, historik Petr Placák či publicisté Bohumil Doležal a Leo Pavlát.

Autoři zaslali petici premiérovi Petru Nečasovi (ODS) a dalším politikům. Žádají je o vyslovení jasného stanoviska k Zemanovým slovům.

Nový prezident při pátečním uvedení do úřadu v projevu řekl, že chce bojovat proti "ostrovům negativní deviace". Zařadil k nim "kmotrovské mafie", neonacistické bojůvky a tu část médií, která se zaměřuje na manipulaci veřejným míněním.

"Prezidentovo stanovisko považujeme v celém polistopadovém vývoji za bezprecedentní," uvádí text petice. Podle jejích autorů prezident v nástupnickém projevu uplatnil vůči části médií princip kolektivní viny. "Paušálním odsouzením připomíná různá prohlášení předlistopadových politiků," uvádí petice.

Co řekl prezident Zeman

"Za třetí ostrov negativní deviace pak pokládám podstatnou část českých médií. Tu část, která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním. Tu část, jejíž představitelé vynikají pozoruhodnou kombinací minimálních znalostí a maximálního sebevědomí. Upovídaní komentátoři, kteří píší o všem a nerozumějí ničemu, mi připomínají Čapkovu definici literárního kritika jako člověka, který radí spisovateli, jak by on napsal knihu, kdyby to uměl."

Kromě ministerského předsedy Nečase je dopis adresován prvnímu místopředsedovi vlády Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové, šéfovi Senátu Milanu Štěchovi, předsedovi opoziční ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, místopředsedovi sociální demokracie Michalu Haškovi a vicepremiérce Karolíně Peake (LIDEM).

Podle autorů petice by uvedení politici neměli Zemanova slova adresovaná médiím ignorovat ani veřejně podporovat. "Proto Vás žádáme o jasné a jednoznačné stanovisko k těmto programovým záměrům prezidenta Zemana," píše se v petici.

"Starého psa novým kouskům nenaučíš. Co pokládám za pozoruhodné, je kontinuita, s jakou se Miloš Zeman vrátil do politického života. Neboť když se před jedenácti lety v dubnu 2002 loučil jako předseda vlády s parlamentem, pronesl projev, jehož hlavní, ne-li jedinou součástí byl útok na média spojený s varováním před 'mediokracií'," komentuje kontroverzní část projevu odborný asistent na pražské katedře žurnalistiky Milan Šmíd ve svém blogu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy