Bojovníci s korupcí se spojili, chtějí změnit zákony

Sandra Štefaniková Sandra Štefaniková
11. 3. 2013 13:00
Neziskové organizace budou lobbovat za přijetí protikorupčních zákonů do voleb 2014
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR. | Foto: Jan Langer

Praha - Dvacet protikorupčních organizací založilo společný projekt Rekonstrukce státu, jehož cílem je do konce tohoto volebního období prosadit v Poslanecké sněmovně devět protikorupčních zákonů.

"Podobná věc tu ještě nikdy nebyla. Pro prosazení důležitých zákonů je nutné začít úzce spolupracovat s ostatními organizacemi, byznysem a zejména s politiky, kteří o zákonech rozhodují. Proto jsme se spojili do Rekonstrukce státu," řekl ramový ředitel Ekologického právního servisu Pavel Franc. protikorupčních opatření.

Podle předseda občanského sdružení Brnění Matěje Hollana byly body, o něž projekt usilujeme, vybrány s ohledem na vládní prohlášení. "Problém je, že současná vláda ze svého protikorupčního programu nic nerealizovala," řekl Hollan.

Mezi priority iniciativy patří například zprůhlednění financování politických stran, odpolitizování státní správy, povinné zveřejňování smluv veřejných subjektů na internetu nebo rozšíření kontroly NKÚ na obce a na státní a obecní firmy.

Závazný příslib od senátorů a poslanců

Podle Holana chtějí organizace zapojené do projektu po vzoru zahraničních kampaní zvaných "pledge" získat politické spojence, kteří veřejně přislíbí podporu jejich návrhům.

"Umožníme jim tak profilovat se jako protikorupční politici. Zatím jsme na svou stranu získali 12 členů Parlamentu, kteří podepsali  Prohlášení o podpoře Rekonstrukce státu ještě před zahájením projektu. Jedná se o poslance a senátory převážně ze STAN, LIDEM a Věcí veřejných," dodal Matěj Hollan.

Hlavními garanty programu jsou ředitel Transparency International David Ondráčka, ředitel Oživení Štěpán Rattay a Pavel Franc, ředitel Ekologického právního servisu. Na projektu se kromě zmíněných podílejí také organizace Naši politici a Nadační fond proti korupci.

 

Právě se děje

Další zprávy